vineri, noiembrie 25, 2022

Brațul lung a lui Erdogan: Om de afaceri turc răpit din Azerbaidjan și adus în Turcia

Un om de afaceri turc dispărut în Azerbaidjan, pe 6 septembrie și a reapărut în custodia poliției din Turcia, conform Turkish Minutes.

Uğur Demirok a fost răpită și adusă ilegal în Turcia de către Organizația Națională de Informații (MIT).

Demirok, în vârstă de 42 de ani, care a lucra în ultimii șapte ani în afacerea cu echipamente medicale în Baku, Azerbaidja, și-a părăsit casa pentru a merge la muncă în dimineața zilei de 6 septembrie.

Un muncitor de la spălătoria auto de pe aceeași stradă cu biroul lui Demirok, în fața căreia i-a fost găsită mașina cu ușile descuiate în ziua în care a dispărut, i-ar fi spus soției omului de afaceri că a văzut oameni mascați care l-au urcat într-o dubă.

Turcia afirmat, apoi neagă că Demirok a fost reținut

Ömer Faruk Gergerlioğlu, un avocat al drepturilor omului și reprezentant al Partidului Democrat al Poporului (HDP) pro-kurd, a dus adus problema răpirii lui Demirok pe ordinea de zi a parlamentului, spunând că familia omului de afaceri este îngrijorată pentru siguranța lui și îndemnând Ministerul de Interne și Departamentul de Poliție din Ankara să emită o declarație.

„TEM [inițial] a recunoscut că l-au ținut pe Demirok în detenție și apoi a negat. … Invit Ministerul de Interne și Departamentul de Poliție din Ankara, unde [victimele] disparițiilor forțate [de obicei] apar după un timp, să facă o declarație cât mai curând posibil”, afirmă parlamentarul.

Potrivit deputatului, oficialii azeri au spus familiei lui Demirok că a fost dus în Turcia ca parte a unei operațiuni desfășurate de spioni turci. După ce au mers la biroul persoanelor dispărute din Ankara, familia a constatat că Demirok era reținut la filiala antiterorism (TEM) a Departamentului de Poliție din Ankara.

Cu toate acestea, când avocatul lui Demirok a mers să-l vadă, oficialii i-au spus că Demirok nu era acolo.

Zeci de dispariții forțate au fost raportate în Turcia de la puciul eșuat din 2016, peste 20 dintre victime raportând că au fost supuse torturii în timpul în care au fost „dispărute”.

Erdogan a dat mâna cu Sisi, președintele Egiptului

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a strâns mâna cu omologul său egiptean, Abdel Fattah el-Sisi, cu ocazia Cupei Mondiale din Qatar, pe...

Cutremur puternic în Turcia: 1 mort și 45 de răniți

Un cutremur cu magnitudine de 5,9 a avut loc, în dimineața de miercuri, în Turcia, conform presei turce.a

Demirtaș despre explozia din Istanbul: „Focalizați-vă pe fapte ascunse, nu pe este arătat”

În articolul său intitulat „Doar întreb”, Demirtaș a amintit că 52 de kilograme de explozibili au fost găsite într-o mașină de poliție în provincia estică, Yüksekova în martie și a examinat declarațiile ministrului de interne, Süleyman Soylu.

Faimosul baschetbalist turc, Enes Kanter, a primit premiul pentru „Cel mai valoros patriot”, în SUA

Kanter și-a sacrificat cariera pentru a vorbi împotriva ipocriziei NBA cu privire la problemele drepturilor omului în țări cu care liga are afaceri, precum China și Turcia.

Criza economică din Turcia: Anvelope de iarnă au început să fie date în chirie

Serdar Pektaş, care lucrează de 10 ani ca producător de anvelope pentru autovehicule în districtul Kadirli, din Osmaniye, a decis să continue serviciul de închiriere a anvelopelor de iarnă pe care l-a început anul trecut.

Turcia: Un post de știri a difuzat imagini cu casa unui jurnalist exilat în Suedia

Ca răspuns reporterului TRT Haber, Keneş a postat pe Twitter că crede că Boyraz este un jurnalist tânăr şi fără experienţă şi că îşi distruge propriul nume.

ONU apel urgent către Turcia! Cazul profesoarei arestate încalcă drepturile omului

La sfârșitul lunii decembrie 2018, o instanță locală a condamnat-o pe Alakuş la șapte ani și șase luni de închisoare sub acuzația de apartenență la o organizație teroristă, pe baza faptului că ea a depus bani la Bank Asya, care a fost afiliată Mișcării Gülen și a descărcat aplicația ByLock pe telefonul ei și a participat la un miting pașnic.