miercuri, iulie 24, 2024

FBI lansează o anchetă împotriva primarului New York-ului pentru zgârie-norul, Casa Turciei

Cotidianul New York Times (NYT) al Statelor Unite (SUA) a raportat că Eric Adams, primarul Partidului Democrat al orașului New York, a făcut presiuni pe oficialii orașului să autorizeze deschiderea zgârie-norilor Casei Turcei, unde se află Consulatul General al Turciei.

Autoritățile federale au investigat dacă primarul Adams a făcut presiuni asupra departamentului de pompieri al orașului să aprobe clădirea, în ciuda preocupărilor legate de siguranță, cu săptămâni înainte de a fi ales.

Potrivit rapoartelor, Adams, care a câștigat alegerile în iulie, l-a contactat pe atunci comisarul de pompieri Daniel A. Nigro la sfârșitul verii 2021 și i-a cerut să permită guvernului turc să ocupe clădirea.

Clădirea nu fusese încă deschisă la acest moment, deoarece autoritățile pompierilor nu autorizaseră deschiderea clădirii invocând probleme de siguranță.

Donații ilegale din partea guvernului turc

Intervenția lui Adams a fost solicitată de Biroul Federal de Investigații (FBI) și de procurorii federali din Manhattan, ca parte a investigației mai ample asupra presupuselor donații ilegale din partea guvernului turc.

Telefoanele mobile și tabletele lui Adams au fost confiscate, pe 6 noiembrie, ca parte a anchetei. Sursele au declarat pentru NYT că FBI a întrebat oficialii departamentului de pompieri despre rolul lui Adams în problema legată de clădirea Casei Turciei.

Procurorii federali și FBI au desfășurat o investigație cuprinzătoare privind corupția publică pentru a determina dacă campania electorală a primarului din 2021 a colaborat cu guvernul turc pentru a primi donații străine ilegale, după cum a arătat într-un mandat de percheziție obținut de NYT la începutul lunii noiembrie.

Purtătorul de cuvânt a lui Adams a spus că o parte a rolului său de președinte al districtului Brooklyn era de a „notifica agențiile guvernamentale cu privire la problemele în numele alegătorilor și circumscripțiilor”.

„Nu am fost acuzat de fapte greșite și voi continua să cooperez cu anchetatorii”, afirmă cesta.

Potrivit NYT, Addams era încă președintele cartierului Brooklyn când a contactat Departamentul de Pompieri. Potrivit Daily, jurisdicția sa nu s-a extins la Manhattan, unde se află clădirea Casei Turcești.

NYT a mai raportat că unele dintre cheltuielile vizitei lui Adams în Turcia în 2015, când era încă primarul cartierului Brooklyn, au fost plătite de Consulatul General al Turciei.

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.

Stockholm: Raport care detaliază modul în care Erdoğan folosește practica nazistă „Sippenhaft”

În raportul „Pedepsele familiale în Turcia: Cum Erdoğan folosește practica nazistă a Sippenhaft”, SCF examinează conceptul de pedeapsă în familie prin explorarea dimensiunilor sale legale și practice, a evoluțiilor politice din Turcia care au precipitat punerea sa în aplicare și a utilizării sale curente de către guvernul Erdoğan, inclusiv diverse cazuri documentate.