marți, aprilie 12, 2022

Moscova va găzdui prima întâlnire pentru normalizarea relațiilor dintre Turcia și Armenia

Ministrul turc de externe a declarat că trimişii turci şi armeni vor avea prima întâlnire la Moscova pentru a discuta despre normalizarea dintre cele două ţări, conform Duvar English.

 Mevlüt Çavuşoğlu vorbind la o evaluare de la sfârșitul anului a politicii externe a Turciei a spus că trimișii speciali ai fiecărei țări ar trebui mai întâi să vorbească la telefon și să decidă „data și locul” unei întâlniri față în față.

„Impresia noastră este că prima întâlnire va avea loc la Moscova, așa cum își dorește Armenia. Pe lângă prima întâlnire, vrem și comunicare directă. Am desemnat amândoi trimiși speciali, astfel încât să poată vorbi direct”, afirmă Çavuşoğlu.

La mijlocul lunii decembrie, Turcia l-a numit pe fostul ambasador la Washington Serdar Kılıç, drept trimis special pentru a lucra la normalizarea legăturilor cu Armenia. Țările nu au stabilit niciodată legături diplomatice oficiale, iar granița lor comună a fost închisă din anii 1990.

Relațiile dintre cele două țări sunt deosebit de tensionate cu privire la uciderile în masă ale armenilor din perioada Primului Război Mondial în Imperiul Otoman, despre care Erevan spune că a echivalat cu un genocid.

Çavuşoğlu a mai spus că zborurile charter între cele două ţări vor începe în curând.

Într-o declarație anterioară, ministrul a spus că firmele turcești și armene au solicitat permisiunea pentru zboruri charter între Istanbul și Erevan.

Relația dintre Turcia și Armenia s-a deteriorat mai recent din cauza sprijinului Turciei pentru vecinul Armeniei, Azerbaidjan, care a purtat un război scurt, dar brutal cu Erevan anul trecut pentru controlul regiunii disputate Nagorno-Karabah.

Rusia a intermediat o încetare a focului care a făcut ca Erevan să cedeze zone din teritoriu pe care le controlase de zeci de ani.

Armenia și Turcia au semnat în 2009 un acord de normalizare a relațiilor, care ar fi dus la deschiderea frontierei lor comune.

Dar Erevan nu a ratificat niciodată acordul și în 2018 a abandonat procesul.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Turcia: Numărul deținuților a atins un nou record

Numărul deținuților din închisorile turcești a atins un record de 314.512 până la sfârșitul lunii martie, conform Turkish Minutes.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.