sâmbătă, decembrie 2, 2023

CEDO acuză Turcia, după arestarea a 45 de persoane. Despăgubiri în valoare de 5.000 de euro

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a acuzat Turcia pentru arestarea a 45 de persoane în urma tentative eșuate de lovitură de stat în 2016,conform Stockholm Center for Freedom.

În hotărârile emise, marți, CEDO a declarat că a examinat cererile a 45 de persoane în comun într-o singură hotărâre cu privire la obiectul lor similar. Cererile au fost depuse la diferite date între 2016 și 2019.

Instanța de la Strasbourg a declarat că cerințele privind „rezonabilitatea” unei suspiciuni care justifică detenția nu au fost îndeplinite, deoarece guvernul turc „nu a furnizat alte dovezi… care să demonstreze că cele sugerate erau suspectate în mod rezonabil, la momentul reținerea inițială a acestora, de a fi comis infracțiunea pretinsă.”

Turcia trebuie să plătească 5.000 de euro fiecăruia

Reținând că a existat o încălcare a articolului 5 § 1 din convenție pe motivul lipsei de suspiciune rezonabilă, instanța a acordat fiecăruia dintre acuzați, cu excepția unuia, 5.000 de euro daune morale și cheltuieli de judecată. Instanța a respins restul cererilor politicianului pentru satisfacție echitabilă.

Arestați pentru folosirea unei aplicații mobile

Potrivit CEDO, acuzații au fost arestați și puși în arest preventiv, în principal pentru suspiciunea de apartenență la Mișcarea Gülen, toți aceștia fiind identificați ca utilizatori ai aplicației pentru smartphone ByLock, iar unii dintre ei fiind, utilizatori ai Bank Asya.

Într-o decizie importantă din septembrie, Marea Cameră a CEDO a decis că Turcia a încălcat trei articole ale CEDO în cazul unui fost profesor, Yüksel Yalçınkaya: articolul 6, care se referă la dreptul la un proces echitabil; Articolul 7 privind nicio pedeapsă fără lege; și articolul 11 ​​privind libertatea de întrunire și asociere.

Experții juridici au spus că decizia Marii Camere a arătat clar că utilizarea ByLock, depunerea de bani la o bancă sau a fi membru al unei asociații afiliate lui Mișcarea Gülen nu pot fi considerate probe penale.

ByLock, odată disponibil pe scară largă online, a fost considerat un instrument secret de comunicare între susținătorii Mișcării Gülen încă de la lovitura de stat din 2016, în ciuda lipsei oricărei dovezi.

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.

Povestea unei avocate, închise pentru terorism, dezvăluie situația copiilor care își însoțesc mamele în închisorile

Avocată care a făcut parte din Baroului din Istanbul, Hendekci a fost închisă la sfârșitul anului 2017, când fiica ei avea doar trei luni. În spatele gratiilor, ea a avut de-a face cu un gardian agresiv care a numit-o „teroristă” deși nu fusese condamnată pentru nicio crimă la momentul respectiv.

Portret de campion: Andrei-Darius Dragomir, medaliat cu aur la Astronomie și Fizică

Încă de după probe știam că există o posibilitate să iau locul 1, deoarece simțeam că m-am descurcat și știam că nu sunt așa mulți participanți ca la alte olimpiade

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.

Belgia: Conferința„ Crimes Against Humanity”, organizată de victimele puciului din Turcia

O conferința pentru drepturile omului, organizată de profesori universitari turci, victimele ale puciului eșuat din 2016, a reunit experți pentru a discuta probleme critice ale drepturilor omului la nivel global, conform presei internaționale.