sâmbătă, februarie 17, 2024

Povestea unei avocate, închise pentru terorism, dezvăluie situația copiilor care își însoțesc mamele în închisorile


Povestea unei avocate care a fost închisă sub acuzații de terorism, împreună cu copilul ei, dezvăluie condițiile mizerabile în care trăiesc copiii care își însoțesc mamele după gratii trăiesc, conform Stockholm Center for Freedom.

Trăind în prezent în Europa, după ce a petrecut cinci ani în închisoare, Özge Elif Hendekci, vorbit cu The Arrested Lawyers Initiative, un grup pentru drepturile omului din Bruxelles, într-un interviu intitulat „Tiny Hands, Big Walls: Story of a Turkish Mother and a Baby in Prison”.

Avocată care a făcut parte din Baroului din Istanbul, Hendekci a fost închisă la sfârșitul anului 2017, când fiica ei avea doar trei luni. În spatele gratiilor, ea a avut de-a face cu un gardian agresiv care a numit-o „teroristă” deși nu fusese condamnată pentru nicio crimă la momentul respectiv.

Fără asistență medicală

În ianuarie 2019, fiica ei Bahar, atunci în vârstă de 15 luni, și-a luxat încheietura mâinii în timp ce se juca. Hendekci și-a amintit că oficialii închisorii indiferenți la agonia copilului și că a fost nevoie de multă insistență din partea deținuților și a paramedicilor pentru a-i convinge să permită internarea lui Bahar.

Turcia, țara cu cele mai supraaglomerate penitenciare

Hendekci a vorbit și despre supraaglomerare, o altă problemă a închisorilor din Turcia. Aceasta a subliniat că peste 25 de deținuți au fost ținuți într-o secție destinată pentru 12 persoane.

Potrivit rapoartelor organismelor Consiliului Europei, Turcia are unele dintre cele mai supraaglomerate unități penitenciare din Europa, iar accesul la asistență medicală nu este doar inadecvat, ci și adesea supus întârzierilor substanțiale.

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan i-a vizat pe adepții mișcării Gülen, inspirate de clerul musulman, Fethullah Gülen, încă de la investigațiile de corupție din 2013, care l-au implicat pe premierul de atunci Erdogan, membrii familiei sale și cercul său apropiat.

Erdoğan a desemnat mișcarea drept organizație teroristă și a început să-și ținteze membrii. Guvernul turc a intensificat represiunile împotriva mișcării în urma puciul eșuat din 2016. Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita închisoarea.

Un nou capitol între Turcia și Egipt. Erdogan primit cu fanfară de către Sisi

Sisi l-a întâmpinat personal pe Erdoğan cu fanfară pe aeroportul din Cairo, înainte ca cei doi să semneze mai multe acorduri.

Ahmet Altan și alți faimoși jurnaliști condamnaţi la închisoare pentru terorism, după rejudecare

Aceștia au fost condamnați sub acuzații de terorism pentru că au lucrat anterior la instituții de presă considerate apropiate mișcării Gülen.

Turcia: Cel puțin 9 persoane prinse într-o alunecare de teren de la controversata mină de aur

Alunecarea de teren a avut loc, marți, în jurul orei 14.00. ora locală (1100 GMT) lângă districtul İliç, din provincia Erzincan.Imaginile de la fața locului au arătat alunecarea de teren care a măturat o vale unde se credea că muncitorii se aflau în acel moment

Istanbul: Cheltuielile pentru o familie de patru persoane depășește 53.000 de lire

Agenția de Planificare a Municipalității din Istanbul (İPA), condusă de opoziție a dezvăluit date care arată că costul vieții în Istanbul, cel mai mare oraș al Turciei, a crescut cu o medie de 80,29% în ultimul an.