miercuri, mai 1, 2024

FATF: Economia Turciei, în prăbușire, după ce a fost pusă pe lista gri


Un organ de supraveghere internațional a plasat, joi, Turcia în listă gri pentru că nu a reușit să prevină spălarea banilor și finanțarea terorismului, o decizie care a avut efecte asupra economiei țării în mai puțin de 24 de ore, conform Reuters.

Grupul de acțiune financiară (FATF), înființat de grupul G7 al economiilor avansate pentru a proteja sistemul financiar global, a plasat Turcia, alături de Mali și Iordania pe lista sa de monitorizare crescută, cunoscută sub numele de „lista gri”.

Președintele FATF, Marcus Pleyer, într-o conferință de presă a făcut declarații despre problema Turciei.

„Turcia trebuie să demonstreze că abordează în mod eficient cazurile complexe de spălare a banilor și să demonstreze că urmărește urmăriri penale pentru finanțarea terorismului și acordă prioritate cazurilor organizațiilor teroriste desemnate de ONU, cum ar fi ISIL și Al Qaeda”,  a subliniat președintele.

Cercetările arată că o retrogradare a listei gri pune sub tensiune legăturile țărilor cu băncile și investitorii străini care urmează clasamentele FATF, sugerând că această mișcare ar putea afecta și mai mult lira Turciei, care a atins un nivel record vineri dimineață. Dolarul ajungând la 9,65 de lire turcești.

În 2019, FATF a avertizat Turcia cu privire la „deficiențele grave”, inclusiv necesitatea de a îmbunătăți măsurile de înghețare a activelor legate de terorism și proliferarea armelor de distrugere în masă.

Comisia Europeană a îndemnat Turcia săptămâna aceasta să adopte recomandările FATF, dar a mai spus că legea, bazată tot pe recomandările FATF, pune în pericol organizațiile societății civile, care se confruntă acum cu sancțiuni și monitorizare nejustificată a strângerii de fonduri.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.