luni, iunie 17, 2024

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Autoritățile dintr-un spital din provincia Hatay, lovită ce cutremurele din 6 februarie 2023, ar fi lăsat nesupravegheați aproximativ 20 de pacienți la terapie intensivă timp de câteva zile, conform Turkish Minutes.

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Pacienți morți într-un spital neavariat

Murat Şafak, al cărui tată İsmet a fost unul dintre pacienții de terapie intensivă care au murit la spitalul Kırıkhan, i-a spus lui Tahincioğlu că tatăl său a fost internat la spital cu 20 de zile înainte de cutremure, unde se afla la terapie intensivă, conectat la un ventilator. Cu toate acestea, era conștient și capabil să comunice cu vizitatorii.

Şafak a spus că s-a dus la spital să-şi vadă tatăl la câteva ore după cutremurele, doar pentru a constata că intrarea vizitatorilor era interzisă, deşi clădirea nu a fost deteriorată.

Doar secția de urgență a spitalului funcționa, copleșită de pacienți răniți în urma cutremurelor. I s-a spus de către personalul spitalului că pacienții de terapie intensivă au fost transportați cu barca în provincia Mersin, din apropiere.

S-a înregistrat decesul multor pacienți din spitalele avariate în timpul cutremurelor. Incidentul de la Kırıkhan este diferit, deoarece implică o instalație nedeteriorată care era încă în funcțiune.

Trei zile mai târziu, Şafak a primit un sms de la o asistentă în care îi spunea să vină la spital pentru a recupera cadavrul tatălui său.

„Tatăl meu zăcea fără viață în patul [de spital] unde l-am lăsat. Aparatul cu ventilator se prăbușise. … Nimeni nu intrase în ATI timp de trei zile. Imaginați-vă, spitalul era deschis, dar nu verificaseră niciun etaj, cu excepția secției de urgență. Medicii, asistentele, toți au fugit”, povestește Tahincioğlu.

3 zile au stat pacienții morți în ATI

Bărbatul a mai spus că, în ciuda faptului că a primit cadavrul tatălui său pe 9 februarie, certificatul de deces indica data morții acestuia ca fiind 6 februarie, ziua cutremurelor. Cu toate acestea, el a spus că presupusa oră a morții tatălui său nu a coincis cu momentul în care au avut loc cutremure.

Şafak susţine că această inconsecvenţă a apărut ca urmare a unei încercări de a crea impresia că tatăl său a murit din cauze naturale şi nu pentru că a fost neglijat după cutremur. Certificatul de deces atribuie cauza morții „insuficienței multiple de organe în urma cutremurului”.

Potrivit lui Tahincioğlu, data înmormântării de 9 februarie – deși data morții este menționată ca 6 februarie pe document – ​​„demonstrează în mod clar” că İsmet Şafak și alți pacienți de terapie intensivă care au murit au fost observați doar trei zile mai târziu.

Pană de curent în timpul cutremului

În martie 2023, un parlamentar al partidului de opoziție a făcut o afirmație similară cu privire la pacienții de terapie intensivă de la Spitalul de Stat İskenderun, din Hatay, care au fost avariați în urma cutremurelor, spunând că aceștia au murit din cauza unei pene de curent după cutremure și a absenței unui plan de rezervă.

Turhan Çömez de la Partidul İYİ a spus că generatoarele spitalului nu au funcționat, lăsând mulți pacienți grav bolnavi fără oxigen.

„Este scandalos, dar spitalul nu a fost pregătit pentru o întrerupere a curentului. Ventilatoarele nu au funcționat pentru că nu exista un plan de rezervă, iar generatoarele nu funcționau.”, afirmă Turhan Çömez.

Avocatul lui Şafak, Bülent Akbay, a depus o plângere penală împotriva tuturor autorităţilor responsabile pentru moartea lui İsmet Şafak. Plângerea susține că İsmet Şafak a murit prin sufocare.

Cutremurele cu magnitudinea 7,8 și 7,5 au afectat 11 provincii din sudul și sud-estul țării pe 6 februarie 2023, ucigând peste 53.000 de oameni și lăsând milioane de oameni fără adăpost.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

Vizită specială la Moscova. Putin critică politica lui Erdogan: „Economia Turciei va pierde”

Evenimentul marcheză prima întâlnire a lui Putin cu Fidan de la numirea sa și a avut loc la doar o săptămână după ce Putin a criticat Turcia pentru adâncirea legăturilor sale economice cu instituțiile financiare occidentale.

Erdogan încearcă să se apropie de CHP, din opoziție. Mesajul inelului lui Bahçeli, aliatul AKP

Erdoğan a cerut sprijin pentru o „nouă constituție”, în timp ce Özel a adus în discuție probleme economice, numiri de primar și decizii judiciare controversate, în special procesul Gezi.

Turcia amendează Google cu 14,8 milioane de dolari din cauza unui hotel

autoritatea de concurență a anunțat că va fi aplicată o amendă de 0,0005 la sută din veniturile zilnice ale companiei până când aceasta își va îndeplini unele dintre obligațiile, dar noua amendă a fost aplicată în schimb.

Turcia: Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a murit după ce și-a făcut transplant de păr

Sirianul Yasin Dibo, tatăl a cinci copii, care locuiește în Kahramanmaraş, a murit după operația de transplant de păr într-un spital din provincia Gaziantep.

Turcia oprește programul de ajutor pentru supraviețuitorii cutremurului din februarie 2023

Autoritatea de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD) au trimis un mesaj text supraviețuitorilor care au primit ajutor pentru chirie, pentru a-i informa că programul se va încheia.

Germania: Partidul afiliat cu Erdogan nu a câștigat un loc în Parlamentul European

Demokratische Allianz für Vielfalt und Aufbruch (Alianța Democratică pentru Diversitate și Trezire, sau DAVA) a primit 148.724 de voturi din cei 65 de milioane de alegători eligibili din Germania.

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.