miercuri, mai 29, 2024

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Turcia în cazul arestării unui judecător ONU, conform Balkan Insight.

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Akay „pare să fi avut dreptul la imunitate diplomatică deplină, inclusiv la inviolabilitatea persoanei sale și a reședinței sale private și fiind protejat de orice formă de arestare sau detenție, în conformitate cu dreptul internațional. Prin urmare, arestarea sa, percheziția casei și a persoanei sale au fost ilegale”, se arată în hotărârea CEDO.

Curtea a remarcat că Akay a fost plasat în arest preventiv și ulterior inculpat pentru că este membru al unei organizații teroriste armate.

Rechizitoriul se referea la utilizarea de către Akay a Bylock, „o aplicație de mesagerie criptată despre care se presupune că este folosită exclusiv de membrii FETO și două cărți găsite în timpul percheziției casei sale scrise de Fetullah Gulen și unul dintre managerii săi superiori”.

„În cererea lui Aydın Sefa Akay, CEDO a decis că, pentru prima dată în istoria CEDO, un stat parte a încălcat libertatea personală prin încălcarea imunității unui judecător internațional. Ca întotdeauna, întrebarea care îmi vine în minte este dacă justiția, inclusiv Curtea Supremă de Apel și Curtea Constituțională, nu a putut vedea o încălcare atât de gravă!”, comentează  avocatul Kerem Altiparmak.

Daune de peste 21.000 de euro

CEDO a decis că Turcia trebuie să plătească lui Akay 21.100 de euro daune morale și 7.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Akay a început să lucreze ca și consilier juridic pentru Ministerul Afacerilor Externe în 1987 și de atunci a ocupat o serie de posturi în străinătate, inclusiv la reprezentanța permanentă a Turciei la Consiliul Europei, unde a reprezentat țara în fața Curții Europene.

Aydin Sefa Akay, care a reprezentat anterior Turcia din punct de vedere diplomatic, lucra de la distanță de la domiciliul său din Istanbul pentru Mecanismul Internațional Rezidual al Națiunilor Unite pentru tribunalele penale, cu sediul la Haga, când a fost arestat.

Akay se află în prezent în închisoare în provincia Rize, din nord-estul Turciei, după ce a fost condamnat în 2021 pentru că ar fi fost membru al unei organizații teroriste.

Cazul unui profesor

În septembrie 2023, CEDO a condamnat Turcia în cazul unui profesor, punând sub semnul întrebării baza a mii de cazuri bazate pe utilizarea aplicației Bylock care implică presupuși adepți ai lui Gulen.

Această decizie CEDO ar putea avea implicații de amploare pentru mii de persoane care se confruntă cu acuzații similare în Turcia.

Turcia se confruntă cu o enigmă legală. Hotărârea impune ca hotărârea să fie pusă în aplicare nu doar pentru profesorul Yalçınkaya, ci pentru toți cei aflați într-o situație similară.

Se așteaptă că această decizie să ducă la o serie de rejudecări și reforme legale semnificative în Turcia. Dacă nu este abordată, aceasta poate pune Turcia sub presiune financiară și poate avea impact asupra reputației sale în cercurile internaționale pentru drepturile omului.

Echipa de volei a Turciei furioasă, după un zbor de 13 ore în clasa economică

Ebrar Karakurt, Zehra Güneş, Hande Bakadın, Eda Erdem, Simge Aköz și Aslı Kalaç au împărtășit fotografiile pe care le-au făcut din interiorul aeronavei ca o poveste pe Instagram și și-au exprimat criticile. 

Chiriile în Istanbul. Care este cea mai scumpă și cea mai ieftină zonă?

În consecință, Sarıyer a ocupat primul loc în districtele din Istanbul în ceea ce privește prețul chiriei locuințelor cu o medie de 51.591 de lire, urmat de Beșiktaș cu 41.500 de lire și Kadıköy cu 32.820 de lire. 

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.

De 24 de ori campioni! Galatasaray, fosta echipa a lui Hagi, a făcut istorie!

Meciul cu Konyaspor s-a încheiat cu un scor de 3-1, duminică, în ultima etapă a sezonului, şi a obţinut al 24-lea titlu de campioană a Turciei din istoria sa.

Sâmbăta Mamelor marchează cea de 1000 săptămână: „Nu ne mai rămân decât numele și fotografiile din brațele noastre”

Mamele s-au adunat din nou în Piața Galatasaray, din Istanbul, pe 25 mai, alături de mii de oameni, și au citit o declarație de presă pentru a-și comemora rudele dispărute.