marți, iulie 16, 2024

Scandalul din SuperLig. Faruk Koca, fostul politician AKP, care a lovit un arbitru a fost arestat


Trei persoane, inclusiv politicianul din partidul lui Erdogan, Faruk Koca, au fost arestați, după ce meciul din SuperLig, de luni, s-a încheiat în haos. 

Ministrul de Interne, Ali Yerlikaya a declarat într-o postare pe X, cunoscută anterior ca Twitter, că a fost emis un ordin de reținere pentru Koca și două persoane, urmând să fie reținute în legătură cu ancheta judiciară.

Erdogan reacționează

Într-o postare pe contul de X, președinte turc a condamnat gestul policianului.

„Condamn atacul asupra arbitrului Halil Umut Meler după meciul MKE Ankaragücü-Çaykur Rizespor disputat în această seară și îi doresc însănătoșire rapidă. Sportul înseamnă pace și frățietate. Sportul este incompatibil cu violența nu este permisă să fie inclusă în sporturile turcești.Nu o vom permite niciodată”, scrie aceasta.

Va fi pedepsit ?

Renumitul avocat, Gonenc Gurkaynak, a comentat situația, subliniind că Faruk Koca ar putea scăpa de o condamnare grea.

„El va primi o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între șapte luni și jumătate și 18 luni, în funcție de cât de blândă vrea să fie instanța. A fost deputat AKP din Ankara timp de două mandate. Dacă nu este suficient zgomot pe rețelele de socializare sau dacă acesta este uitat în timp, el poate fi condamnat la 4,5 luni de închisoare.”, susține avocatul, într-o postare pe platforma X.

Ce s-a întâmplat?

Potrivit Reuters, după ce meciul dintre Rizespor și Ankaragucu s-a încheiat cu egalitate, 1-1, la minutul 97, președintele Ankaragucu, Faruk Koca, l-a lovit în față pe arbitrul Halil Umut Meler.

Filmări ale conflictului au fost surprinse de postul de stat TRT. După meci, fanii Ankaragucu au luat cu asalt terenul de pe stadionul Eryaman. 

Meler a fost, de asemenea, lovit cu piciorul de atacatori necunoscuți, înainte de a fi scos de pe teren cu ajutorul poliției.

TRT a raportat că federația de fotbal a Turciei, TFF, va organiza o „întâlnire extraordinară” în urma incidentului.

 „Fotbalul turc a fost lovit rușinos în această seară. Toți cei implicați în acest incident vor plăti prețul”, a declarat președintele TFF, Mehmet Buyukesi.

Meler este arbitru FIFA din 2017. După meciul de luni, Ankaragucu se află acum pe locul 11 ​​în clasamentul Super Lig, cu 18 puncte, la trei locuri sub Rizespor, care are 22 de puncte în 15 meciuri.

Cine este Faruk Koca?

Faruk Koca, în vârstă de 59 de ani, este căsătorit și tată a patru copii, este președinte al clubului MKE Ankaragücü. A fost deputat în primele două mandate ale AKP, partidul condus de Erdogan.

A fost proprietarul casei în care Erdoğan a locuit în Keçiören, Ankara între 2002-2014, până când aceasta a fost ales președinte al Turciei.

În 2006, l-a salvat pe Erdoğan spargând geamul mașinii în care era blocat cu un baros. 

A primit premiul Fair Play de la TFF în 2022.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.

Declarații șocante. Pacienții kurzi au fost folosiți ca și cobai pentru un tratament netestat împotriva COVID-19

Doctorul Cenap Ekinci, membru al facultății la Facultatea de Medicină a Universității Dicle, a susținut că unii pacienți de la Spitalul de Formare și Cercetare Gazi Yașargil au murit după ce au fost folosiți ca subiecți de testare fără protocoale adecvate.