duminică, februarie 25, 2024

Erdogan vizitează Atena în încercarea de a deschide „o nouă pagină” în relații cu Grecia

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan călătorește, joi, la Atena într-o vizită atent urmărită de presa internațională, considerată o încercare de „nouă pagină” între aliații NATO și rivalii istorici, după ani de tensiune, conform Turkish Minutes.

În întâlnirile cu premierul grec, Kyriakos Mitsotakis și președintele, Katerina Sakellaropoulou, liderul turc este așteptat să discute despre comerț, probleme regionale și problema a migrației.

Într-un interviu acordat cotidianului grec, Kathimerini, cu o zi înainte de vizita sa,Erdoğan a spus că caută o „nouă pagină” în relația cu Grecia.

„Nu te amenințăm”

Liderul turc a susținut că dialogul cu Grecia au fost „reînviat” și că așteaptă cu nerăbdare să semneze, joi, o declarație de prietenie bilaterală cu Grecia.

„Kyriakos, prietene, nu te amenințăm dacă nu ne amenințați. Dacă diferențele sunt abordate prin dialog și se găsesc un teren comun, acest lucru este în beneficiul tuturor”, subliniază Erdogan.

Mitsotakis, premierul conservator care a câștigat un al doilea mandat de patru ani în iunie, s-a arătat, de asemenea, pregătit să reducă tensiunea cu Turcia.

Disputa Turcia-Grecia

Ankara a servit drept bastion pentru migrație de la un acord din 2016 cu Uniunea Europeană, pe care Mitsotakis și colegii lideri ai UE speră să îl actualizeze.

Diplomați care îl însoțește pe Erdogan abordează, de asemenea, cu omologii greci, problema de lungă durată a disputelor teritoriale greco-turce din Marea Egee.

Erdogan a pus la îndoială tratatele vechi de un secol care stabilesc suveranitatea Mării Egee, iar avioanele de război turcești și grecești se angajează în mod regulat în simulari de lupte în spațiul aerian.

Descoperirea resurselor de hidrocarburi în estul Mediteranei a complicat și mai mult relațiile, Ankara înfuriind Atena în 2019 prin semnarea unui acord controversat privind zona maritimă cu Libia.

Tensiune s-au declanșat și mai mult în următorii doi ani, ceea ce l-a determinat pe Mitsotakis să anunțe o creștere militară a echipamentelor navale și aeriene și să semneze acorduri defensive cu Franța și Statele Unite.

Erdogan: „S-ar putea să venim dintr-o dată într-o noapte”.

În 2020, Erdogan a fost văzut la Atena că a încurajat mii de migranți să încerce să treacă granița în Grecia, provocând zile de conflicte cu polițiștii de frontieră.

La acea vreme, mișcarea a fost interpretată ca o încercare a Turciei de a atrage atenția UE asupra milioanelor de solicitanți de azil din Turcia.

Anul trecut, Erdogan a acuzat Grecia că „ocupă” insulele din Marea Egee și a amenințat: „După cum spunem noi, s-ar putea să venim dintr-o dată într-o noapte”.

Dar relațiile s-au îmbunătățit din februarie, când Grecia a trimis salvatori și ajutoare Turciei, după ce un cutremur din februarie, care a ucis cel puțin 50.000 de oameni.

Operațiunea de căutare de la controversată mina de aur a fost oprită

Ministerul Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice, pe 17 februarie, a anunțat că licența minei a fost anulată.

Turcia: Un jurnalist riscă 5 ani de închisoare după ce a scris despre corupția din justiție

Tolga Şardan este acuzat de „diseminarea publică a informaţiilor înşelătoare” şi „insultarea organelor judiciare ale statului” în temeiul Codului penal turc (TCK) în rechizitoriul de şase pagini.

52 de candidați pentru primăria Istanbulului la alegerile din martie 2024

Taylan Yıldız, care a fost membru al Consiliului Municipal din Istanbul între 2019 și 2023 din Partidul İYİ, va candida independent.

Un jurnalist riscă 10 ani de închisoare pentru insultarea lui Erdogan

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.

Un englez s-a mutat într-un resort de cinci stele din Antalya ca să facă economie

Josh Kerr și-a împărtășit călătoria pe contul său TikTok și a spus că preferă să petreacă o lună la hotel în Antalya unde este „cald și însorit” și care costă 944 de lire sterline, decât să cheltuiască 950 de lire sterline pe lună pentru chirie și facturi pentru apartamentul său din Manchester.