joi, aprilie 7, 2022

FATF: Economia Turciei, în prăbușire, după ce a fost pusă pe lista gri


Un organ de supraveghere internațional a plasat, joi, Turcia în listă gri pentru că nu a reușit să prevină spălarea banilor și finanțarea terorismului, o decizie care a avut efecte asupra economiei țării în mai puțin de 24 de ore, conform Reuters.

Grupul de acțiune financiară (FATF), înființat de grupul G7 al economiilor avansate pentru a proteja sistemul financiar global, a plasat Turcia, alături de Mali și Iordania pe lista sa de monitorizare crescută, cunoscută sub numele de „lista gri”.

Președintele FATF, Marcus Pleyer, într-o conferință de presă a făcut declarații despre problema Turciei.

„Turcia trebuie să demonstreze că abordează în mod eficient cazurile complexe de spălare a banilor și să demonstreze că urmărește urmăriri penale pentru finanțarea terorismului și acordă prioritate cazurilor organizațiilor teroriste desemnate de ONU, cum ar fi ISIL și Al Qaeda”,  a subliniat președintele.

Cercetările arată că o retrogradare a listei gri pune sub tensiune legăturile țărilor cu băncile și investitorii străini care urmează clasamentele FATF, sugerând că această mișcare ar putea afecta și mai mult lira Turciei, care a atins un nivel record vineri dimineață. Dolarul ajungând la 9,65 de lire turcești.

În 2019, FATF a avertizat Turcia cu privire la „deficiențele grave”, inclusiv necesitatea de a îmbunătăți măsurile de înghețare a activelor legate de terorism și proliferarea armelor de distrugere în masă.

Comisia Europeană a îndemnat Turcia săptămâna aceasta să adopte recomandările FATF, dar a mai spus că legea, bazată tot pe recomandările FATF, pune în pericol organizațiile societății civile, care se confruntă acum cu sancțiuni și monitorizare nejustificată a strângerii de fonduri.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.