sâmbătă, decembrie 2, 2023

1,5 milioane de turci la un miting pro-palestinian. Erdogan:„Israelul este un criminal de război”

1,5 milioane de turci au participat la unul dintre cele mai mari mitinguri pro-palestiniene, organizate de președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, cu ocazia centenarului Republicii Turcia, conform presei turcești.

Erdogan s-a adresat mulțumii, la unul dintre cele mai mari mitinguri pro-palestiniene de la începutul războiului Israel-Hamas, atrăgând susținerea bazei politică islamistă cu o zi înainte de Ziua Națională a Republicii Turcia.

„Israelul a comis crime de război în mod deschis de 22 de zile, dar liderii occidentali nici măcar nu pot cere Israelului o încetare a focului, darămite să reacţioneze la aceasta”

„Vom spune lumii întregi că Israelul este un criminal de război. Ne pregătim pentru asta. Vom declara Israelul criminal de război”, afirmă Erdogan, la evenimentul organizat la aeroportul Ataturk, din Istanbul.

Erdogan critică țările occidentale

Într-un discurs de o oră, Erdogan și-a repetat afirmația că Hamas nu este o organizație teroristă, descriind Israelul ca un ocupant.

Liderul de stat a criticat, de asemenea, sprijinul necondiționat al unor națiuni occidentale pentru Israel, atragând mustrări aspre din partea Italiei și Israelului.

Spre deosebire de mulți aliați NATO, Uniunea Europeană și unele state din Golf, Turcia nu consideră Hamas o organizație teroristă.

Erdogan încearcă să îngroape secularismul

Analiștii politici au spus că Erdogan este dornic să-și întărească criticile față de bombardamentul Israelului asupra Fâșiei Gaza și să umbrească sărbătorile de duminică care marchează rădăcinile seculare ale Turciei.

Sinan Ulgen, fost diplomat turc și director al Centrului pentru Studii Economice și de Politică Externă, un think-tank cu sediul la Istanbul, a declarat că agravarea crizei umanitare din Gaza și presiunea aliaților politici l-au determinat pe Erdogan să-și înăsprească retorica.

Turcia „își va proteja principiile și le va împărtăși comunității internaționale, dar trebuie să facă acest lucru cu o diplomație mai delicată dacă se așteaptă să joace un asemenea rol diplomatic”, declară Ulgen.

Centenarul Turciei

Aniversarea a 100 de ani a Turciei moderne este pe 29 octombrie, iar titlurile ziarelor ar putea fi dominate de știrile despre mitinguri, mai degrabă decât despre fondatorului republicii, Mustafa Kemal Atatürk, spun analiştii.

Erdogan, cel mai longeviv lider al Turciei, a încercat să îndrepte sprijinul pentru idealurile orientate, comparativ cu cele spre vest ale lui Atatürk, care este venerat de majoritatea turcilor.

În ultimii ani, portretele lui Erdogan au apărut alături de cele ale lui Atatürk pe clădiri guvernamentale și școli.

„Simbolismul este clar și nimeni din Turcia nu este conștient de asta – că mitingul pro-palestinian este probabil să umbrească sărbătorile pentru centenarul republicii seculare”, a declarat Aslı Aydıntaşbaş, coleg în vizită la Brookings Institution din Washington.

Povestea unei avocate, închise pentru terorism, dezvăluie situația copiilor care își însoțesc mamele în închisorile

Avocată care a făcut parte din Baroului din Istanbul, Hendekci a fost închisă la sfârșitul anului 2017, când fiica ei avea doar trei luni. În spatele gratiilor, ea a avut de-a face cu un gardian agresiv care a numit-o „teroristă” deși nu fusese condamnată pentru nicio crimă la momentul respectiv.

Belgia: Conferința„ Crimes Against Humanity”, organizată de victimele puciului din Turcia

O conferința pentru drepturile omului, organizată de profesori universitari turci, victimele ale puciului eșuat din 2016, a reunit experți pentru a discuta probleme critice ale drepturilor omului la nivel global, conform presei internaționale.

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.

Portret de campion: Andrei-Darius Dragomir, medaliat cu aur la Astronomie și Fizică

Încă de după probe știam că există o posibilitate să iau locul 1, deoarece simțeam că m-am descurcat și știam că nu sunt așa mulți participanți ca la alte olimpiade

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.