vineri, aprilie 19, 2024

Erdogan vizitează Atena în încercarea de a deschide „o nouă pagină” în relații cu Grecia

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan călătorește, joi, la Atena într-o vizită atent urmărită de presa internațională, considerată o încercare de „nouă pagină” între aliații NATO și rivalii istorici, după ani de tensiune, conform Turkish Minutes.

În întâlnirile cu premierul grec, Kyriakos Mitsotakis și președintele, Katerina Sakellaropoulou, liderul turc este așteptat să discute despre comerț, probleme regionale și problema a migrației.

Într-un interviu acordat cotidianului grec, Kathimerini, cu o zi înainte de vizita sa,Erdoğan a spus că caută o „nouă pagină” în relația cu Grecia.

„Nu te amenințăm”

Liderul turc a susținut că dialogul cu Grecia au fost „reînviat” și că așteaptă cu nerăbdare să semneze, joi, o declarație de prietenie bilaterală cu Grecia.

„Kyriakos, prietene, nu te amenințăm dacă nu ne amenințați. Dacă diferențele sunt abordate prin dialog și se găsesc un teren comun, acest lucru este în beneficiul tuturor”, subliniază Erdogan.

Mitsotakis, premierul conservator care a câștigat un al doilea mandat de patru ani în iunie, s-a arătat, de asemenea, pregătit să reducă tensiunea cu Turcia.

Disputa Turcia-Grecia

Ankara a servit drept bastion pentru migrație de la un acord din 2016 cu Uniunea Europeană, pe care Mitsotakis și colegii lideri ai UE speră să îl actualizeze.

Diplomați care îl însoțește pe Erdogan abordează, de asemenea, cu omologii greci, problema de lungă durată a disputelor teritoriale greco-turce din Marea Egee.

Erdogan a pus la îndoială tratatele vechi de un secol care stabilesc suveranitatea Mării Egee, iar avioanele de război turcești și grecești se angajează în mod regulat în simulari de lupte în spațiul aerian.

Descoperirea resurselor de hidrocarburi în estul Mediteranei a complicat și mai mult relațiile, Ankara înfuriind Atena în 2019 prin semnarea unui acord controversat privind zona maritimă cu Libia.

Tensiune s-au declanșat și mai mult în următorii doi ani, ceea ce l-a determinat pe Mitsotakis să anunțe o creștere militară a echipamentelor navale și aeriene și să semneze acorduri defensive cu Franța și Statele Unite.

Erdogan: „S-ar putea să venim dintr-o dată într-o noapte”.

În 2020, Erdogan a fost văzut la Atena că a încurajat mii de migranți să încerce să treacă granița în Grecia, provocând zile de conflicte cu polițiștii de frontieră.

La acea vreme, mișcarea a fost interpretată ca o încercare a Turciei de a atrage atenția UE asupra milioanelor de solicitanți de azil din Turcia.

Anul trecut, Erdogan a acuzat Grecia că „ocupă” insulele din Marea Egee și a amenințat: „După cum spunem noi, s-ar putea să venim dintr-o dată într-o noapte”.

Dar relațiile s-au îmbunătățit din februarie, când Grecia a trimis salvatori și ajutoare Turciei, după ce un cutremur din februarie, care a ucis cel puțin 50.000 de oameni.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.