marți, aprilie 16, 2024

Brațul lung a lui Erdogan: Om de afaceri turc răpit din Azerbaidjan și adus în Turcia

Un om de afaceri turc dispărut în Azerbaidjan, pe 6 septembrie și a reapărut în custodia poliției din Turcia, conform Turkish Minutes.

Uğur Demirok a fost răpită și adusă ilegal în Turcia de către Organizația Națională de Informații (MIT).

Demirok, în vârstă de 42 de ani, care a lucra în ultimii șapte ani în afacerea cu echipamente medicale în Baku, Azerbaidja, și-a părăsit casa pentru a merge la muncă în dimineața zilei de 6 septembrie.

Un muncitor de la spălătoria auto de pe aceeași stradă cu biroul lui Demirok, în fața căreia i-a fost găsită mașina cu ușile descuiate în ziua în care a dispărut, i-ar fi spus soției omului de afaceri că a văzut oameni mascați care l-au urcat într-o dubă.

Turcia afirmat, apoi neagă că Demirok a fost reținut

Ömer Faruk Gergerlioğlu, un avocat al drepturilor omului și reprezentant al Partidului Democrat al Poporului (HDP) pro-kurd, a dus adus problema răpirii lui Demirok pe ordinea de zi a parlamentului, spunând că familia omului de afaceri este îngrijorată pentru siguranța lui și îndemnând Ministerul de Interne și Departamentul de Poliție din Ankara să emită o declarație.

„TEM [inițial] a recunoscut că l-au ținut pe Demirok în detenție și apoi a negat. … Invit Ministerul de Interne și Departamentul de Poliție din Ankara, unde [victimele] disparițiilor forțate [de obicei] apar după un timp, să facă o declarație cât mai curând posibil”, afirmă parlamentarul.

Potrivit deputatului, oficialii azeri au spus familiei lui Demirok că a fost dus în Turcia ca parte a unei operațiuni desfășurate de spioni turci. După ce au mers la biroul persoanelor dispărute din Ankara, familia a constatat că Demirok era reținut la filiala antiterorism (TEM) a Departamentului de Poliție din Ankara.

Cu toate acestea, când avocatul lui Demirok a mers să-l vadă, oficialii i-au spus că Demirok nu era acolo.

Zeci de dispariții forțate au fost raportate în Turcia de la puciul eșuat din 2016, peste 20 dintre victime raportând că au fost supuse torturii în timpul în care au fost „dispărute”.

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.