luni, iunie 17, 2024

Erdogan are planuri pentru cel puțin 100 de ani. Ce înseamnă „Secolul Turciei”?

Anul 2023 va fi un an plin pentru turci și un an cheie în istorie Turciei. Pe de-o parte Turcia o să treacă prin două referendumuri și alegeri prezidențiale, care poate să-l poate să-l îndepărteze pe Erdogan de funcțiile de conducere a țării după aproape 20 de ani. Pe de altă parte, turcii vor celebra 100 de ani de la înființarea Turciei moderne.

Cu un an înainte, Erdogan și-a început planul de bătălie, iar cuvintele pe care turcii le vor auzi cât mai des sunt „Secolul Turciei”, proiectul fabulos al lui Erdogan.

Însă, Erdogan nu se oprește doar aici. Șeful de stat are planuri și pentru anul 2053, anul în care se va celebra 600 de ani de la cucerirea Constantinopolului de către Imperiul Otoman,  dar și pentru 2071, când turcii vor celebra cucerirea teritoriilor Anatoliene.

O nouă constituție

„Vrem să începem puternic noul secol al republicii”, declară președintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan și-a prezentat viziunea pentru Turcia în următorii 100 de ani, numită „viziunea secolului Turciei” și a promis o nouă constituție care să garanteze drepturile și libertățile cetățenilor.

„ Lovitura de stat din 1980 a expirat deja”, afirmă liderul turc, făcând referință la constituția Turciei, care a fost redactată în urma unei lovituri de stat militare din 1980.

„Noua constituție va consolida statul de drept, pluralismul, justiția și egalitatea”, susține Erdogan.

Acesta a promis că va propune parlamentului săptămâna aceasta un amendament constituțional privind dreptul de a purta văl, dar și protejarea valorilor familiei de „amenințarea curentelor pervertite”. 

Erdogan vrea Turcia în top 10 țări la nivel mondial

Șeful de stat a spus că viziunea sa pentru Turcia include ca țara să fie una dintre primele 10 națiuni ale lumii în „politică, economie, tehnologie, armată și diplomație”

Erdogan a condus Turcia timp de două decenii și se îndreaptă către urne fără sprijinul turcilor determinat de o criză economică care a înregistrat minime record ale lirei și inflația a atins un nivel scăzut record.

Turcia lider pe piața energetică

Liderul turc a reiterat planurile ca Turcia să devină un centru energetic pentru a livra gaz rusesc națiunilor europene, propunere făcută pentru prima dată de omologul său, rus Vladimir Putin, la începutul acestei luni.

Prețurile gazelor au crescut în urma invaziei ruse a Ucrainei. Rusia a redus livrarea de gaze către Europa ca răzbunare pentru sancțiunile occidentale care au determinat țările UE să găsească surse alternative de energie.

Turcia amendează Google cu 14,8 milioane de dolari din cauza unui hotel

autoritatea de concurență a anunțat că va fi aplicată o amendă de 0,0005 la sută din veniturile zilnice ale companiei până când aceasta își va îndeplini unele dintre obligațiile, dar noua amendă a fost aplicată în schimb.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

Vizită specială la Moscova. Putin critică politica lui Erdogan: „Economia Turciei va pierde”

Evenimentul marcheză prima întâlnire a lui Putin cu Fidan de la numirea sa și a avut loc la doar o săptămână după ce Putin a criticat Turcia pentru adâncirea legăturilor sale economice cu instituțiile financiare occidentale.

Turcia oprește programul de ajutor pentru supraviețuitorii cutremurului din februarie 2023

Autoritatea de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD) au trimis un mesaj text supraviețuitorilor care au primit ajutor pentru chirie, pentru a-i informa că programul se va încheia.

Germania: Partidul afiliat cu Erdogan nu a câștigat un loc în Parlamentul European

Demokratische Allianz für Vielfalt und Aufbruch (Alianța Democratică pentru Diversitate și Trezire, sau DAVA) a primit 148.724 de voturi din cei 65 de milioane de alegători eligibili din Germania.

Erdogan încearcă să se apropie de CHP, din opoziție. Mesajul inelului lui Bahçeli, aliatul AKP

Erdoğan a cerut sprijin pentru o „nouă constituție”, în timp ce Özel a adus în discuție probleme economice, numiri de primar și decizii judiciare controversate, în special procesul Gezi.

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

Turcia: Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a murit după ce și-a făcut transplant de păr

Sirianul Yasin Dibo, tatăl a cinci copii, care locuiește în Kahramanmaraş, a murit după operația de transplant de păr într-un spital din provincia Gaziantep.