miercuri, mai 22, 2024

Detalii despre explozia din Istanbul. Erdogan: „Miroase a atac terorist”


Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a făcut declarații înainte de summitul Grupului celor 20 (G20) din Indonezia despre explozia din Istanbul, conform presei internaționale.

Erdogan a descris explozia ca un „atac odios” și a promis că autorii acesteia vor fi pedepsiți.

„Oamenii noștri pot fi siguri că vinovații din spatele atacului vor fi pedepsiți așa cum merită. Ar fi greșit să spun că acesta este, fără îndoială, un atac terorist, dar informațiile arată că miroase a terorism”, susține Erdogan.

81 de răniți dintre care doi în stare critică

Vicepreședintele turc, Fuat Oktay a declarat că șase persoane au fost ucise în explozia de la Istanbul, patru dintre ele la fața locului, și alte 81 au fost rănite, dintre care două în stare critică. Oktay a spus că incidentul este considerat un „act terorist”, adăugând că o femeie atacatoare a detonat bomba care a provocat explozia.

https://twitter.com/SsyedHhussain/status/1591787816929079296

Zelensky, mesaj pentru poporul turc

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski s-a declarat „profund întristat” de vestea exploziei din Turcia și a transmis condoleanțe victimelor și a urat însănătoșire rapidă răniților.

„Durerea poporului turc prietenos este durerea noastră”, a adăugat Zelenkskyy, într-un tweet.

Atacurilor majore din Turcia din 2015

Sinem Koseoglu de la Al Jazeera, raportând de la Istanbul, a declarat că atacurile nu au avut loc în Turcia în ultimii câțiva ani. 

„Scenele pe care le vedem chiar acum pe strada Istiklal din Istanbul ne amintesc total ce s-a întâmplat în diferite zone turistice din Istanbul cu câțiva ani în urmă, precum și în marile orașe ale Turciei, inclusiv capitala Ankara”, susține Koseoglu. 

Între 2015 și 2017, Turcia a fost lovită de o serie de bombardamente mortale din partea ISIL (ISIS) și a grupărilor kurde scoase în afara legii.

Cronologie a exploziilor din Turcia

Iulie 2015: Cel puțin 30 de persoane au fost ucise și aproape 100 au fost rănite în urma unei explozii în orașul Suruc, din sud-estul Turciei, la granița cu Siria.

 August 2015: Un atac cu bombă la o secție de poliție din Istanbul a rănit cinci ofițeri de poliție și doi civili. 

Octombrie 2015: Două explozii la un nod rutier din centrul capitalei turce, Ankara au ucis cel puțin 95 de persoane și au rănit alte aproape 200. 

Februarie 2016: Cel puțin 28 de persoane au fost ucise și alte 60 au fost rănite într-o mașină-bombă la Ankara. 

Martie 2016: Cel puțin 37 de persoane au fost ucise și peste 70 de persoane au fost spitalizate cu răni după ce o mașină-bombă a lovit Ankara.

 Martie 2016: Cel puțin cinci au fost uciși și 36 de răniți după ce o explozie despre care se crede că ar fi fost cauzată de un atentat sinucigaș a lovit stradă Istiklal din zona Pieței Taksim, din centrul Istanbulului.

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park. 

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Guvernul Ciolacu în Ankara: 6 acorduri semnate între Turcia și România

În cadrul vizitei, vestea bună despre călătorii românilor în Turcia, doar cu buletinul, a fost transmisă cetățenilor români, iar între cele două țări au fost semnate 6 acorduri. 

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial.