sâmbătă, decembrie 2, 2023

100 de ani: Cum s-a schimbat secularismul în Turcia?

Schimbările în relațiilor religie-stat cauzată de politicile urmate de președintele turc,  Recep Tayyip Erdoğan, în cei douăzeci de ani la putere este una dintre cele mai controversate probleme ale împlinirii a 100 de ani de la republică. 

Unii analiști cred că Erdoğan a transformat Republica laică Turcia fondată de Atatürk într-un „regim autoritar islamist populist”.Alți experți susțin că, în ciuda pagubelor cauzate de islamiștii politici în sistemul secular democratic, secularismul nu poate fi eliminat complet în viața socială. 

Statul și religia

În schimb, membru al Facultății Universității din Leipzig Prof. Dr. Markus Dressler, este de părere că transformarea trăită astăzi în Turcia nu poate fi explicată doar prin politicile AKP, care reprezintă islamul politic și că stadiul actual nu poate fi evaluat ignorând „momentele de rupere” trăite înaintea AKP. 

Cunoscut pentru cercetările sale privind relațiile religie-stat din Turcia, Dressler subliniază că nu a existat o distincție majoră între stat și religie în primii ani ai înființării Republicii Turcia și că au existat momente importante de rupere și schimbări în secularism de la întemeierea republicii.

Turcia azi. Perioada post-kemalistă

Cu toate acestea, Dressler subliniază că reformele kemaliste au rămas în mare parte în urmă în Turcia astăzi și descrie perioada în care ne aflăm drept „perioada post-kemalistă”.

„Reformele kemaliste au fost în mare parte lăsate în urmă”

„Aceasta nu înseamnă că AKP a lăsat complet în urmă principiile kemaliste. De fapt, cred că are o linie foarte kemalistă, mai ales în ceea ce privește naționalismul. Cu toate acestea, putem spune că AKP și mișcarea islamică și masele care simt aproape de ea s-au distanțat de identitatea kemalistă. Păstrându-și distanța, Erdoğan se întoarce și folosește în același timp stilul patriarhal, impunător, de secularism într-un mod care va beneficia pe el și îl instrumentalizează în favoarea sa”, explică acesta.

„S-a schimbat natura secularismului”

Schimbarea care s-a produs odată cu trecerea la era multipartid, Articolul „Religia statului Turcia este islamul” a fost inclus în prima Constituție din 1924, dar această frază a fost eliminată odată cu modificarea făcută în 1928, cu pașii rapizi de secularizare întreprinși.

„Așa cum nu este corect să spunem că Republica Turcia a fost înființată ca stat complet laic la început, nu este nici corect să spunem că secularismul a dispărut complet astăzi. S-a schimbat natura secularismului”, subliniază specialistul.

„Politica proactivă de islamizare” 

Markus Dressler a explicat că au existat perioade în trecut când distincția „religie-politică” a fost implementată în Turcia, dar distincția „religie-stat” nu a fost niciodată realizată pe deplin și că natura secularismului s-a schimbat astăzi. 

Membrii AKP s-ar putea să nu fi fost prea insistenți cu privire la eliminarea principiului secularismului din constituție, considerând că „important nu este ceea ce este scris în Constituție, ci ceea ce facem de fapt”.

Pe de altă parte, guvernul AKP a urmat o „politică proactivă de islamizare” în trei domenii: educație, instituții de stat și mass-media.

Ce fel de perioadă va fi în Turcia după Erdogan?

Markus Dressler, zâmbind la această întrebare și apoi inspirând adânc, a spus că evită să facă predicții despre Turcia, în special despre viitor.

„Într-o zi, dacă democrația, care a fost izgonită din Turcia, va fi restabilită și pacea internă va fi întărită, va fi necesar să ne confruntăm cu ceea ce s-a întâmplat în trecut și cu tabuurile. Ce s-a întâmplat în primii ani ai Republica Turcia și chiar înainte, problema kurdă, cu ce s-au confruntat aleviții, minoritățile non-musulmane. Va trebui să existe o confruntare serioasă în acest sens…”

Değer Akal pentru Deutsche Welle.

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.

Povestea unei avocate, închise pentru terorism, dezvăluie situația copiilor care își însoțesc mamele în închisorile

Avocată care a făcut parte din Baroului din Istanbul, Hendekci a fost închisă la sfârșitul anului 2017, când fiica ei avea doar trei luni. În spatele gratiilor, ea a avut de-a face cu un gardian agresiv care a numit-o „teroristă” deși nu fusese condamnată pentru nicio crimă la momentul respectiv.

Portret de campion: Andrei-Darius Dragomir, medaliat cu aur la Astronomie și Fizică

Încă de după probe știam că există o posibilitate să iau locul 1, deoarece simțeam că m-am descurcat și știam că nu sunt așa mulți participanți ca la alte olimpiade

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.

Belgia: Conferința„ Crimes Against Humanity”, organizată de victimele puciului din Turcia

O conferința pentru drepturile omului, organizată de profesori universitari turci, victimele ale puciului eșuat din 2016, a reunit experți pentru a discuta probleme critice ale drepturilor omului la nivel global, conform presei internaționale.