duminică, iulie 14, 2024

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

O filmare, care a ajuns virală pe rețele de socializare, surprinde cum o bucată de beton se prăbușesc la un metru de oameni, în Hagia Sofia, conform Gazete Duvar.

O înregistrare din septembrie 2022 a ajuns pe agenda zilei, experților trăgând semnal de armă cu privire la necesitatea unei restaurări amplă.

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.

Acces în grup de maxim 25 de persoane

Şerif Yaşar de la Fundaţia de Istoria Artei din Turcia a spus că Hagia Sofia se va prăbuşi în următorul cutremur.

„Piesele cad din punctele de conectare ale domului, iar întregul dom se poate prăbuși dacă nu este restaurat imediat”, afirmă Yașar.

Yașar a adăugat că, înainte ca structura să fie transformată într-o moschee în iulie 2020, avea un consiliu științific responsabil cu restaurarea și conservarea. Consiliul sugerase ca muzeul să accepte cel mult vizitatorii în grupuri de 25, deoarece respirația vizitatorilor creează umiditatea, dăunătoare pentru interior.

Expertul a mai raportat că au existat probleme la etajul superior al moscheii, unde intrarea regulată este interzisă, din 2020.

Doar oaspeții speciali sunt acceptați la etaj. Cel mai recent invitat, Travis Fimmel de la emisiunea Discovery Channel „Vikingi” a vizitat etajul superior, unde poate fi găsită o inscripție vikingă. Un ajutor acordat ministrului Culturii și Turismului l-a însoțit pe actor în vizita sa.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

China va deschide o fabrică de mașini electrice în Turcia

Acordul a fost semnat la Istanbul de CEO-ul BYD, Wang Chuanfu, și de Ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Fatih Kaçır, în timpul unei ceremonii la care a participat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.

Turcia: 5 jucători ai naționalei valoarea pe piață 155 de milioane de euro. Iată cine este cel mai scump jucător turc!

Presa turcească a estimat că valoarea totală a 5 fotbalişti din echipa națională a Turciei ajunge la 155 de milioane de euro.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.