duminică, mai 26, 2024

CEDO acuză Turcia, după arestarea a 45 de persoane. Despăgubiri în valoare de 5.000 de euro

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a acuzat Turcia pentru arestarea a 45 de persoane în urma tentative eșuate de lovitură de stat în 2016,conform Stockholm Center for Freedom.

În hotărârile emise, marți, CEDO a declarat că a examinat cererile a 45 de persoane în comun într-o singură hotărâre cu privire la obiectul lor similar. Cererile au fost depuse la diferite date între 2016 și 2019.

Instanța de la Strasbourg a declarat că cerințele privind „rezonabilitatea” unei suspiciuni care justifică detenția nu au fost îndeplinite, deoarece guvernul turc „nu a furnizat alte dovezi… care să demonstreze că cele sugerate erau suspectate în mod rezonabil, la momentul reținerea inițială a acestora, de a fi comis infracțiunea pretinsă.”

Turcia trebuie să plătească 5.000 de euro fiecăruia

Reținând că a existat o încălcare a articolului 5 § 1 din convenție pe motivul lipsei de suspiciune rezonabilă, instanța a acordat fiecăruia dintre acuzați, cu excepția unuia, 5.000 de euro daune morale și cheltuieli de judecată. Instanța a respins restul cererilor politicianului pentru satisfacție echitabilă.

Arestați pentru folosirea unei aplicații mobile

Potrivit CEDO, acuzații au fost arestați și puși în arest preventiv, în principal pentru suspiciunea de apartenență la Mișcarea Gülen, toți aceștia fiind identificați ca utilizatori ai aplicației pentru smartphone ByLock, iar unii dintre ei fiind, utilizatori ai Bank Asya.

Într-o decizie importantă din septembrie, Marea Cameră a CEDO a decis că Turcia a încălcat trei articole ale CEDO în cazul unui fost profesor, Yüksel Yalçınkaya: articolul 6, care se referă la dreptul la un proces echitabil; Articolul 7 privind nicio pedeapsă fără lege; și articolul 11 ​​privind libertatea de întrunire și asociere.

Experții juridici au spus că decizia Marii Camere a arătat clar că utilizarea ByLock, depunerea de bani la o bancă sau a fi membru al unei asociații afiliate lui Mișcarea Gülen nu pot fi considerate probe penale.

ByLock, odată disponibil pe scară largă online, a fost considerat un instrument secret de comunicare între susținătorii Mișcării Gülen încă de la lovitura de stat din 2016, în ciuda lipsei oricărei dovezi.

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.

Chiriile în Istanbul. Care este cea mai scumpă și cea mai ieftină zonă?

În consecință, Sarıyer a ocupat primul loc în districtele din Istanbul în ceea ce privește prețul chiriei locuințelor cu o medie de 51.591 de lire, urmat de Beșiktaș cu 41.500 de lire și Kadıköy cu 32.820 de lire. 

Guvernul Ciolacu în Ankara: 6 acorduri semnate între Turcia și România

În cadrul vizitei, vestea bună despre călătorii românilor în Turcia, doar cu buletinul, a fost transmisă cetățenilor români, iar între cele două țări au fost semnate 6 acorduri. 

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park. 

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.