vineri, iunie 21, 2024

Turcia, destinație a deșeurilor de plastic din Europa în 2022


Uniunea Europeană a exportat aproximativ 319.000 de tone de deșeuri de plastic în Turcia în 2022, devenind principală destinație a deșeurilor de plastic, conform Turkish Minutes.

Raportul publicat de Eurostat indică că Turcia a importat 319.000 de tone de deșeuri de plastic, reprezentând 29% din toate aceste deșeuri exportate de UE.

Acestea poziționează Turcia înaintea altor țări importatoare majore, precum Indonezia și Malaezia, care au reprezentat 17%, respectiv 15%.

UE a exportat 1,1 milioane de tone de deșeuri de plastic în țări din afara uniunii în 2022. Acest export face parte dintr-o tendință mai mare, în care exportul total al UE de deșeuri – inclusiv hârtie, plastic și sticlă – a atins un total de 6,4 milioane de tone. I

Interesant este că această cifră reprezintă o creștere de 8,4% față de 2021, dar arată o scădere de peste 35% față de 2010.

12 la sută din deșeurile de hârtie

Exportul de deșeuri de hârtie din Turcia au fost unul semnificativ, țara primind 588.000 de tone, fiind principala destinație alături de India și Indonezia.

Exportul total al UE de deșeuri de hârtie s-a ridicat la 4,9 milioane de tone, 29% fiind destinate Indiei, 19% în Indonezia și 12% în Turcia.

Din punct de vedere financiar, exporturile de deșeuri ale UE în ultimul an au inclus 930 de milioane de euro pentru hârtie, 423 de milioane de euro pentru plastic și 25 de milioane de euro pentru sticlă.

Probleme de sănătate din cauza plasticului

Cu toate acestea, creșterea importurilor de deșeuri din plastic de către Turcia a stârnit îngrijorări cu privire la standardele de sănătate și de mediu.

Human Rights Watch (HRW) a raportat în septembrie 2022 că lucrătorii și rezidenții din apropierea fabricilor de reciclare a plasticului din Turcia se confruntă cu amenințări la adresa sănătății lor.

Boli respiratorii, dureri de cap cronice și probleme ale pielii au fost predominante în rândul lucrătorilor, care adesea nu au acces la echipamente de protecție și servicii de sănătate pentru bolile profesionale.

Datele Eurostat din 2021 au indicat că Turcia a fost cel mai mare importator de deșeuri din Uniunea Europeană, importând 14,7 milioane de tone, inclusiv aproximativ două treimi din tot fierul vechi exportat din UE, în valoare de 13,1 milioane de tone.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Erdogan încearcă să se apropie de CHP, din opoziție. Mesajul inelului lui Bahçeli, aliatul AKP

Erdoğan a cerut sprijin pentru o „nouă constituție”, în timp ce Özel a adus în discuție probleme economice, numiri de primar și decizii judiciare controversate, în special procesul Gezi.

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

Turcia: Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a murit după ce și-a făcut transplant de păr

Sirianul Yasin Dibo, tatăl a cinci copii, care locuiește în Kahramanmaraş, a murit după operația de transplant de păr într-un spital din provincia Gaziantep.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.