joi, iulie 11, 2024

Regizoarea de film, cenzurată de guvernul lui Erdogan, premiată pentru documentarul despre victimele puciului eșuat

Regizoarea unui documentar care pune în lumină provocările cu care se confruntă victimele epurării după lovitura de stat din Turcia, a fost onorată cu un premiu de către Asociația Jurnaliştilor Contemporani (ÇGD), în ciuda eforturilor guvernamentale de cenzură, confom Turkish Minutes.

Nejla Demirci a primit premiul „Rezistența împotriva cenzurii” de la ÇGD în cadrul unei ceremonii desfășurate la hotelul Mudanya Montania din provincia Bursa, din vestul Turciei.

Regizoarea a subliniat că lupta împotriva cenzurii nu este ceva ce se poate face singur și a recunoscut curajul colegilor ei care au luat atitudine.

Aceasta și-a dedicat premiul colegilor regizori care și-au retras filmele de la festivalul de film din Antalya în semn de protest față de decizia festivalului de a-și elimina documentarul.

Povestea unui medic și a unui profesor

Documentarul, intitulat „Kanun Hükmü” (Decretul), se concentrează asupra provocărilor cu care se confruntă Yasemin, un medic, și Engin, un profesor, care și-au pierdut locurile de muncă în serviciul public în temeiul decretelor de urgență după lovitura de stat, cunoscute sub numele de KHK, emise de către guvernul lui Erdogan.

Persoanele care au fost concediate s-au confruntat și cu bariere în calea angajării în sectorul privat și restricții în obținerea pașapoartelor.

Ce s-a întâmplat?

În septembrie, Festivalul de Film Antalya Golden Orange, cu o istorie de peste 60 de ani, din a fost anulat brusc în urma unei controverse în legătură cu eliminarea filmului lui Demirci. 

Decizia de a elimina documentarul a stârnit indignare, atrăgând critici puternice din partea victimelor epurării și a activiștilor.

Ca răspuns la eliminarea inițială a lui „Kanun Hükmü” din lista festivalului, 28 de producători și regizori ai altor filme participante la festival și-au anunțat retragerea în solidaritate cu Demirci și documentarul ei.

Anularea festivalului a venit după ce Ministerul Turc al Culturii și Turismului și-a retras sprijinul, acuzând organizatorii festivalului că permit „propaganda teroristă”, iar sponsorii au urmat exemplul.

Premii internaționale

În noiembrie, a primit o mențiune specială la Festivalul Cinema dei Diritti Umani di Napoli din Italia, unde a fost lăudat pentru portretizarea luptei curajoase a unor indivizi ale căror vieți au fost afectate de evenimentele din Turcia, de după 2016.

Guvernul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) din Turcia a inițiat o epurare masivă a instituțiilor statului în urma unei tentative de lovitură de stat din 15 iulie 2016. Peste 130.000 de funcționari publici și-au pierdut locurile de muncă din cauza legăturilor suspectate cu „organizații teroriste”. 

Turcia: Cel puțin 205 de femei au fost ucise în prima jumătate a anului 2024

Cel puțin 205 femei au murit în acte de violență domestică în primele șase luni ale anului 2024, în timp ce alte 117 au murit în circumstanțe suspecte în aceeași perioadă, potrivit unei platforme de monitorizare a violenței domestice în Turcia.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.

Faimosul fotbalist, Merih Demiral, suspendat 2 meciuri după gestul controversat de la meciul cu Austria

Comisia de Disciplină a UEFA a suspendat două meciuri fotbalistului național Merih Demiral, care a făcut semnul lupului cenuși după ce a marcat golul în meciul Austria-Turcia,

China va deschide o fabrică de mașini electrice în Turcia

Acordul a fost semnat la Istanbul de CEO-ul BYD, Wang Chuanfu, și de Ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Fatih Kaçır, în timpul unei ceremonii la care a participat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.

Turcia: 5 jucători ai naționalei valoarea pe piață 155 de milioane de euro. Iată cine este cel mai scump jucător turc!

Presa turcească a estimat că valoarea totală a 5 fotbalişti din echipa națională a Turciei ajunge la 155 de milioane de euro.