duminică, februarie 18, 2024

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

O filmare, care a ajuns virală pe rețele de socializare, surprinde cum o bucată de beton se prăbușesc la un metru de oameni, în Hagia Sofia, conform Gazete Duvar.

O înregistrare din septembrie 2022 a ajuns pe agenda zilei, experților trăgând semnal de armă cu privire la necesitatea unei restaurări amplă.

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.

Acces în grup de maxim 25 de persoane

Şerif Yaşar de la Fundaţia de Istoria Artei din Turcia a spus că Hagia Sofia se va prăbuşi în următorul cutremur.

„Piesele cad din punctele de conectare ale domului, iar întregul dom se poate prăbuși dacă nu este restaurat imediat”, afirmă Yașar.

Yașar a adăugat că, înainte ca structura să fie transformată într-o moschee în iulie 2020, avea un consiliu științific responsabil cu restaurarea și conservarea. Consiliul sugerase ca muzeul să accepte cel mult vizitatorii în grupuri de 25, deoarece respirația vizitatorilor creează umiditatea, dăunătoare pentru interior.

Expertul a mai raportat că au existat probleme la etajul superior al moscheii, unde intrarea regulată este interzisă, din 2020.

Doar oaspeții speciali sunt acceptați la etaj. Cel mai recent invitat, Travis Fimmel de la emisiunea Discovery Channel „Vikingi” a vizitat etajul superior, unde poate fi găsită o inscripție vikingă. Un ajutor acordat ministrului Culturii și Turismului l-a însoțit pe actor în vizita sa.

Un nou capitol între Turcia și Egipt. Erdogan primit cu fanfară de către Sisi

Sisi l-a întâmpinat personal pe Erdoğan cu fanfară pe aeroportul din Cairo, înainte ca cei doi să semneze mai multe acorduri.

Istanbul: Cheltuielile pentru o familie de patru persoane depășește 53.000 de lire

Agenția de Planificare a Municipalității din Istanbul (İPA), condusă de opoziție a dezvăluit date care arată că costul vieții în Istanbul, cel mai mare oraș al Turciei, a crescut cu o medie de 80,29% în ultimul an.

Turcia: Cel puțin 9 persoane prinse într-o alunecare de teren de la controversata mină de aur

Alunecarea de teren a avut loc, marți, în jurul orei 14.00. ora locală (1100 GMT) lângă districtul İliç, din provincia Erzincan.Imaginile de la fața locului au arătat alunecarea de teren care a măturat o vale unde se credea că muncitorii se aflau în acel moment

Ahmet Altan și alți faimoși jurnaliști condamnaţi la închisoare pentru terorism, după rejudecare

Aceștia au fost condamnați sub acuzații de terorism pentru că au lucrat anterior la instituții de presă considerate apropiate mișcării Gülen.