vineri, decembrie 1, 2023

Proteste în Turcia! Un student a murit, căzând cu liftul din cămin

Tineri turci au ieșit în stradă, acuzând autoritățile turce, după ce un student a murit în liftul din cămin, relatează presa turcească.

Studenții din întreaga Turcie au protestat împotriva neglijenței conducerii Instituției pentru Împrumuturi și Cămine pentru Studenți (KYK) și au strigat „Nu un accident, ci o crimă” și „Killer KYK”

Mișcarea a venit după ce, pe 26 octombrie, un student a murit în timp ce un lift a căzut într-un cămin administrat de stat din provincia vestică Aydın, în ciuda avertismentelor studenților cu privire la lift de mai multe ori.

Liftul în care se aflau 16 persoane a căzut de la etajele superioare, iar studentul Zeren Ertaş a rămas blocat şi a murit în timp ce încerca să iasă din lift.

„Am fost avertizați să nu înregistrăm (incidentul) pe video și, în plus, am fost încuiați aici. Ei încearcă să se asigure că nu vorbim. Liftul despre care i-am avertizat de zile întregi a căzut în sfârșit. Viețile noastre sunt acum în pericol. I-am avertizat de foarte mult, dar acest lift nu a fost niciodată reparat”, afirmă unul dintre tinerii care stă la cămin.

Poliția, în schimb, i-a atacat pe studenți protestând pentru neglijența conducerii căminului.

Autoritățile se apară

Într-o mișcare de apărare a conducerii căminului, guvernatorul provinciei Aydın, Yakup Canbolat, a declarat agenției de stat Anadolu că 16 persoane au intrat în liftul cu 15 pasageri și că liftul a început să alunece înainte ca ușa să se închidă în timp ce se afla la primul etaj.

„Nu este nicio problemă cu sănătatea celor 15 studenți. Cercetarea judiciară și administrativă pe această temă este efectuată de către Parchetul General. Din păcate, am pierdut unul dintre elevii noștri”, afirmă acesta.

Acesta a mai susținut că ultima verificare a liftului a fost efectuată pe 21 septembrie, „dar, în orice caz, inițiem și o anchetă administrativă”.

Cupa Turciei se va juca în Arabia Saudită, în ciuda dorinței fotbaliștii de a juca în țară

Președintele Galatasaray, Dursun Özbek, a anunțat anterior că echipa sa a cerut ca meciul să se joace în Turcia „la 100 de ani de la Republica noastră”, în timp ce Fenerbahçe a cerut ca meciul să fie jucat pe Stadionul Olimpic Atatürk sau pe Stadionul Samsun 19 Mai.

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.

Belgia: Conferința„ Crimes Against Humanity”, organizată de victimele puciului din Turcia

O conferința pentru drepturile omului, organizată de profesori universitari turci, victimele ale puciului eșuat din 2016, a reunit experți pentru a discuta probleme critice ale drepturilor omului la nivel global, conform presei internaționale.

Povestea unei avocate, închise pentru terorism, dezvăluie situația copiilor care își însoțesc mamele în închisorile

Avocată care a făcut parte din Baroului din Istanbul, Hendekci a fost închisă la sfârșitul anului 2017, când fiica ei avea doar trei luni. În spatele gratiilor, ea a avut de-a face cu un gardian agresiv care a numit-o „teroristă” deși nu fusese condamnată pentru nicio crimă la momentul respectiv.