sâmbătă, aprilie 13, 2024

Asasinul jurnalistului Hrant Dink eliberat: „Trebuia să rămână pe viață”


Asasinul jurnalistului armean, Hrant Dink, a fost eliberat condiționat pentru „buna purtare”, după ce a executat 16 ani și 10 luni de închisoare, conform presei turcești.

Conform administrației penitenciarului, Ogün Samast îndeplinește „condițiile de eliberare condiționată pentru că a „arăta un comportament bun în timpul observațiilor făcute pentru dezvoltarea sa personală” și a fost eliberat.

Bahri Belen, unul dintre avocații familiei Dink, a explicat modul în care a putut fi posibilă eliberarea lui Samast.

„Exista posibilitatea ca el să fie eliberat mai devreme. Dar a fost amânat pentru că a comis alte infracțiuni în închisoare. A fost eliberat cu ajutorul legilor de executare care au fost introduse ulterior, cu alte cuvinte, cu o amnistie secretă.”

Samast era de așteptat să fie eliberat din închisoare în 2020. Detenția a fost prelungită după ce a primit încă o pedeapsă de cinci ani, o lună și 13 zile de închisoare sub acuzația de atacare a gardienilor.

Val de critici. Turcia „o țară atât de distopică!

Eliberarea lui Samast a stârnit o reacție uriașă în rândul politicienilor, activiștilor pentru drepturile omului și cetățenilor.

Principalul lider al Partidului Popular Republican (CHP) din opoziție, Özgür Özel, a declarat că Samast a fost eliberat din închisoare „unde trebuia să rămână pe viață”.

„Nu avem cuvinte de spus. Dacă Ogün Samast este eliberat pentru bună purtare, oricine vorbește despre dreptate după aceasta este cu adevărat lipsit de scrupule”, scrie acesta.

Copreședintele Asociației pentru Drepturile Omului (İHD), Eren Keskin, a spus „Aceasta este o țară atât de distopică! Gültan Kışanak, Selahattin Demirtaş, Osman Kavala, Can Atalay sunt în închisoare doar pentru gândurile lor, dar criminalul este liber! Consecințele legii de executare discriminatorie.”

Despre cazul Hrant Dink

Editor al săptămânalului bilingv turco-armean Agos și cea mai cunoscută voce armeană a Turciei în străinătate, Hrant Dink a fost împușcat în plină zi, când își părăsea biroul din Istanbul în ianuarie 2007.

Ucigașul său, Samast, avea 17 ani. Acesta a fost condamnat de un tribunal pentru minori la închisoare pe viață agravată, dar aceasta a fost redusă cu o treime din cauza vârstei sale. În cele din urmă, a fost condamnat la 22 de ani și 10 luni de închisoare în total. Potrivit legii privind executarea pedepselor, Samast trebuia să execute 15 ani și 2 luni din această pedeapsă.

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Antalya: Povestea ciobanului care locuiește de 17 ani singur în munți

Turma de capre a lui Çabuk a fost furată peste noapte, în 2007. Acesta a spus că și-a închis caprele și, când s-a trezit dimineața, nu mai era niciuna.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Turcia. Fără taxe de drum și transportul public gratuit timp de 9 zile, cu ocazia Ramadan Bayram

În urma unui decret al președintelui Recep Tayyip Erdogan, Ministrului Transporturilor și Comunicațiilor, Abdulkadir Uraloglu, a anunțat drumurile și podurile publice vor fi gratuite timp de nouă zile în Istanbul, Ankara și Izmir.

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..