miercuri, noiembrie 30, 2022

Detalii despre explozia din Istanbul. Erdogan: „Miroase a atac terorist”


Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a făcut declarații înainte de summitul Grupului celor 20 (G20) din Indonezia despre explozia din Istanbul, conform presei internaționale.

Erdogan a descris explozia ca un „atac odios” și a promis că autorii acesteia vor fi pedepsiți.

„Oamenii noștri pot fi siguri că vinovații din spatele atacului vor fi pedepsiți așa cum merită. Ar fi greșit să spun că acesta este, fără îndoială, un atac terorist, dar informațiile arată că miroase a terorism”, susține Erdogan.

81 de răniți dintre care doi în stare critică

Vicepreședintele turc, Fuat Oktay a declarat că șase persoane au fost ucise în explozia de la Istanbul, patru dintre ele la fața locului, și alte 81 au fost rănite, dintre care două în stare critică. Oktay a spus că incidentul este considerat un „act terorist”, adăugând că o femeie atacatoare a detonat bomba care a provocat explozia.

https://twitter.com/SsyedHhussain/status/1591787816929079296

Zelensky, mesaj pentru poporul turc

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski s-a declarat „profund întristat” de vestea exploziei din Turcia și a transmis condoleanțe victimelor și a urat însănătoșire rapidă răniților.

„Durerea poporului turc prietenos este durerea noastră”, a adăugat Zelenkskyy, într-un tweet.

Atacurilor majore din Turcia din 2015

Sinem Koseoglu de la Al Jazeera, raportând de la Istanbul, a declarat că atacurile nu au avut loc în Turcia în ultimii câțiva ani. 

„Scenele pe care le vedem chiar acum pe strada Istiklal din Istanbul ne amintesc total ce s-a întâmplat în diferite zone turistice din Istanbul cu câțiva ani în urmă, precum și în marile orașe ale Turciei, inclusiv capitala Ankara”, susține Koseoglu. 

Între 2015 și 2017, Turcia a fost lovită de o serie de bombardamente mortale din partea ISIL (ISIS) și a grupărilor kurde scoase în afara legii.

Cronologie a exploziilor din Turcia

Iulie 2015: Cel puțin 30 de persoane au fost ucise și aproape 100 au fost rănite în urma unei explozii în orașul Suruc, din sud-estul Turciei, la granița cu Siria.

 August 2015: Un atac cu bombă la o secție de poliție din Istanbul a rănit cinci ofițeri de poliție și doi civili. 

Octombrie 2015: Două explozii la un nod rutier din centrul capitalei turce, Ankara au ucis cel puțin 95 de persoane și au rănit alte aproape 200. 

Februarie 2016: Cel puțin 28 de persoane au fost ucise și alte 60 au fost rănite într-o mașină-bombă la Ankara. 

Martie 2016: Cel puțin 37 de persoane au fost ucise și peste 70 de persoane au fost spitalizate cu răni după ce o mașină-bombă a lovit Ankara.

 Martie 2016: Cel puțin cinci au fost uciși și 36 de răniți după ce o explozie despre care se crede că ar fi fost cauzată de un atentat sinucigaș a lovit stradă Istiklal din zona Pieței Taksim, din centrul Istanbulului.

Criza economică din Turcia: Anvelope de iarnă au început să fie date în chirie

Serdar Pektaş, care lucrează de 10 ani ca producător de anvelope pentru autovehicule în districtul Kadirli, din Osmaniye, a decis să continue serviciul de închiriere a anvelopelor de iarnă pe care l-a început anul trecut.

Demirtaș despre explozia din Istanbul: „Focalizați-vă pe fapte ascunse, nu pe este arătat”

În articolul său intitulat „Doar întreb”, Demirtaș a amintit că 52 de kilograme de explozibili au fost găsite într-o mașină de poliție în provincia estică, Yüksekova în martie și a examinat declarațiile ministrului de interne, Süleyman Soylu.

Cutremur puternic în Turcia: 1 mort și 45 de răniți

Un cutremur cu magnitudine de 5,9 a avut loc, în dimineața de miercuri, în Turcia, conform presei turce.a

O turcoaică, primul academician, care predă istoria Imperiul Otoman la Vatican

Aksoy, care a lucrat mult timp în arhivele Vaticanului, a fost ales să predea un curs despre relațiile dintre papalitate și Imperiul Otoman în istoria Orientului apropiat la Institutul Pontifical Oriental.

Istanbul: Cum se menține cultura străveche a cafelei în lumea modernă

Există locuri mai proaste pentru o cafea de dimineață decât la unchiul Mustafa Jean. Stând pe unul dintre scaunele din curtea liniştită de lângă bulevardul Istiklal, îmi dau seama că nu sunt singurul care crede asta: o pisică de stradă şi-a găsit şi ea un loc propriu, ghemuită pe o pernă lângă mine raze. Un zgomot liniștit de cești vine din bucătăria mică din colț.

Una dintre cele mai bune călătorii din lume pentru 2023: Istanbul-Sofia Express

Trenul de noapte din Turcia către Bulgaria a început să funcționeze din nou în acest an și a fost votat de Lonely...

Turcia: Numărul turiștilor a ajuns la 45 de milioane în 10 luni. Nemții pe primul loc

În aceeași perioadă a anului 2021, 2,75 milioane de turişti germani au venit în Turcia. În 2020, această cifră a fost de puțin peste 1 milion.