luni, septembrie 16, 2024

CEDO acuză Turcia, după arestarea a 45 de persoane. Despăgubiri în valoare de 5.000 de euro

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a acuzat Turcia pentru arestarea a 45 de persoane în urma tentative eșuate de lovitură de stat în 2016,conform Stockholm Center for Freedom.

În hotărârile emise, marți, CEDO a declarat că a examinat cererile a 45 de persoane în comun într-o singură hotărâre cu privire la obiectul lor similar. Cererile au fost depuse la diferite date între 2016 și 2019.

Instanța de la Strasbourg a declarat că cerințele privind „rezonabilitatea” unei suspiciuni care justifică detenția nu au fost îndeplinite, deoarece guvernul turc „nu a furnizat alte dovezi… care să demonstreze că cele sugerate erau suspectate în mod rezonabil, la momentul reținerea inițială a acestora, de a fi comis infracțiunea pretinsă.”

Turcia trebuie să plătească 5.000 de euro fiecăruia

Reținând că a existat o încălcare a articolului 5 § 1 din convenție pe motivul lipsei de suspiciune rezonabilă, instanța a acordat fiecăruia dintre acuzați, cu excepția unuia, 5.000 de euro daune morale și cheltuieli de judecată. Instanța a respins restul cererilor politicianului pentru satisfacție echitabilă.

Arestați pentru folosirea unei aplicații mobile

Potrivit CEDO, acuzații au fost arestați și puși în arest preventiv, în principal pentru suspiciunea de apartenență la Mișcarea Gülen, toți aceștia fiind identificați ca utilizatori ai aplicației pentru smartphone ByLock, iar unii dintre ei fiind, utilizatori ai Bank Asya.

Într-o decizie importantă din septembrie, Marea Cameră a CEDO a decis că Turcia a încălcat trei articole ale CEDO în cazul unui fost profesor, Yüksel Yalçınkaya: articolul 6, care se referă la dreptul la un proces echitabil; Articolul 7 privind nicio pedeapsă fără lege; și articolul 11 ​​privind libertatea de întrunire și asociere.

Experții juridici au spus că decizia Marii Camere a arătat clar că utilizarea ByLock, depunerea de bani la o bancă sau a fi membru al unei asociații afiliate lui Mișcarea Gülen nu pot fi considerate probe penale.

ByLock, odată disponibil pe scară largă online, a fost considerat un instrument secret de comunicare între susținătorii Mișcării Gülen încă de la lovitura de stat din 2016, în ciuda lipsei oricărei dovezi.

Corpul neînsuflețit a activatei turco-americane împușcată în Cisiordania a ajuns în Turcia

Ayşenur Ezgi Eygi, în vârstă de 26 de ani, a fost împușcată în timpul unui protest în orașul ocupat Beita, din Cisiordania.

George Clooney susține cazul lui Osman Kavala, închis în ciuda deciziei CEDO

Fundația, co-fondată de actorul american George Clooney și soția sa avocată pentru drepturile omului, Amal, se numără printre o serie de organizații pentru drepturile omului cărora li s-a acordat statutul de intervenient terță parte într-un nou caz privind omul de afaceri încarcerat Osman.

Cazul care a cutremur Turcia! Proteste în Istanbul și alte orașe după moartea fetei de 8 ani 

Narin a fost dispărută 19 zile, după ce a ieșit de la cursurile de Coran, iar cadavrul ei a fost descoperit pe 8 septembrie de către grupurile de căutare într-o albie din apropiere. 

Faimosul trăgător turc premiat cu 300 de monede de aur pentru medalia de argint de J.O 2024

Poziția unică a lui Dikeç a devenit virală online, declanșând o serie de meme care au fost imitate de sportivi precum Nicolas Jackson, de la Chelsea FC.

Sigiliul prezidențial al Turciei pe vilele din Belgia a unui traficant de droguri turc

Orhan Ünğan Ünğan, cunoscut sub numele de „Fantoma” din cauza utilizării multiplelor identități false, a fost legat de operațiuni internaționale de trafic de droguri din întreaga Europă.