duminică, iunie 23, 2024

100 de ani: Cum s-a schimbat secularismul în Turcia?

Schimbările în relațiilor religie-stat cauzată de politicile urmate de președintele turc,  Recep Tayyip Erdoğan, în cei douăzeci de ani la putere este una dintre cele mai controversate probleme ale împlinirii a 100 de ani de la republică. 

Unii analiști cred că Erdoğan a transformat Republica laică Turcia fondată de Atatürk într-un „regim autoritar islamist populist”.Alți experți susțin că, în ciuda pagubelor cauzate de islamiștii politici în sistemul secular democratic, secularismul nu poate fi eliminat complet în viața socială. 

Statul și religia

În schimb, membru al Facultății Universității din Leipzig Prof. Dr. Markus Dressler, este de părere că transformarea trăită astăzi în Turcia nu poate fi explicată doar prin politicile AKP, care reprezintă islamul politic și că stadiul actual nu poate fi evaluat ignorând „momentele de rupere” trăite înaintea AKP. 

Cunoscut pentru cercetările sale privind relațiile religie-stat din Turcia, Dressler subliniază că nu a existat o distincție majoră între stat și religie în primii ani ai înființării Republicii Turcia și că au existat momente importante de rupere și schimbări în secularism de la întemeierea republicii.

Turcia azi. Perioada post-kemalistă

Cu toate acestea, Dressler subliniază că reformele kemaliste au rămas în mare parte în urmă în Turcia astăzi și descrie perioada în care ne aflăm drept „perioada post-kemalistă”.

„Reformele kemaliste au fost în mare parte lăsate în urmă”

„Aceasta nu înseamnă că AKP a lăsat complet în urmă principiile kemaliste. De fapt, cred că are o linie foarte kemalistă, mai ales în ceea ce privește naționalismul. Cu toate acestea, putem spune că AKP și mișcarea islamică și masele care simt aproape de ea s-au distanțat de identitatea kemalistă. Păstrându-și distanța, Erdoğan se întoarce și folosește în același timp stilul patriarhal, impunător, de secularism într-un mod care va beneficia pe el și îl instrumentalizează în favoarea sa”, explică acesta.

„S-a schimbat natura secularismului”

Schimbarea care s-a produs odată cu trecerea la era multipartid, Articolul „Religia statului Turcia este islamul” a fost inclus în prima Constituție din 1924, dar această frază a fost eliminată odată cu modificarea făcută în 1928, cu pașii rapizi de secularizare întreprinși.

„Așa cum nu este corect să spunem că Republica Turcia a fost înființată ca stat complet laic la început, nu este nici corect să spunem că secularismul a dispărut complet astăzi. S-a schimbat natura secularismului”, subliniază specialistul.

„Politica proactivă de islamizare” 

Markus Dressler a explicat că au existat perioade în trecut când distincția „religie-politică” a fost implementată în Turcia, dar distincția „religie-stat” nu a fost niciodată realizată pe deplin și că natura secularismului s-a schimbat astăzi. 

Membrii AKP s-ar putea să nu fi fost prea insistenți cu privire la eliminarea principiului secularismului din constituție, considerând că „important nu este ceea ce este scris în Constituție, ci ceea ce facem de fapt”.

Pe de altă parte, guvernul AKP a urmat o „politică proactivă de islamizare” în trei domenii: educație, instituții de stat și mass-media.

Ce fel de perioadă va fi în Turcia după Erdogan?

Markus Dressler, zâmbind la această întrebare și apoi inspirând adânc, a spus că evită să facă predicții despre Turcia, în special despre viitor.

„Într-o zi, dacă democrația, care a fost izgonită din Turcia, va fi restabilită și pacea internă va fi întărită, va fi necesar să ne confruntăm cu ceea ce s-a întâmplat în trecut și cu tabuurile. Ce s-a întâmplat în primii ani ai Republica Turcia și chiar înainte, problema kurdă, cu ce s-au confruntat aleviții, minoritățile non-musulmane. Va trebui să existe o confruntare serioasă în acest sens…”

Değer Akal pentru Deutsche Welle.

Turia: 15.000 de medici au plecat în străinătate pentru oportunități mai bune

Turhan Çömez, care este medic și fost aliat al președintelui liderului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre creșterea numărului de medici care doresc să părăsească țara.

Incendii de vegetație în Turcia. 11 morți și 78 de persoane rănite

Cel puţin 11 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 78 de persoane au fost rănite din cauza incendiu de vegetaţie din mai multe localităţi din sud-estul Turciei.

Turcia – Portugalia, la Euro2024. „Messi al Turciei” joacă împotriva lui Cristiano Ronaldo

Noua senzație a fotbalului turc, Arda Guler, supranumit „Messi al Turciei", se va confrunta cu Cristiano Ronaldo.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.