miercuri, mai 1, 2024

1,5 milioane de turci la un miting pro-palestinian. Erdogan:„Israelul este un criminal de război”

1,5 milioane de turci au participat la unul dintre cele mai mari mitinguri pro-palestiniene, organizate de președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, cu ocazia centenarului Republicii Turcia, conform presei turcești.

Erdogan s-a adresat mulțumii, la unul dintre cele mai mari mitinguri pro-palestiniene de la începutul războiului Israel-Hamas, atrăgând susținerea bazei politică islamistă cu o zi înainte de Ziua Națională a Republicii Turcia.

„Israelul a comis crime de război în mod deschis de 22 de zile, dar liderii occidentali nici măcar nu pot cere Israelului o încetare a focului, darămite să reacţioneze la aceasta”

„Vom spune lumii întregi că Israelul este un criminal de război. Ne pregătim pentru asta. Vom declara Israelul criminal de război”, afirmă Erdogan, la evenimentul organizat la aeroportul Ataturk, din Istanbul.

Erdogan critică țările occidentale

Într-un discurs de o oră, Erdogan și-a repetat afirmația că Hamas nu este o organizație teroristă, descriind Israelul ca un ocupant.

Liderul de stat a criticat, de asemenea, sprijinul necondiționat al unor națiuni occidentale pentru Israel, atragând mustrări aspre din partea Italiei și Israelului.

Spre deosebire de mulți aliați NATO, Uniunea Europeană și unele state din Golf, Turcia nu consideră Hamas o organizație teroristă.

Erdogan încearcă să îngroape secularismul

Analiștii politici au spus că Erdogan este dornic să-și întărească criticile față de bombardamentul Israelului asupra Fâșiei Gaza și să umbrească sărbătorile de duminică care marchează rădăcinile seculare ale Turciei.

Sinan Ulgen, fost diplomat turc și director al Centrului pentru Studii Economice și de Politică Externă, un think-tank cu sediul la Istanbul, a declarat că agravarea crizei umanitare din Gaza și presiunea aliaților politici l-au determinat pe Erdogan să-și înăsprească retorica.

Turcia „își va proteja principiile și le va împărtăși comunității internaționale, dar trebuie să facă acest lucru cu o diplomație mai delicată dacă se așteaptă să joace un asemenea rol diplomatic”, declară Ulgen.

Centenarul Turciei

Aniversarea a 100 de ani a Turciei moderne este pe 29 octombrie, iar titlurile ziarelor ar putea fi dominate de știrile despre mitinguri, mai degrabă decât despre fondatorului republicii, Mustafa Kemal Atatürk, spun analiştii.

Erdogan, cel mai longeviv lider al Turciei, a încercat să îndrepte sprijinul pentru idealurile orientate, comparativ cu cele spre vest ale lui Atatürk, care este venerat de majoritatea turcilor.

În ultimii ani, portretele lui Erdogan au apărut alături de cele ale lui Atatürk pe clădiri guvernamentale și școli.

„Simbolismul este clar și nimeni din Turcia nu este conștient de asta – că mitingul pro-palestinian este probabil să umbrească sărbătorile pentru centenarul republicii seculare”, a declarat Aslı Aydıntaşbaş, coleg în vizită la Brookings Institution din Washington.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.