duminică, decembrie 3, 2023

Armenii, sirienii și grecii în lista grupurilor vizate de discursuri de ură în presa din Turcia

Armenii, refugiații sirieni și grecii se află în fruntea listei grupurilor vizate de discursuri de ură de către mass-media turcă în 2019, conform „Raportului Hate Speech and Discriminatory Discourse in Media 2019”, publicat de Hrant Dink Foundation, citat de Stockholm Center for Freedome.

Potrivit raportului, care a fost pregătit ca parte a proiectului Media Watch on Hate Speech, un total de 5.515 articole de ură au vizat 80 de grupuri diferite și au indicat că 4.364 de articole și știri  care au vizat grupuri naționale, etnice și religioase din Turcia în 2019.

Raportul a analizat numărul articolelor homofobe, xenofobe și sexiste din mass-media turcească în contextul naționalismului în creștere și al intoleranței. 

Astfel, armenii au fost cel mai vizat grup în 2019 cu 803 de articole. Au fost descriși ca dușmani și asociați cu violența, terorismul și masacrele (în contextul conflictului Armenia-Azerbaidjan). 

Refugiații sirieni din Turcia au fost al doilea grup cel mai vizat, cu 760 de articole. Aceștia au fost codificați în mod sistematic drept criminali și hoți care puneau probleme iminente de securitate, inclusiv terorism. Sirienii au fost, de asemenea, reprezentați în mass-media ca fiind motivul situației economice tensionate actuale din Turcia și al numărului în creștere al șomerilor.

Grecii au fost al treilea grup cel mai negativ reprezentat. Raportul citează tensiunile crescânde dintre Grecia și Turcia în ceea ce privește activitatea de  explorare a gazelor din estul Mediteranei în contextul  discursurilor de ură față de greci. Situația refugiaților de la granița turco-greacă a fost, de asemenea, încadrată ca vină a  Greciei ca națiune.

Reacția sarcastică asupra raportului

Într-o postare pe contul său de Twitter,  jurnalistul exilat Bülent Keneș a făcut un comentariu sarcastic asupra portului.

„Mulțumesc lui Dumnezeu! Fundația Hrant Dink a exclus discursul de ură membrii„ FETÖ ”[un termen derogatoriu folosit de guvernul turc care înseamnă„ Organizația teroristă fetullahă ”]. Altfel cifrele ar fi ajuns la  milioane.” a scris jurnalistul.

Guvernul turc acuză mișcarea Gülen de  lovitura de stat din 15 iulie 2016 și o etichetează drept o organizație teroristă. Mișcarea neagă cu tărie implicarea în încercarea de lovitură de stat sau în orice activitate teroristă. 

Discursul de ură care vizează membrii mișcării a fost utilizat pe scară largă de către guvernul turc și mass-media turcă pro-guvernamentală. 

Potrivit unui raport din 2017 al Centrului pentru Libertate din Stockholm, președintele Erdoğan însuși a dezvoltat un vocabular unic de 240 de insultări asupra Mișcării Gülen.

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.

Belgia: Conferința„ Crimes Against Humanity”, organizată de victimele puciului din Turcia

O conferința pentru drepturile omului, organizată de profesori universitari turci, victimele ale puciului eșuat din 2016, a reunit experți pentru a discuta probleme critice ale drepturilor omului la nivel global, conform presei internaționale.

Portret de campion: Andrei-Darius Dragomir, medaliat cu aur la Astronomie și Fizică

Încă de după probe știam că există o posibilitate să iau locul 1, deoarece simțeam că m-am descurcat și știam că nu sunt așa mulți participanți ca la alte olimpiade

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.

Povestea unei avocate, închise pentru terorism, dezvăluie situația copiilor care își însoțesc mamele în închisorile

Avocată care a făcut parte din Baroului din Istanbul, Hendekci a fost închisă la sfârșitul anului 2017, când fiica ei avea doar trei luni. În spatele gratiilor, ea a avut de-a face cu un gardian agresiv care a numit-o „teroristă” deși nu fusese condamnată pentru nicio crimă la momentul respectiv.