marți, noiembrie 29, 2022

Moscova va găzdui prima întâlnire pentru normalizarea relațiilor dintre Turcia și Armenia

Ministrul turc de externe a declarat că trimişii turci şi armeni vor avea prima întâlnire la Moscova pentru a discuta despre normalizarea dintre cele două ţări, conform Duvar English.

 Mevlüt Çavuşoğlu vorbind la o evaluare de la sfârșitul anului a politicii externe a Turciei a spus că trimișii speciali ai fiecărei țări ar trebui mai întâi să vorbească la telefon și să decidă „data și locul” unei întâlniri față în față.

„Impresia noastră este că prima întâlnire va avea loc la Moscova, așa cum își dorește Armenia. Pe lângă prima întâlnire, vrem și comunicare directă. Am desemnat amândoi trimiși speciali, astfel încât să poată vorbi direct”, afirmă Çavuşoğlu.

La mijlocul lunii decembrie, Turcia l-a numit pe fostul ambasador la Washington Serdar Kılıç, drept trimis special pentru a lucra la normalizarea legăturilor cu Armenia. Țările nu au stabilit niciodată legături diplomatice oficiale, iar granița lor comună a fost închisă din anii 1990.

Relațiile dintre cele două țări sunt deosebit de tensionate cu privire la uciderile în masă ale armenilor din perioada Primului Război Mondial în Imperiul Otoman, despre care Erevan spune că a echivalat cu un genocid.

Çavuşoğlu a mai spus că zborurile charter între cele două ţări vor începe în curând.

Într-o declarație anterioară, ministrul a spus că firmele turcești și armene au solicitat permisiunea pentru zboruri charter între Istanbul și Erevan.

Relația dintre Turcia și Armenia s-a deteriorat mai recent din cauza sprijinului Turciei pentru vecinul Armeniei, Azerbaidjan, care a purtat un război scurt, dar brutal cu Erevan anul trecut pentru controlul regiunii disputate Nagorno-Karabah.

Rusia a intermediat o încetare a focului care a făcut ca Erevan să cedeze zone din teritoriu pe care le controlase de zeci de ani.

Armenia și Turcia au semnat în 2009 un acord de normalizare a relațiilor, care ar fi dus la deschiderea frontierei lor comune.

Dar Erevan nu a ratificat niciodată acordul și în 2018 a abandonat procesul.

Una dintre cele mai bune călătorii din lume pentru 2023: Istanbul-Sofia Express

Trenul de noapte din Turcia către Bulgaria a început să funcționeze din nou în acest an și a fost votat de Lonely...

Turcia: Numărul turiștilor a ajuns la 45 de milioane în 10 luni. Nemții pe primul loc

În aceeași perioadă a anului 2021, 2,75 milioane de turişti germani au venit în Turcia. În 2020, această cifră a fost de puțin peste 1 milion.

Criza economică din Turcia: Anvelope de iarnă au început să fie date în chirie

Serdar Pektaş, care lucrează de 10 ani ca producător de anvelope pentru autovehicule în districtul Kadirli, din Osmaniye, a decis să continue serviciul de închiriere a anvelopelor de iarnă pe care l-a început anul trecut.

Demirtaș despre explozia din Istanbul: „Focalizați-vă pe fapte ascunse, nu pe este arătat”

În articolul său intitulat „Doar întreb”, Demirtaș a amintit că 52 de kilograme de explozibili au fost găsite într-o mașină de poliție în provincia estică, Yüksekova în martie și a examinat declarațiile ministrului de interne, Süleyman Soylu.

Istanbul: Cum se menține cultura străveche a cafelei în lumea modernă

Există locuri mai proaste pentru o cafea de dimineață decât la unchiul Mustafa Jean. Stând pe unul dintre scaunele din curtea liniştită de lângă bulevardul Istiklal, îmi dau seama că nu sunt singurul care crede asta: o pisică de stradă şi-a găsit şi ea un loc propriu, ghemuită pe o pernă lângă mine raze. Un zgomot liniștit de cești vine din bucătăria mică din colț.

Cutremur puternic în Turcia: 1 mort și 45 de răniți

Un cutremur cu magnitudine de 5,9 a avut loc, în dimineața de miercuri, în Turcia, conform presei turce.a

Turcia: Un post de știri a difuzat imagini cu casa unui jurnalist exilat în Suedia

Ca răspuns reporterului TRT Haber, Keneş a postat pe Twitter că crede că Boyraz este un jurnalist tânăr şi fără experienţă şi că îşi distruge propriul nume.

ONU apel urgent către Turcia! Cazul profesoarei arestate încalcă drepturile omului

La sfârșitul lunii decembrie 2018, o instanță locală a condamnat-o pe Alakuş la șapte ani și șase luni de închisoare sub acuzația de apartenență la o organizație teroristă, pe baza faptului că ea a depus bani la Bank Asya, care a fost afiliată Mișcării Gülen și a descărcat aplicația ByLock pe telefonul ei și a participat la un miting pașnic.