sâmbătă, octombrie 12, 2024

Turcia: Aproape 2.000 de muncitori au murit în accidente de muncă în 2023


Turcia a înregistrat cel puțin 1.772 de decese în accidente de muncă în primele 11 luni ale anului 2023, relatează Stockholm Center for Freedom.

Conform raportului Health and Safety Labor Watch (İSİG), 137 de persoane au murit în accidente de muncă în Turcia în noiembrie.

Raportul spune că printre persoanele care au murit în accidente de muncă în noiembrie se numără doi minori și șapte migranți.

Forță de muncă ieftină pentru Europa

Coordonatorul general al İSİG, Murat Çakır, a subliniat că motivul numărului record de decese în accidente de muncă are de-a face cu politicile partidului lui Erdogan, despre care el a spus că urmărește să transforme Turcia într-o sursă de forță de muncă ieftină pentru Europa.

Potrivit lui Çakır, lucrătorii se simt obligați să lucreze în condiții nesigure, temându-se că nu vor deveni șomeri și nu vor putea să-și întrețină familiile.

Turcia, în topul țărilor fără drepturi pentru muncitori

Un raport anual al Confederației Internaționale a Sindicatelor (CSI) privind drepturile muncii dezvăluie că Turcia este una dintre cele mai proaste 10 țări din lume pentru muncitorii. Potrivit CSI cu sediul la Bruxelles, libertățile și drepturile lucrătorilor au continuat să fie negate.

În cel mai grav accident de muncă din istoria țării, 301 de mineri și-au pierdut viața într-o explozie în cartierul Soma din Manisa, în mai 2014.

Peste 30.000 de accidente de muncă au avut loc de când Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) a venit la putere în noiembrie 2002.

Despre İSİG

İSİG a început să înregistreze decese profesionale în 2011.Platforma înregistrează, de asemenea, numărul de lucrători care au murit din cauza lipsei de siguranță a muncii în ultimii ani, pe lângă campania pentru măsuri mai stricte pentru menținerea siguranței la locurile de muncă.

China: Plângere împotriva Turcia din cauza prețurilor vehiculelor electrice

China se confruntă cu presiuni comerciale tot mai mari la nivel mondial din cauza exporturilor sale în creștere de vehicule electrice, despre care multe țări susțin că sunt subvenționate puternic de Beijing pentru a-și susține economia în plină desfășurare.

Erdogan vizită în Albania și Serbia. Inaugurarea a Marii Moschei din Tirana, cea mai mare din Balcani

Erdogan urmează să inaugureze, joi, în Albania, Marea Moschee din Tirana. Cea mai mare moschee din Balcani, construcția finanțată de Turcia.

Cazul care a cutremurat Turcia. Proteste după ce un bărbat a omorât două tinere în Istanbul

Sute de femei s-au adunat în jurul Porții Adrianopol, din districtul Fatih, unde ucigașul în vârstă de 19 ani l-a ucis și decapitat pe İkbal Uzuner înainte de a se sinucide. 

Violența împotriva femeilor. Vânzările de spray cu piper în Turcia au crescut

Vânzările de spray cu piper au crescut în Turcia în special după uciderea brutală a două tinere de 19 ani în Istanbul, conform presei turcești.

Cazurile îngrozitoare de femicid din Turcia. Erdogan promite înăsprirea legii

Violența împotriva femeilor este o crimă larg răspândită în Turcia - cu aproape 300 de femei ucise în acest an, însă partidul AKP, aflat la guvernare, nu vede siguranța femeilor ca o prioritate politică.