joi, noiembrie 30, 2023

Criză judiciară în Turcia. Nerespectarea deciziei Curții Constituțională, în cazul deputatului încarcerat

Un scandal a pornit în Turcia după ce Curtea de Casație a Turciei, cea mai înaltă instanță de apel, a refuzat să se conformeze hotărârii Curții Constituționale (AYM), privind eliberarea deputatului încarcerat, Can Atalay.

Într-o mișcare neconstituțională, instanța a depus și o plângere penală împotriva judecătorilor AYM cu privire la decizia sa.

De asemenea, instanța a depus o plângere penală împotriva judecătorilor AYM care au votat pentru eliberarea lui Atalay, susținând că au încălcat constituția și și-au depășit autoritățile.

Declarația instanței

Instanța a susținut că Curtea Constituțională nu are autoritatea de a revizui cazul Atalay în conformitate cu constituția, declarat că decizia Curții Constituționale este neconstituțională.

„În țara noastră, Curtea Constituțională nu intervine doar în sfera legislativului prin simpla anulare a legilor, ci acționează uneori și ca legiuitor și acționează ca autoritate de tutelă ca supercurte de apel asupra instanțelor superioare, care nu nu au o relație de superioritate conform constituției”, se arată în declarația acestora.

Criză judiciară

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan a intrat într-o criză judiciară în curs de desfășurare pe 10 noiembrie, criticând Curtea Constituțională, cerând o contestație.

„Din păcate, Curtea Constituțională a făcut multe greșeli la rând în acest moment, ceea ce ne întristează serios. Curtea Constituțională nu poate și nu trebuie să subestimeze demersul făcut de Curtea de Casație în această privință.” a declarat Erdoğan reporterilor.

Erdogan vrea o nouă constituție

În comentariile făcute mai târziu la o ceremonie de la Ankara, Erdoğan a spus că disputa dintre cele două instanțe superioare arată necesitatea unei noi constituții, reflectând poziția sa de lungă durată conform căreia parlamentul ar trebui să se ocupe de astfel de chestiunii în viitor.

„Nu suntem un partid în această dezbatere, ci un arbitru”, a argumentat Erdoğan.

„Tentativă de lovitură de stat”

Partidele de opoziție și Uniunea Barourilor din Turcia au criticat dur această mișcare, iar Baroului Ankara au organizat un marș, susținând că evenimentele evidențiază starea diminuată a sistemului juridic al Turciei.

Principalul lider al opoziției, Özgür Özel, din partidul Popular Republican (CHP) a anunțat că partidul său inițiază un protest la Parlament împotriva refuzului Curții de Casație de a se conforma hotărârilor Curții Constituționale (AYM).

„În acest caz, în conformitate cu decizia pe care am luat-o la ședința extraordinară a grupului de ieri, începem acțiunea de a nu părăsi de astăzi Adunarea Generală a Marii Adunări Naționale a Turciei pentru a menține criza judiciară și tentativa de lovitură de stat în agendă.”, susține acesta într-o postare pe platforma X.

Ce s-a întâmplat?

Curtea Constituționale (AYM), din 25 octombrie, a decis că „dreptul de a vota și de a fi ales” și „dreptul la securitate și libertate personală” al deputatului TİP încarcerat Can Atalay au fost încălcate și a ordonat instanței inferioare să-l elibereze.

Curtea Penală din Istanbul nu l-a eliberat pe Atalay, dar a trimis cazul Curții de Casație, argumentând că decizia AYM nu are legătură cu verdictul instanței penale. Săptămâna aceasta, ministrul Justiției Yılmaz Tunç a susținut că AYM „și-a depășit jurisdicția” și a încercat „să schimbe constituția” cu hotărârea Atalay.

Cine este Atalay?

Can Atalay, în vârstă de 47 de ani, s-a numărat printre cei șapte inculpați care au fost condamnați la 18 ani de închisoare în procesul Gezi Park. Acesta a fost condamnat pentru „asistență la încercarea de abolire a guvernului.”

Atalay a fost ales deputat Hatay din TİP la alegerile generale din 14 mai. Instanța a refuzat să se conformeze hotărârii AYM privind eliberarea lui Atalay și a ordonat Parlamentului „să inițieze procedurile de înlăturare a deputatului lui Şerafettin Can Atalay”.

Ciocnirea judiciară vine într-un moment în care Turcia încearcă să atragă investitorii străini după o întorsătură a politicii economice, de când Erdogan a câștigat alegerile din mai 2023. Unii analiști au spus că disputa ar putea descuraja investițiile străine directe.

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.

Cupa Turciei se va juca în Arabia Saudită, în ciuda dorinței fotbaliștii de a juca în țară

Președintele Galatasaray, Dursun Özbek, a anunțat anterior că echipa sa a cerut ca meciul să se joace în Turcia „la 100 de ani de la Republica noastră”, în timp ce Fenerbahçe a cerut ca meciul să fie jucat pe Stadionul Olimpic Atatürk sau pe Stadionul Samsun 19 Mai.

Ritualul Călușului dansat de tineri din Kenya pe scena IFLC 2023, din București

Festivalul, prezentat de îndrăgita actriță Tily Niculae, va începe joi, 23 noiembrie 2023, de la ora 18.30, la Lumina Sport Arena, fiind organizat de Lumina Instituții de Învățământ, în parteneriat cu Asociația pentru Dialog și Valori Universale.

Belgia: Conferința„ Crimes Against Humanity”, organizată de victimele puciului din Turcia

O conferința pentru drepturile omului, organizată de profesori universitari turci, victimele ale puciului eșuat din 2016, a reunit experți pentru a discuta probleme critice ale drepturilor omului la nivel global, conform presei internaționale.