duminică, iunie 16, 2024

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

Biroul guvernatorului din Istanbul a anunțat, pe 30 aprilie, închideri de drumuri și limitări de transport public pentru a preveni protestele cu ocazia Zilei Muncitorilor,  de 1 mai, conform presei turcești. 

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

Biroul Guvernatorului a închis circulației 74 de străzi și străzi majore, în patru dintre cele mai aglomerate cartiere ale orașului: Beyoğlu, Beșiktaș, Șișli și Fatih.

De asemenea, poliția a baricadat toate drumurile care duc la Piața Taksim. 42.000 de ofițeri de poliție vor fi staționați în tot orașul la 1 mai.

În anunțul său, Biroul Guvernatorului a susținut că a luat măsurile de precauție necesare pentru a „permite sărbătorirea Zilei Muncitorilor și pentru a preveni acțiunile care ar putea afecta negativ pacea, siguranța și bunăstarea orașului”.

Proteste de 1 mai

Partidul Popular Republican (CHP), a anunțat, pe 29 aprilie, că filiala sa din Istanbul va defila de la sediul partidului din cartierul Saraçhane până în Piața Taksim.

Partidul pro-kurd pentru egalitatea și democrația popoarelor (DEM) s-a alăturat apelului.

Copreședintele partidului, Tuncer Bakırhan, va fi în grupul care pleacă în Piața Taksim din cartierul Saraçhane.

Partidele de opoziție citează decizia Curții Constituționale din decembrie 2023, deoarece cer intrarea în Piața Takism, care se afli în inima orașului.

Instanța a constatat că închiderea emblematicei Piețe Taksim pentru sărbătorile Zilei Muncitorilor a încălcat dreptul la „adunare și demonstrație”, având în vedere „memoria comună” și „valoarea simbolică” pentru muncitori.

În ciuda deciziei instanței, ministrul de Interne Ali Yerlikaya a susținut că guvernul nu va permite „organizațiilor teroriste să transforme data de 1 mai într-un câmp de acțiune și propagandă”.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

Turcia oprește programul de ajutor pentru supraviețuitorii cutremurului din februarie 2023

Autoritatea de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD) au trimis un mesaj text supraviețuitorilor care au primit ajutor pentru chirie, pentru a-i informa că programul se va încheia.

Turcia: 7 persoane arestate că au ascultat predici religioase pe platforma X

Organizația Națională de Informații a Turciei (MİT) au condus o operațiune care vizează indivizii care participau la un live de pe platforma X, unde discutau Risale-i Nur, o exegeză Coranică scrisă de regretatul savant islamic Said Nursî, a cărui învățături au contribuit mai târziu la inspirarea Mișcării Gülen.

Turcia: Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a murit după ce și-a făcut transplant de păr

Sirianul Yasin Dibo, tatăl a cinci copii, care locuiește în Kahramanmaraş, a murit după operația de transplant de păr într-un spital din provincia Gaziantep.

Erdogan încearcă să se apropie de CHP, din opoziție. Mesajul inelului lui Bahçeli, aliatul AKP

Erdoğan a cerut sprijin pentru o „nouă constituție”, în timp ce Özel a adus în discuție probleme economice, numiri de primar și decizii judiciare controversate, în special procesul Gezi.

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

Germania: Partidul afiliat cu Erdogan nu a câștigat un loc în Parlamentul European

Demokratische Allianz für Vielfalt und Aufbruch (Alianța Democratică pentru Diversitate și Trezire, sau DAVA) a primit 148.724 de voturi din cei 65 de milioane de alegători eligibili din Germania.

Turcia amendează Google cu 14,8 milioane de dolari din cauza unui hotel

autoritatea de concurență a anunțat că va fi aplicată o amendă de 0,0005 la sută din veniturile zilnice ale companiei până când aceasta își va îndeplini unele dintre obligațiile, dar noua amendă a fost aplicată în schimb.