duminică, iunie 23, 2024

Proteste în Turcia! Un student a murit, căzând cu liftul din cămin

Tineri turci au ieșit în stradă, acuzând autoritățile turce, după ce un student a murit în liftul din cămin, relatează presa turcească.

Studenții din întreaga Turcie au protestat împotriva neglijenței conducerii Instituției pentru Împrumuturi și Cămine pentru Studenți (KYK) și au strigat „Nu un accident, ci o crimă” și „Killer KYK”

Mișcarea a venit după ce, pe 26 octombrie, un student a murit în timp ce un lift a căzut într-un cămin administrat de stat din provincia vestică Aydın, în ciuda avertismentelor studenților cu privire la lift de mai multe ori.

Liftul în care se aflau 16 persoane a căzut de la etajele superioare, iar studentul Zeren Ertaş a rămas blocat şi a murit în timp ce încerca să iasă din lift.

„Am fost avertizați să nu înregistrăm (incidentul) pe video și, în plus, am fost încuiați aici. Ei încearcă să se asigure că nu vorbim. Liftul despre care i-am avertizat de zile întregi a căzut în sfârșit. Viețile noastre sunt acum în pericol. I-am avertizat de foarte mult, dar acest lift nu a fost niciodată reparat”, afirmă unul dintre tinerii care stă la cămin.

Poliția, în schimb, i-a atacat pe studenți protestând pentru neglijența conducerii căminului.

Autoritățile se apară

Într-o mișcare de apărare a conducerii căminului, guvernatorul provinciei Aydın, Yakup Canbolat, a declarat agenției de stat Anadolu că 16 persoane au intrat în liftul cu 15 pasageri și că liftul a început să alunece înainte ca ușa să se închidă în timp ce se afla la primul etaj.

„Nu este nicio problemă cu sănătatea celor 15 studenți. Cercetarea judiciară și administrativă pe această temă este efectuată de către Parchetul General. Din păcate, am pierdut unul dintre elevii noștri”, afirmă acesta.

Acesta a mai susținut că ultima verificare a liftului a fost efectuată pe 21 septembrie, „dar, în orice caz, inițiem și o anchetă administrativă”.

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Turcia – Portugalia, la Euro2024. „Messi al Turciei” joacă împotriva lui Cristiano Ronaldo

Noua senzație a fotbalului turc, Arda Guler, supranumit „Messi al Turciei", se va confrunta cu Cristiano Ronaldo.

Turia: 15.000 de medici au plecat în străinătate pentru oportunități mai bune

Turhan Çömez, care este medic și fost aliat al președintelui liderului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre creșterea numărului de medici care doresc să părăsească țara.

Incendii de vegetație în Turcia. 11 morți și 78 de persoane rănite

Cel puţin 11 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 78 de persoane au fost rănite din cauza incendiu de vegetaţie din mai multe localităţi din sud-estul Turciei.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.