vineri, martie 31, 2023

Moscova va găzdui prima întâlnire pentru normalizarea relațiilor dintre Turcia și Armenia

Ministrul turc de externe a declarat că trimişii turci şi armeni vor avea prima întâlnire la Moscova pentru a discuta despre normalizarea dintre cele două ţări, conform Duvar English.

 Mevlüt Çavuşoğlu vorbind la o evaluare de la sfârșitul anului a politicii externe a Turciei a spus că trimișii speciali ai fiecărei țări ar trebui mai întâi să vorbească la telefon și să decidă „data și locul” unei întâlniri față în față.

„Impresia noastră este că prima întâlnire va avea loc la Moscova, așa cum își dorește Armenia. Pe lângă prima întâlnire, vrem și comunicare directă. Am desemnat amândoi trimiși speciali, astfel încât să poată vorbi direct”, afirmă Çavuşoğlu.

La mijlocul lunii decembrie, Turcia l-a numit pe fostul ambasador la Washington Serdar Kılıç, drept trimis special pentru a lucra la normalizarea legăturilor cu Armenia. Țările nu au stabilit niciodată legături diplomatice oficiale, iar granița lor comună a fost închisă din anii 1990.

Relațiile dintre cele două țări sunt deosebit de tensionate cu privire la uciderile în masă ale armenilor din perioada Primului Război Mondial în Imperiul Otoman, despre care Erevan spune că a echivalat cu un genocid.

Çavuşoğlu a mai spus că zborurile charter între cele două ţări vor începe în curând.

Într-o declarație anterioară, ministrul a spus că firmele turcești și armene au solicitat permisiunea pentru zboruri charter între Istanbul și Erevan.

Relația dintre Turcia și Armenia s-a deteriorat mai recent din cauza sprijinului Turciei pentru vecinul Armeniei, Azerbaidjan, care a purtat un război scurt, dar brutal cu Erevan anul trecut pentru controlul regiunii disputate Nagorno-Karabah.

Rusia a intermediat o încetare a focului care a făcut ca Erevan să cedeze zone din teritoriu pe care le controlase de zeci de ani.

Armenia și Turcia au semnat în 2009 un acord de normalizare a relațiilor, care ar fi dus la deschiderea frontierei lor comune.

Dar Erevan nu a ratificat niciodată acordul și în 2018 a abandonat procesul.

Dacia Duster va fi produs în Turcia!  200.000 de mașini pe an vor ieși din uzina din Bursa

Potrivit reportajului special al jurnalistului Emre Özpeynirci, care ia pulsul industriei auto, Oyak Renault s-a angajat la producția popularului SUV model Duster de la Dacia și își propune ca 200.000 de mașini să fie produse anual în provincia Bursa.

Alegerile din Turcia sunt mai vulnerabile decât cele din Zimbabwe și Pakistan

Potrivit noului index al Freedom House, care își propune să investigheze relația dintre platformele digitale și integritatea alegerilor, Turcia este una dintre mai vulnerabile țările din lume.

Erdogan a promis creștere a salariului minim în iulie. Prețurile la gaz și curent vor scădea

Turcia a majorat salariul minim cu aproximativ 54,66% la 8.506 lire (444 dolari) în prima lună a anului 2023. În iulie 2022, salariul minim a crescut cu 30% pentru a doua oară în 2022, în fața inflației ridicate.

190 de miliarde de vânzări către străini: Cumpărarea unei case în Turcia a devenit un vis pentru cetățeni

Deputatul CHP İzmir, Özcan Purçu a înaintat o întrebare către Ministeru Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice cu privire la vânzarea de locuințe către străini.

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...

Scenariile AI cu Erdogan au ajuns virale. Iată imaginile în cazul în care câștigă sau pierde alegerile

Platforma de documentare turcă, 140journos, a creat cu ajutorul programele de inteligență artificială, viața post-electorală a președintelui Recep Tayyip Erdogan

27 martie, ultima zi în care se poate depune candidatura. Un faimos actor vrea să fie deputat

27 martie este ultima zi în care candidații vor fi desemnați de alegătorii care încearcă să adune 100 de mii de semnături,...

Turcii nu l-au ascultat pe Erdogan! Rata fertilității a scăzut cel mai mult din Europa

În ultimii 20 de ani, s-a înregistrat o creștere cu 7% a ratei totale de fertilitate în Europa, țara cu cea mai mare rată totală de fertilitate din Europa în 2021 a fost Franța cu 1,84.