luni, noiembrie 13, 2023

Erdogan anulează recepția pentru „Secolul Turcie”, din cauza conflictelor din Palestina

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a decis să nu organizeze o recepție specială, pe 29 octombrie, din cauza conflictelor dintre Israel și Palestina, conform presei turcești.

După ce televiziunea națională, TRT a amânat aniversarea a 100 de ani de la înființarea Republicii din cauza bombardării Gaza, președintele Tayyip Erdoğan a decis să nu organizeze o recepție specială la Palatul Prezidențial pe 29 octombrie din același motiv.

„Nu putem sărbători cât timp Gaza este bombardată. Este inuman”, afirmă Erdogan.

Recepția specială organizată la Conacul Çankaya, care se identifică cu sărbătorile Zilei Republicii pe 29 octombrie în fiecare an, și la Complexul Social după construirea Palatului Prezidențial, nu va avea loc la aniversarea a 100 de ani de la republică.

Opoziția s-a plâns că guvernul a luat astfel de decizii „pentru a arunca o umbră cu privire la aniversarea a 100 de ani a Republicii”.

100 de ani ai Turciei

Erdogan și-a început planul de bătălie, cu un an înainte, iar cuvintele pe care turcii le au auzi cât mai des sunt „Secolul Turciei”, proiectul fabulos al lui Erdogan.

Însă, Erdogan nu se oprește doar aici. Șeful de stat are planuri și pentru anul 2053, anul în care se va celebra 600 de ani de la cucerirea Constantinopolului de către Imperiul Otoman,  dar și pentru 2071, când turcii vor celebra cucerirea teritoriilor Anatoliene.

Istanbul: Un turc a dat drumul la șoareci într-un McDonald’s, în semn de protest

Într-un videoclip care înregistrează momentele, bărbatul este văzut strigând „Mâncați acești șoareci, nu carnea musulmanilor”, „Bombe cad acolo (Gaza) de zile întregi”

Rezidenții străini părăsesc Antalya din cauza creșterii costului vieții

În 2023, 17 la sută dintre cei cu permis de ședere au părăsit Antalya. Exodul s-a accelerat în ultimele patru luni, când 17.000 de locuitori au părăsit provincia.

Criză judiciară în Turcia. Nerespectarea deciziei Curții Constituțională, în cazul deputatului încarcerat

Într-o mișcare neconstituțională, instanța a depus și o plângere penală împotriva judecătorilor AYM cu privire la decizia sa.

Incredibil! Un meteorit de 4,5 miliarde de ani s-a prăbușit în grădina unui turc

O minge de foc a fulgerat cerul în jurul orei 14:00, în aprilie, în orașul Elmshorn din statul Schleswig-Holstein. Apoi pietrele negre s-au răspândit în jur, conform ziarului nemțesc, Bild.

Turcia: Parlamentul elimină Coca-Cola și produsele Nestle din meniu

„Produsele companiilor care sprijină Israelul nu vor fi vândute în restaurante, cantine și ceainări din campusul parlamentului”,se arată în declarația Marii Adunări Națională a Turciei, fără a identifica companiile.

Istanbul: Biserica ortodoxă și liceul vandalizate într-un atac rasist

Pe măsură ce conflictele din Gaza crește, comunitățile minoritare din Turcia devin din ce în ce mai mult ținta atacurilor rasiste, ca urmare a sentimentului în creștere anti-israelian din țară.