sâmbătă, decembrie 2, 2023

Asasinul jurnalistului Hrant Dink eliberat: „Trebuia să rămână pe viață”


Asasinul jurnalistului armean, Hrant Dink, a fost eliberat condiționat pentru „buna purtare”, după ce a executat 16 ani și 10 luni de închisoare, conform presei turcești.

Conform administrației penitenciarului, Ogün Samast îndeplinește „condițiile de eliberare condiționată pentru că a „arăta un comportament bun în timpul observațiilor făcute pentru dezvoltarea sa personală” și a fost eliberat.

Bahri Belen, unul dintre avocații familiei Dink, a explicat modul în care a putut fi posibilă eliberarea lui Samast.

„Exista posibilitatea ca el să fie eliberat mai devreme. Dar a fost amânat pentru că a comis alte infracțiuni în închisoare. A fost eliberat cu ajutorul legilor de executare care au fost introduse ulterior, cu alte cuvinte, cu o amnistie secretă.”

Samast era de așteptat să fie eliberat din închisoare în 2020. Detenția a fost prelungită după ce a primit încă o pedeapsă de cinci ani, o lună și 13 zile de închisoare sub acuzația de atacare a gardienilor.

Val de critici. Turcia „o țară atât de distopică!

Eliberarea lui Samast a stârnit o reacție uriașă în rândul politicienilor, activiștilor pentru drepturile omului și cetățenilor.

Principalul lider al Partidului Popular Republican (CHP) din opoziție, Özgür Özel, a declarat că Samast a fost eliberat din închisoare „unde trebuia să rămână pe viață”.

„Nu avem cuvinte de spus. Dacă Ogün Samast este eliberat pentru bună purtare, oricine vorbește despre dreptate după aceasta este cu adevărat lipsit de scrupule”, scrie acesta.

Copreședintele Asociației pentru Drepturile Omului (İHD), Eren Keskin, a spus „Aceasta este o țară atât de distopică! Gültan Kışanak, Selahattin Demirtaş, Osman Kavala, Can Atalay sunt în închisoare doar pentru gândurile lor, dar criminalul este liber! Consecințele legii de executare discriminatorie.”

Despre cazul Hrant Dink

Editor al săptămânalului bilingv turco-armean Agos și cea mai cunoscută voce armeană a Turciei în străinătate, Hrant Dink a fost împușcat în plină zi, când își părăsea biroul din Istanbul în ianuarie 2007.

Ucigașul său, Samast, avea 17 ani. Acesta a fost condamnat de un tribunal pentru minori la închisoare pe viață agravată, dar aceasta a fost redusă cu o treime din cauza vârstei sale. În cele din urmă, a fost condamnat la 22 de ani și 10 luni de închisoare în total. Potrivit legii privind executarea pedepselor, Samast trebuia să execute 15 ani și 2 luni din această pedeapsă.

Belgia: Conferința„ Crimes Against Humanity”, organizată de victimele puciului din Turcia

O conferința pentru drepturile omului, organizată de profesori universitari turci, victimele ale puciului eșuat din 2016, a reunit experți pentru a discuta probleme critice ale drepturilor omului la nivel global, conform presei internaționale.

Povestea unei avocate, închise pentru terorism, dezvăluie situația copiilor care își însoțesc mamele în închisorile

Avocată care a făcut parte din Baroului din Istanbul, Hendekci a fost închisă la sfârșitul anului 2017, când fiica ei avea doar trei luni. În spatele gratiilor, ea a avut de-a face cu un gardian agresiv care a numit-o „teroristă” deși nu fusese condamnată pentru nicio crimă la momentul respectiv.

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.

Portret de campion: Andrei-Darius Dragomir, medaliat cu aur la Astronomie și Fizică

Încă de după probe știam că există o posibilitate să iau locul 1, deoarece simțeam că m-am descurcat și știam că nu sunt așa mulți participanți ca la alte olimpiade