luni, iulie 22, 2024

Erdogan vizitează Atena în încercarea de a deschide „o nouă pagină” în relații cu Grecia

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan călătorește, joi, la Atena într-o vizită atent urmărită de presa internațională, considerată o încercare de „nouă pagină” între aliații NATO și rivalii istorici, după ani de tensiune, conform Turkish Minutes.

În întâlnirile cu premierul grec, Kyriakos Mitsotakis și președintele, Katerina Sakellaropoulou, liderul turc este așteptat să discute despre comerț, probleme regionale și problema a migrației.

Într-un interviu acordat cotidianului grec, Kathimerini, cu o zi înainte de vizita sa,Erdoğan a spus că caută o „nouă pagină” în relația cu Grecia.

„Nu te amenințăm”

Liderul turc a susținut că dialogul cu Grecia au fost „reînviat” și că așteaptă cu nerăbdare să semneze, joi, o declarație de prietenie bilaterală cu Grecia.

„Kyriakos, prietene, nu te amenințăm dacă nu ne amenințați. Dacă diferențele sunt abordate prin dialog și se găsesc un teren comun, acest lucru este în beneficiul tuturor”, subliniază Erdogan.

Mitsotakis, premierul conservator care a câștigat un al doilea mandat de patru ani în iunie, s-a arătat, de asemenea, pregătit să reducă tensiunea cu Turcia.

Disputa Turcia-Grecia

Ankara a servit drept bastion pentru migrație de la un acord din 2016 cu Uniunea Europeană, pe care Mitsotakis și colegii lideri ai UE speră să îl actualizeze.

Diplomați care îl însoțește pe Erdogan abordează, de asemenea, cu omologii greci, problema de lungă durată a disputelor teritoriale greco-turce din Marea Egee.

Erdogan a pus la îndoială tratatele vechi de un secol care stabilesc suveranitatea Mării Egee, iar avioanele de război turcești și grecești se angajează în mod regulat în simulari de lupte în spațiul aerian.

Descoperirea resurselor de hidrocarburi în estul Mediteranei a complicat și mai mult relațiile, Ankara înfuriind Atena în 2019 prin semnarea unui acord controversat privind zona maritimă cu Libia.

Tensiune s-au declanșat și mai mult în următorii doi ani, ceea ce l-a determinat pe Mitsotakis să anunțe o creștere militară a echipamentelor navale și aeriene și să semneze acorduri defensive cu Franța și Statele Unite.

Erdogan: „S-ar putea să venim dintr-o dată într-o noapte”.

În 2020, Erdogan a fost văzut la Atena că a încurajat mii de migranți să încerce să treacă granița în Grecia, provocând zile de conflicte cu polițiștii de frontieră.

La acea vreme, mișcarea a fost interpretată ca o încercare a Turciei de a atrage atenția UE asupra milioanelor de solicitanți de azil din Turcia.

Anul trecut, Erdogan a acuzat Grecia că „ocupă” insulele din Marea Egee și a amenințat: „După cum spunem noi, s-ar putea să venim dintr-o dată într-o noapte”.

Dar relațiile s-au îmbunătățit din februarie, când Grecia a trimis salvatori și ajutoare Turciei, după ce un cutremur din februarie, care a ucis cel puțin 50.000 de oameni.

Stockholm: Raport care detaliază modul în care Erdoğan folosește practica nazistă „Sippenhaft”

În raportul „Pedepsele familiale în Turcia: Cum Erdoğan folosește practica nazistă a Sippenhaft”, SCF examinează conceptul de pedeapsă în familie prin explorarea dimensiunilor sale legale și practice, a evoluțiilor politice din Turcia care au precipitat punerea sa în aplicare și a utilizării sale curente de către guvernul Erdoğan, inclusiv diverse cazuri documentate.

Declarații șocante. Pacienții kurzi au fost folosiți ca și cobai pentru un tratament netestat împotriva COVID-19

Doctorul Cenap Ekinci, membru al facultății la Facultatea de Medicină a Universității Dicle, a susținut că unii pacienți de la Spitalul de Formare și Cercetare Gazi Yașargil au murit după ce au fost folosiți ca subiecți de testare fără protocoale adecvate.

Caz șocant în Turcia! Două persoane au murit electrocutate pe stradă din cauza ploii torențiale

Moartea a două persoane din cauza șocului electric după ce au călcat într-o băltoacă în timpul unei ploi torențiale în provincia İzmir, din vestul Turciei, săptămâna trecută, a provocat furie pe scară largă în Turcia, conform presei turcești.

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.