vineri, iulie 19, 2024

1,5 milioane de turci la un miting pro-palestinian. Erdogan:„Israelul este un criminal de război”

1,5 milioane de turci au participat la unul dintre cele mai mari mitinguri pro-palestiniene, organizate de președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, cu ocazia centenarului Republicii Turcia, conform presei turcești.

Erdogan s-a adresat mulțumii, la unul dintre cele mai mari mitinguri pro-palestiniene de la începutul războiului Israel-Hamas, atrăgând susținerea bazei politică islamistă cu o zi înainte de Ziua Națională a Republicii Turcia.

„Israelul a comis crime de război în mod deschis de 22 de zile, dar liderii occidentali nici măcar nu pot cere Israelului o încetare a focului, darămite să reacţioneze la aceasta”

„Vom spune lumii întregi că Israelul este un criminal de război. Ne pregătim pentru asta. Vom declara Israelul criminal de război”, afirmă Erdogan, la evenimentul organizat la aeroportul Ataturk, din Istanbul.

Erdogan critică țările occidentale

Într-un discurs de o oră, Erdogan și-a repetat afirmația că Hamas nu este o organizație teroristă, descriind Israelul ca un ocupant.

Liderul de stat a criticat, de asemenea, sprijinul necondiționat al unor națiuni occidentale pentru Israel, atragând mustrări aspre din partea Italiei și Israelului.

Spre deosebire de mulți aliați NATO, Uniunea Europeană și unele state din Golf, Turcia nu consideră Hamas o organizație teroristă.

Erdogan încearcă să îngroape secularismul

Analiștii politici au spus că Erdogan este dornic să-și întărească criticile față de bombardamentul Israelului asupra Fâșiei Gaza și să umbrească sărbătorile de duminică care marchează rădăcinile seculare ale Turciei.

Sinan Ulgen, fost diplomat turc și director al Centrului pentru Studii Economice și de Politică Externă, un think-tank cu sediul la Istanbul, a declarat că agravarea crizei umanitare din Gaza și presiunea aliaților politici l-au determinat pe Erdogan să-și înăsprească retorica.

Turcia „își va proteja principiile și le va împărtăși comunității internaționale, dar trebuie să facă acest lucru cu o diplomație mai delicată dacă se așteaptă să joace un asemenea rol diplomatic”, declară Ulgen.

Centenarul Turciei

Aniversarea a 100 de ani a Turciei moderne este pe 29 octombrie, iar titlurile ziarelor ar putea fi dominate de știrile despre mitinguri, mai degrabă decât despre fondatorului republicii, Mustafa Kemal Atatürk, spun analiştii.

Erdogan, cel mai longeviv lider al Turciei, a încercat să îndrepte sprijinul pentru idealurile orientate, comparativ cu cele spre vest ale lui Atatürk, care este venerat de majoritatea turcilor.

În ultimii ani, portretele lui Erdogan au apărut alături de cele ale lui Atatürk pe clădiri guvernamentale și școli.

„Simbolismul este clar și nimeni din Turcia nu este conștient de asta – că mitingul pro-palestinian este probabil să umbrească sărbătorile pentru centenarul republicii seculare”, a declarat Aslı Aydıntaşbaş, coleg în vizită la Brookings Institution din Washington.

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.

Stockholm: Raport care detaliază modul în care Erdoğan folosește practica nazistă „Sippenhaft”

În raportul „Pedepsele familiale în Turcia: Cum Erdoğan folosește practica nazistă a Sippenhaft”, SCF examinează conceptul de pedeapsă în familie prin explorarea dimensiunilor sale legale și practice, a evoluțiilor politice din Turcia care au precipitat punerea sa în aplicare și a utilizării sale curente de către guvernul Erdoğan, inclusiv diverse cazuri documentate.

Caz șocant în Turcia! Două persoane au murit electrocutate pe stradă din cauza ploii torențiale

Moartea a două persoane din cauza șocului electric după ce au călcat într-o băltoacă în timpul unei ploi torențiale în provincia İzmir, din vestul Turciei, săptămâna trecută, a provocat furie pe scară largă în Turcia, conform presei turcești.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.

Declarații șocante. Pacienții kurzi au fost folosiți ca și cobai pentru un tratament netestat împotriva COVID-19

Doctorul Cenap Ekinci, membru al facultății la Facultatea de Medicină a Universității Dicle, a susținut că unii pacienți de la Spitalul de Formare și Cercetare Gazi Yașargil au murit după ce au fost folosiți ca subiecți de testare fără protocoale adecvate.