miercuri, februarie 7, 2024

Regizoarea de film, cenzurată de guvernul lui Erdogan, premiată pentru documentarul despre victimele puciului eșuat

Regizoarea unui documentar care pune în lumină provocările cu care se confruntă victimele epurării după lovitura de stat din Turcia, a fost onorată cu un premiu de către Asociația Jurnaliştilor Contemporani (ÇGD), în ciuda eforturilor guvernamentale de cenzură, confom Turkish Minutes.

Nejla Demirci a primit premiul „Rezistența împotriva cenzurii” de la ÇGD în cadrul unei ceremonii desfășurate la hotelul Mudanya Montania din provincia Bursa, din vestul Turciei.

Regizoarea a subliniat că lupta împotriva cenzurii nu este ceva ce se poate face singur și a recunoscut curajul colegilor ei care au luat atitudine.

Aceasta și-a dedicat premiul colegilor regizori care și-au retras filmele de la festivalul de film din Antalya în semn de protest față de decizia festivalului de a-și elimina documentarul.

Povestea unui medic și a unui profesor

Documentarul, intitulat „Kanun Hükmü” (Decretul), se concentrează asupra provocărilor cu care se confruntă Yasemin, un medic, și Engin, un profesor, care și-au pierdut locurile de muncă în serviciul public în temeiul decretelor de urgență după lovitura de stat, cunoscute sub numele de KHK, emise de către guvernul lui Erdogan.

Persoanele care au fost concediate s-au confruntat și cu bariere în calea angajării în sectorul privat și restricții în obținerea pașapoartelor.

Ce s-a întâmplat?

În septembrie, Festivalul de Film Antalya Golden Orange, cu o istorie de peste 60 de ani, din a fost anulat brusc în urma unei controverse în legătură cu eliminarea filmului lui Demirci. 

Decizia de a elimina documentarul a stârnit indignare, atrăgând critici puternice din partea victimelor epurării și a activiștilor.

Ca răspuns la eliminarea inițială a lui „Kanun Hükmü” din lista festivalului, 28 de producători și regizori ai altor filme participante la festival și-au anunțat retragerea în solidaritate cu Demirci și documentarul ei.

Anularea festivalului a venit după ce Ministerul Turc al Culturii și Turismului și-a retras sprijinul, acuzând organizatorii festivalului că permit „propaganda teroristă”, iar sponsorii au urmat exemplul.

Premii internaționale

În noiembrie, a primit o mențiune specială la Festivalul Cinema dei Diritti Umani di Napoli din Italia, unde a fost lăudat pentru portretizarea luptei curajoase a unor indivizi ale căror vieți au fost afectate de evenimentele din Turcia, de după 2016.

Guvernul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) din Turcia a inițiat o epurare masivă a instituțiilor statului în urma unei tentative de lovitură de stat din 15 iulie 2016. Peste 130.000 de funcționari publici și-au pierdut locurile de muncă din cauza legăturilor suspectate cu „organizații teroriste”. 

Turcii comemorează victimele cutremurelor din 6 februarie. Ministrul Sănătății huiduit

Turcii au strigat în mod constant „Mă aude cineva?” la fel cum au  făcut  și anul trecut pentru a ajunge la rudele lor prinse sub dărâmături.

Erdogan plănuiește o vizită oficială în Egipt, de Ziua Îndrăgostiților, după o pauză de 12 ani

Ankara a încercat să repare relațiile cu președintele egiptean, Abdel Fattah el-Sisi din 2020, iar strângere de mână între cei doi lideri în 2022 în Qatar a progresat destul de repede în normalizarea legăturilor lor. Țările au numit reciproc ambasadori în capitale.

Turcia: Faimosul deputat din opoziția, închis după gratii, a fost retras din funcție

Parlamentul Turciei a decis retragerea din funcția de deputat, a faimosului parlamentar din opoziție, complicând și mai mult criza juridică din cazul lui Can Atalay, conform Reuters.

Istanbul:Ostaticii de la fabrică au fost eliberați. Atacatorul voia să-și arate susținerea față de Palestina

Oficialii locali au spus că poliția a organizat un raid la aproape nouă ore de la confruntare, când singurul bărbat înarmat a luat o pauză pentru a merge la baie.

Povestea faimoasei poze de la dezastrele din februarie 2023.„A trecut un an, dar timpul s-a oprit pentru noi. ”

La un an de la dezastrul din 6 februarie 2023, unde peste 50.000 de oameni au murit, tatăl îndoliat și familia sa au părăsit orașul Kahramanmaraș, parțial ruinat, și luptă pentru a-și reface viața în Ankara.