marți, mai 28, 2024

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Raportorul Parlamentului European pentru Turcia, Nacho Sanchez Amor, a criticat guvernul turc pentru că a etichetat persoanele care aveau conturi la banca bancară islamică, acum închisă, Bank Asya, drept terorişti.

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Descriind Turcia drept singura țară candidată la UE care s-a îndepărtat de Europa, Amor a spus că i-a spus în repetate rânduri fostului ministru de interne, Süleyman Soylu că nu este logic să ceară ajutorul UE în lupta împotriva terorismului, atâta timp cât Turcia etichetează în mod arbitrar un număr mare de oameni din țară ca teroriști.

Amor spunând că Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), condus de Erdogan, etichetează jurnaliştii drept terorişti și spune că luptă împotriva guleniştilor, ignorând faptul că ei sunt cei care i-au încorporat pe guleniști în instituțiile statului.

De asemenea, Amor a spus că a numi teroriști oamenii care aveau conturi la Bank Asya este „o nebunie”.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis în mai multe cazuri că a avea un cont la Bank Asya nu poate fi considerată o dovadă a apartenenței la organizații teroriste.

Ce s-a întâmplat?

Guvernul turc acuză Mișcarea Gülen că a organizat tentativa de lovitură de stat, din 15 iulie 2016 și o etichetează drept „organizație teroristă”, deși mișcarea neagă cu fermitate implicarea în tentativa de lovitură de stat sau în orice activitate teroristă.

Guvernul a preluat Bank Asya la 4 februarie 2015, iar licența bancară a fost anulată pe 22 iulie 2016, la șapte zile după tentativa de lovitură de stat, de către Agenția de Reglementare și Supraveghere Bancară a Turciei (BDDK) din cauza legăturilor sale cu mișcarea. În mai 2015, organul de supraveghere bancar a decis preluarea completă a tuturor acțiunilor creditorului islamic de către Fondul de asigurare a depozitelor de economii (TMSF).

Mii de oameni s-au confruntat cu acuzații de terorism și au fost închiși în Turcia pentru tranzacțiile lor la Bank Asya, ceea ce este considerat, printre altele, un semn al apartenenței la organizații teroriste de către autoritățile turce.

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.

De 24 de ori campioni! Galatasaray, fosta echipa a lui Hagi, a făcut istorie!

Meciul cu Konyaspor s-a încheiat cu un scor de 3-1, duminică, în ultima etapă a sezonului, şi a obţinut al 24-lea titlu de campioană a Turciei din istoria sa.

Sâmbăta Mamelor marchează cea de 1000 săptămână: „Nu ne mai rămân decât numele și fotografiile din brațele noastre”

Mamele s-au adunat din nou în Piața Galatasaray, din Istanbul, pe 25 mai, alături de mii de oameni, și au citit o declarație de presă pentru a-și comemora rudele dispărute. 

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Chiriile în Istanbul. Care este cea mai scumpă și cea mai ieftină zonă?

În consecință, Sarıyer a ocupat primul loc în districtele din Istanbul în ceea ce privește prețul chiriei locuințelor cu o medie de 51.591 de lire, urmat de Beșiktaș cu 41.500 de lire și Kadıköy cu 32.820 de lire. 

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.

Guvernul Ciolacu în Ankara: 6 acorduri semnate între Turcia și România

În cadrul vizitei, vestea bună despre călătorii românilor în Turcia, doar cu buletinul, a fost transmisă cetățenilor români, iar între cele două țări au fost semnate 6 acorduri.