vineri, septembrie 22, 2023

Detalii despre explozia din Istanbul. Erdogan: „Miroase a atac terorist”


Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a făcut declarații înainte de summitul Grupului celor 20 (G20) din Indonezia despre explozia din Istanbul, conform presei internaționale.

Erdogan a descris explozia ca un „atac odios” și a promis că autorii acesteia vor fi pedepsiți.

„Oamenii noștri pot fi siguri că vinovații din spatele atacului vor fi pedepsiți așa cum merită. Ar fi greșit să spun că acesta este, fără îndoială, un atac terorist, dar informațiile arată că miroase a terorism”, susține Erdogan.

81 de răniți dintre care doi în stare critică

Vicepreședintele turc, Fuat Oktay a declarat că șase persoane au fost ucise în explozia de la Istanbul, patru dintre ele la fața locului, și alte 81 au fost rănite, dintre care două în stare critică. Oktay a spus că incidentul este considerat un „act terorist”, adăugând că o femeie atacatoare a detonat bomba care a provocat explozia.

https://twitter.com/SsyedHhussain/status/1591787816929079296

Zelensky, mesaj pentru poporul turc

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski s-a declarat „profund întristat” de vestea exploziei din Turcia și a transmis condoleanțe victimelor și a urat însănătoșire rapidă răniților.

„Durerea poporului turc prietenos este durerea noastră”, a adăugat Zelenkskyy, într-un tweet.

Atacurilor majore din Turcia din 2015

Sinem Koseoglu de la Al Jazeera, raportând de la Istanbul, a declarat că atacurile nu au avut loc în Turcia în ultimii câțiva ani. 

„Scenele pe care le vedem chiar acum pe strada Istiklal din Istanbul ne amintesc total ce s-a întâmplat în diferite zone turistice din Istanbul cu câțiva ani în urmă, precum și în marile orașe ale Turciei, inclusiv capitala Ankara”, susține Koseoglu. 

Între 2015 și 2017, Turcia a fost lovită de o serie de bombardamente mortale din partea ISIL (ISIS) și a grupărilor kurde scoase în afara legii.

Cronologie a exploziilor din Turcia

Iulie 2015: Cel puțin 30 de persoane au fost ucise și aproape 100 au fost rănite în urma unei explozii în orașul Suruc, din sud-estul Turciei, la granița cu Siria.

 August 2015: Un atac cu bombă la o secție de poliție din Istanbul a rănit cinci ofițeri de poliție și doi civili. 

Octombrie 2015: Două explozii la un nod rutier din centrul capitalei turce, Ankara au ucis cel puțin 95 de persoane și au rănit alte aproape 200. 

Februarie 2016: Cel puțin 28 de persoane au fost ucise și alte 60 au fost rănite într-o mașină-bombă la Ankara. 

Martie 2016: Cel puțin 37 de persoane au fost ucise și peste 70 de persoane au fost spitalizate cu răni după ce o mașină-bombă a lovit Ankara.

 Martie 2016: Cel puțin cinci au fost uciși și 36 de răniți după ce o explozie despre care se crede că ar fi fost cauzată de un atentat sinucigaș a lovit stradă Istiklal din zona Pieței Taksim, din centrul Istanbulului.

Turcia: 3 salvatori au murit în lupta cu incendiile forestiere

Un elicopter s-a prăbușit în barajul Tahtalı, pe 16 septembrie, cu patru persoane la bord, în timp ce luau apă pentru a lupta împotriva incendiilor de pădure în provincia de vest a Turciei, İzmir.

UE: Imposibil pentru turci să călătorească fără viză, din cauza legilor privind terorismul

Nacho Sanchez Amor a făcut declarații despre raportul recent al Parlamentului European privind Turcia și reacția președintelui turc la raport, subliniind că Turcia trebuie să îndeplinească șase criterii ca parte a cererii sale de aderare la UE pentru a călători fără viză în UE.

Istanbul: Sancțiuni pentru sirieni care nu părăsească orașul până 24 septembrie

Direcția de Management al Migrației subliniază că perioada acordată refugiaților nu va fi prelungită.

Statistică TurkStat: Speranța de viață a scăzut în Turcia

Speranța generală de viață a scăzut ușor față de anii trecuți, femeile trăind cu cinci ani mai mult ca bărbații, conform Daily...

Turcia: Pragul sărăciei depășește 41.000 de lire, de patru ori salariul minim

Datelor publicate de unitatea de cercetare a Sindicatului Muncitorilor Unite(BİSAM), o filială a Confederației Muncitorilor Revoluționari (DİSK) a arătat că turcii se luptă să se descurce cu un salariu minim de 11.402 de lire (422 de dolari).

Turcia: Prețul la motorină crește la nivel record! 105 la sută creștere după alegeri

Înainte de alegerile din 14 mai, prețul pe litri în Istanbul era de 19,81 de lire pentru benzină și 18,58 de lire pentru motorină.