marți, aprilie 16, 2024

Istanbul trec la un nou sistemul de plată, în încercarea de a boicota Israelul

19 municipalități districtuale ale Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) din Istanbul au trecut la sistemul de plăți turcesc, TROY, de la cele internaționale pentru finanțele lor interne, într-un efort de boicotare a Israelului, conform Gazete Duvar.

Mai multe municipalități locale, în cea mai mare parte conduse de Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), au trecut la sistemul național de carduri TROY din Turcia, renunțând la sistemele internaționale actuale pentru a-și gestiona plățile salariale.

Ömer Arısoy, primarul districtului Zeytinburnu a anunțat prin intermediul conturilor de socializare noua schimbare.

„Continuăm boicotarea Israelului și a susținătorilor săi. Am aranjat întâlnirile necesare și am pus în mișcare procesul. Trecem la TROY ca Municipalitate Zeytinburnu.”, scrie acesta.

„Trecem la sistemul nostru național de plată TROY”, a scris primarul din Șile, İlhan Ocaklı, într-o postare pe platforma X.

TROY este un furnizor de sisteme de plată din Turcia, înființat în 2015 și a câștigat recent popularitate odată cu eforturile tot mai mari de boicot împotriva sistemelor de plată din SUA.

Până acum, 19 din cele 39 de municipalități districtuale din provincia Istanbul au trecut la TROY. Acestea sunt municipiile Beykoz, Esenler, Kağıthane, Üsküdar, Sultanbeyli, Sultangazi, Sancaktepe, Tuzla, Pendik, Bağcılar, Başakşehir, Çekmeköy, Gaziosmanpaşa, Eyüpsultan, Ümraniye, Fatih, Zeytin, şi Beburnyo.

Toate municipalitățile care au trecut la TROY sunt conduse de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP), care a câștigat 23 din cele 39 de municipalități din Istanbul la alegerile locale din 2019.

Alte eforturi de boicot

În ultima lună, președintele turc Recep Tayyip Erdogan și guvernul său au criticat aspru atacul Israelului asupra Gazei și sprijinul occidental pentru Israel.

Eforturile de boicotare individuale și instituționale împotriva Israelului și a întreprinderilor din SUA sunt în desfășurare. Cel mai recent, parlamentul turc a încetat să mai servească produse Nestlé și Coca-Cola la restaurantele sale.

Turcii au boicotat și Starbucks, a cărui filială din Turcia este deținută de Kuweiti Alshaya Group. De asemenea, turcii au atacat restaurantele McDonald’s și Burger King din Istanbul, deși sunt deținute de deținută de companii din Qatar.

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești