duminică, martie 19, 2023

Brațul lung a lui Erdogan: Om de afaceri turc răpit din Azerbaidjan și adus în Turcia

Un om de afaceri turc dispărut în Azerbaidjan, pe 6 septembrie și a reapărut în custodia poliției din Turcia, conform Turkish Minutes.

Uğur Demirok a fost răpită și adusă ilegal în Turcia de către Organizația Națională de Informații (MIT).

Demirok, în vârstă de 42 de ani, care a lucra în ultimii șapte ani în afacerea cu echipamente medicale în Baku, Azerbaidja, și-a părăsit casa pentru a merge la muncă în dimineața zilei de 6 septembrie.

Un muncitor de la spălătoria auto de pe aceeași stradă cu biroul lui Demirok, în fața căreia i-a fost găsită mașina cu ușile descuiate în ziua în care a dispărut, i-ar fi spus soției omului de afaceri că a văzut oameni mascați care l-au urcat într-o dubă.

Turcia afirmat, apoi neagă că Demirok a fost reținut

Ömer Faruk Gergerlioğlu, un avocat al drepturilor omului și reprezentant al Partidului Democrat al Poporului (HDP) pro-kurd, a dus adus problema răpirii lui Demirok pe ordinea de zi a parlamentului, spunând că familia omului de afaceri este îngrijorată pentru siguranța lui și îndemnând Ministerul de Interne și Departamentul de Poliție din Ankara să emită o declarație.

„TEM [inițial] a recunoscut că l-au ținut pe Demirok în detenție și apoi a negat. … Invit Ministerul de Interne și Departamentul de Poliție din Ankara, unde [victimele] disparițiilor forțate [de obicei] apar după un timp, să facă o declarație cât mai curând posibil”, afirmă parlamentarul.

Potrivit deputatului, oficialii azeri au spus familiei lui Demirok că a fost dus în Turcia ca parte a unei operațiuni desfășurate de spioni turci. După ce au mers la biroul persoanelor dispărute din Ankara, familia a constatat că Demirok era reținut la filiala antiterorism (TEM) a Departamentului de Poliție din Ankara.

Cu toate acestea, când avocatul lui Demirok a mers să-l vadă, oficialii i-au spus că Demirok nu era acolo.

Zeci de dispariții forțate au fost raportate în Turcia de la puciul eșuat din 2016, peste 20 dintre victime raportând că au fost supuse torturii în timpul în care au fost „dispărute”.

Imagini apocaliptice! Provinciile afectate de cutremur, inundate în urma ploilor torențiale

Ploile care au afectat regiunea de sud-est a Turciei de marți noaptea au făcut ravagii, lăsând case, spitale și afaceri inundate, conform...

Președintele Finlandei în vizita în zonele afectate de cutremur din Turcia

Președintele Finlandei a vizitat ieri și Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), unde este prezentă și echipa de salvare din Finlanda.

ONU pentru femei. Discuții despre arestarea arbitrară și torturarea femeilor din Turcia, Afganistan, Iran și Myanmar

Fundația Jurnaliștilor și Scriitorilor (JWF) din New York co-organizează 12 evenimente cu ocazia celei de-a 67-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Statutul Femeii (CSW67), în parteneriat cu organizații ale societății civile și instituții de învățământ din întreaga lume, inclusiv România

Medic suspendat după ce a comparat remarcile lui Erdogan cu ale lui Ataturk despre medici

În provincia vestică Eskişehir, dr. Senem Kaser, care lucrează la Centrul de Sănătate al Familiei Alanönü, a pus observațiile lui Erdoğan la monitorul din fața cabinetului său.

Caz unic în Europa: Universitățile turcești fără autonomie. Erdogan deține controlul deplin asupra rectorilor

Potrivit raportului, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan deține controlul deplin asupra numirii rectorilor universităților. Anterior, președintele trebuia să numească o persoană din trei candidați care au fost aleși de personalul universitar și de Consiliul de Învățământ Superior al Turciei (YÖK).

Turcia: Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor

Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor din provinciile din sud-estul Turciei: Adıyaman și Şanlıurfa, conform Gazete Duvar.

Veste mult așteptată de turci! Prețul la carburant scade sub 20 de lire

Turcii, care au fost afectați de fluctuația prețurilor la carburanți pe fondul evenimentelor internaționale, se vor bucura de motorină mai ieftină, conform...

Raport Freedom House: Turcia rămâne în categoria țărilor fără libertate în 2023

Turcia rămâne în categoria țărilor fără libertate în raportul „Freedom in the World 2023” publicat de Freedom House din Washington, conform Stockholm...