miercuri, februarie 28, 2024

Turcia: Autoritățile cer ștergerea postărilor care dezvăluie comerțul fiului fostului premier cu Israelul

Autoritățile turce au ordonat unui faimos jurnalist de investigație turc să șterge postările despre relațiile fiului unui fost premier cu Israelul, conform Balkan Insight.

FreeWeb Turkey a raportat, joi, că un tribunal din Ankara i-a ordonat lui Metin Cihan să-și ștergă toate Tweet-urile despre Yildirim și fiul său, Erkam. 

Cihan a declarat că nu își va șterge postările despre relațiile fiului fostui premier cu Israelul, în ciuda hotărârilor judecătorești.

În posturile de pe platforma X, (fostul Twitter), Cihan a dezvăluit că Erkam Yildirim, fiul fostului prim-ministru, Binali Yildirim, un apropiat al președintelui Recep Tayyip Erdogan, a continuat să facă comerț cu Israelul, în ciuda faptului că partidul lui Erdogan a cerut boicotarea produselor israeliene.

„Nu șterg [Tweeturile]. Nu revendic surse oficiale disponibile pentru toată lumea. De aceea tu [familia Yildirim] nici nu ai putut nega asta. Am răspuns la decizia [instanței] raportată exact așa”, scrie Cihan pe X.

Cihan a adăugat că judecătorii au luat o decizie politică.

 „Nu este obligatoriu pentru mine să aranjați judecători [să ia această decizie]. Nu șterg [Tweeturile] pentru copiii palestinieni”, a adăugat Cihan.

Guvernul cere boicotarea Israelului, dar continuă comerțul

Cihan urmărește comerțul turcesc cu Israelul de când a început războiul dintre Hamas și Israel și și-a publicat concluziile pe conturile sale de socializare. Folosind date open-source, cum ar fi arhiva comerțului maritim, Cihan a dezvăluit că comerțul cu Turcia continuă neîntrerupt, în ciuda poziției aspre a guvernului împotriva Israelului, acuzându-l de genocid împotriva palestinienilor. 

Membrii Partidului Justiției și Dezvoltării lui Erdogan, AKP, au cerut boicotarea produselor israeliene și mai multe mitinguri mari de condamnare a Israelului au fost organizate de partidul și aliații săi. 

Combustibil pentru Israel. Rugăciuni pentru Palestina

Dar Cihan a dezvăluit că membrii seniori ai AKP continuă să facă comerț cu Israelul, inclusiv Burak Erdogan, fiul președintelui Erdogan, Erkam Yildirim și un parlamentar AKP, Vehbi Koc.

Familia Erdogan l-a dat în judecată pe Cihan pentru calomnie și insultă pe 29 noiembrie, dar nu a negat în mod direct afirmațiile privind comerțul cu Israelul.

„În timp ce atacul asupra Gaza continua, am trimis 400 de nave în Israel. Am expediat 4.000.000 de tone. Am furnizat combustibil pentru avioanele israeliene, îmbrăcăminte pentru soldații săi și piese pentru armele sale. Slavă Domnului, am trimis rugăciunile noastre palestinienilor. Nu uitați Palestina”, scrie Cihan pe X, pe 7 decembrie.

Forțat să trăiască în exil din cauza investigațiilor

Cihan a fost forțat să trăiască în exil în Germania din cauza mai multor cazuri și investigații în curs împotriva lui în Turcia. Acesta a raportat anterior despre uciderea unei fete numită Rabia Naz, în provincia Giresun, în 2018. Se crede că fostul ministru al Apărării, AKP, Nurettin Canikli, a acoperit crima.

În timpul pandemiei, Cihan a mai dezvăluit că Ministerul Sănătății manipula datele privind cazurile de COVID-19. În 2022, Cihan a dezvăluit legăturile secrete ale unui ONG de tineret islamist cu guvernul și familia lui Erdogan.

Caz tragic! O tânără profesoară a murit de cancer, după ce a fost închisă după gratii

Conform rapoartelor medicale, livrarea rezultatelor testelor ei a fost amânată de închisoare din İzmir cu șase luni, timp în care tumora a crescut agresiv.

Un jurnalist riscă 10 ani de închisoare pentru insultarea lui Erdogan

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.

SUA vizează 16 entități comerciale din Turcia pentru că ar fi ajutat Rusia

Firmele turcești menționate în lista întocmită de Departamentul Comerț au fost incluse în trei categorii diferite, în funcție de activitățile lor.

Un englez s-a mutat într-un resort de cinci stele din Antalya ca să facă economie

Josh Kerr și-a împărtășit călătoria pe contul său TikTok și a spus că preferă să petreacă o lună la hotel în Antalya unde este „cald și însorit” și care costă 944 de lire sterline, decât să cheltuiască 950 de lire sterline pe lună pentru chirie și facturi pentru apartamentul său din Manchester.

52 de candidați pentru primăria Istanbulului la alegerile din martie 2024

Taylan Yıldız, care a fost membru al Consiliului Municipal din Istanbul între 2019 și 2023 din Partidul İYİ, va candida independent.