sâmbătă, decembrie 3, 2022

Erdogan are planuri pentru cel puțin 100 de ani. Ce înseamnă „Secolul Turciei”?

Anul 2023 va fi un an plin pentru turci și un an cheie în istorie Turciei. Pe de-o parte Turcia o să treacă prin două referendumuri și alegeri prezidențiale, care poate să-l poate să-l îndepărteze pe Erdogan de funcțiile de conducere a țării după aproape 20 de ani. Pe de altă parte, turcii vor celebra 100 de ani de la înființarea Turciei moderne.

Cu un an înainte, Erdogan și-a început planul de bătălie, iar cuvintele pe care turcii le vor auzi cât mai des sunt „Secolul Turciei”, proiectul fabulos al lui Erdogan.

Însă, Erdogan nu se oprește doar aici. Șeful de stat are planuri și pentru anul 2053, anul în care se va celebra 600 de ani de la cucerirea Constantinopolului de către Imperiul Otoman,  dar și pentru 2071, când turcii vor celebra cucerirea teritoriilor Anatoliene.

O nouă constituție

„Vrem să începem puternic noul secol al republicii”, declară președintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan și-a prezentat viziunea pentru Turcia în următorii 100 de ani, numită „viziunea secolului Turciei” și a promis o nouă constituție care să garanteze drepturile și libertățile cetățenilor.

„ Lovitura de stat din 1980 a expirat deja”, afirmă liderul turc, făcând referință la constituția Turciei, care a fost redactată în urma unei lovituri de stat militare din 1980.

„Noua constituție va consolida statul de drept, pluralismul, justiția și egalitatea”, susține Erdogan.

Acesta a promis că va propune parlamentului săptămâna aceasta un amendament constituțional privind dreptul de a purta văl, dar și protejarea valorilor familiei de „amenințarea curentelor pervertite”. 

Erdogan vrea Turcia în top 10 țări la nivel mondial

Șeful de stat a spus că viziunea sa pentru Turcia include ca țara să fie una dintre primele 10 națiuni ale lumii în „politică, economie, tehnologie, armată și diplomație”

Erdogan a condus Turcia timp de două decenii și se îndreaptă către urne fără sprijinul turcilor determinat de o criză economică care a înregistrat minime record ale lirei și inflația a atins un nivel scăzut record.

Turcia lider pe piața energetică

Liderul turc a reiterat planurile ca Turcia să devină un centru energetic pentru a livra gaz rusesc națiunilor europene, propunere făcută pentru prima dată de omologul său, rus Vladimir Putin, la începutul acestei luni.

Prețurile gazelor au crescut în urma invaziei ruse a Ucrainei. Rusia a redus livrarea de gaze către Europa ca răzbunare pentru sancțiunile occidentale care au determinat țările UE să găsească surse alternative de energie.

Erdogan semnalează un posibil război în Siria. Moscova:„ Facem apel la toate părțile să se abțină.”

Pe fondul crizei economice și a alegerilor care urmează în vara anul 2023, Erdogan se concertează pe un posibil război în Siria.

O turcoaică, primul academician, care predă istoria Imperiul Otoman la Vatican

Aksoy, care a lucrat mult timp în arhivele Vaticanului, a fost ales să predea un curs despre relațiile dintre papalitate și Imperiul Otoman în istoria Orientului apropiat la Institutul Pontifical Oriental.

Istanbul: Cum se menține cultura străveche a cafelei în lumea modernă

Există locuri mai proaste pentru o cafea de dimineață decât la unchiul Mustafa Jean. Stând pe unul dintre scaunele din curtea liniştită de lângă bulevardul Istiklal, îmi dau seama că nu sunt singurul care crede asta: o pisică de stradă şi-a găsit şi ea un loc propriu, ghemuită pe o pernă lângă mine raze. Un zgomot liniștit de cești vine din bucătăria mică din colț.

Cupa Mondială:Scandal în Turcia după ce numele faimosului fotbalist, Hakan Șukur a fost pronunțat în timpul unui meci 

Alper Bakırcıgil, în timp ce explica golul marcat în meciul Canada-Maroc transmis pe TRT, crainicul a amintind că cel mai devreme gol marcat în istoria Cupei Mondiale i-a aparținut lui Hakan Şükür.

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.

Turcia: Numărul turiștilor a ajuns la 45 de milioane în 10 luni. Nemții pe primul loc

În aceeași perioadă a anului 2021, 2,75 milioane de turişti germani au venit în Turcia. În 2020, această cifră a fost de puțin peste 1 milion.

Un polițist din cadrul Ambasadei Turciei la Atena a creat o rețea de supraveghere în Grecia

Un polițist turc, angajat în cadrul Ambasadei Turciei din Atena a înființat o rețea de supraveghere în Grecia. Scopul era de a...

Una dintre cele mai bune călătorii din lume pentru 2023: Istanbul-Sofia Express

Trenul de noapte din Turcia către Bulgaria a început să funcționeze din nou în acest an și a fost votat de Lonely...