sâmbătă, decembrie 2, 2023

Turcia, destinație a deșeurilor de plastic din Europa în 2022


Uniunea Europeană a exportat aproximativ 319.000 de tone de deșeuri de plastic în Turcia în 2022, devenind principală destinație a deșeurilor de plastic, conform Turkish Minutes.

Raportul publicat de Eurostat indică că Turcia a importat 319.000 de tone de deșeuri de plastic, reprezentând 29% din toate aceste deșeuri exportate de UE.

Acestea poziționează Turcia înaintea altor țări importatoare majore, precum Indonezia și Malaezia, care au reprezentat 17%, respectiv 15%.

UE a exportat 1,1 milioane de tone de deșeuri de plastic în țări din afara uniunii în 2022. Acest export face parte dintr-o tendință mai mare, în care exportul total al UE de deșeuri – inclusiv hârtie, plastic și sticlă – a atins un total de 6,4 milioane de tone. I

Interesant este că această cifră reprezintă o creștere de 8,4% față de 2021, dar arată o scădere de peste 35% față de 2010.

12 la sută din deșeurile de hârtie

Exportul de deșeuri de hârtie din Turcia au fost unul semnificativ, țara primind 588.000 de tone, fiind principala destinație alături de India și Indonezia.

Exportul total al UE de deșeuri de hârtie s-a ridicat la 4,9 milioane de tone, 29% fiind destinate Indiei, 19% în Indonezia și 12% în Turcia.

Din punct de vedere financiar, exporturile de deșeuri ale UE în ultimul an au inclus 930 de milioane de euro pentru hârtie, 423 de milioane de euro pentru plastic și 25 de milioane de euro pentru sticlă.

Probleme de sănătate din cauza plasticului

Cu toate acestea, creșterea importurilor de deșeuri din plastic de către Turcia a stârnit îngrijorări cu privire la standardele de sănătate și de mediu.

Human Rights Watch (HRW) a raportat în septembrie 2022 că lucrătorii și rezidenții din apropierea fabricilor de reciclare a plasticului din Turcia se confruntă cu amenințări la adresa sănătății lor.

Boli respiratorii, dureri de cap cronice și probleme ale pielii au fost predominante în rândul lucrătorilor, care adesea nu au acces la echipamente de protecție și servicii de sănătate pentru bolile profesionale.

Datele Eurostat din 2021 au indicat că Turcia a fost cel mai mare importator de deșeuri din Uniunea Europeană, importând 14,7 milioane de tone, inclusiv aproximativ două treimi din tot fierul vechi exportat din UE, în valoare de 13,1 milioane de tone.

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.

Portret de campion: Andrei-Darius Dragomir, medaliat cu aur la Astronomie și Fizică

Încă de după probe știam că există o posibilitate să iau locul 1, deoarece simțeam că m-am descurcat și știam că nu sunt așa mulți participanți ca la alte olimpiade

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.

Povestea unei avocate, închise pentru terorism, dezvăluie situația copiilor care își însoțesc mamele în închisorile

Avocată care a făcut parte din Baroului din Istanbul, Hendekci a fost închisă la sfârșitul anului 2017, când fiica ei avea doar trei luni. În spatele gratiilor, ea a avut de-a face cu un gardian agresiv care a numit-o „teroristă” deși nu fusese condamnată pentru nicio crimă la momentul respectiv.

Belgia: Conferința„ Crimes Against Humanity”, organizată de victimele puciului din Turcia

O conferința pentru drepturile omului, organizată de profesori universitari turci, victimele ale puciului eșuat din 2016, a reunit experți pentru a discuta probleme critice ale drepturilor omului la nivel global, conform presei internaționale.