vineri, mai 24, 2024

A devenit Interpol-ul brațul lung al regimurilor opresive?

Intervențiile Interpol împotriva Turciei se evidențiază  printr-o serie de exemple cunoscute public ale eforturilor organizației de a opri notificările motivate politic în ultimii ani. 

Cu toate acestea, unii se tem că Interpol crede adesea că membrii săi lucrează cu bună credință și îi furnizează informații corecte.

 „Interpol este acolo pentru a ajuta poliția să-și facă treaba, presupunând că poliția își face treaba cu cinste. Acesta este sistemul, așa că prima reacție este de a înfrunta situația imediată, apoi controalele legale intervin mai târziu în proces.”, susține Rutsel Martha, fostul șef juridic olandez al Interpol și autor al unui studiu asupra  organizației.

Una dintre cele mai simple modalități de a formula cereri de arestare înșelătoare este aceea de a acuza oamenii de infracțiuni financiare, cum ar fi spălarea banilor, în timp ce o acuzație de crimă necesită dovada prezenței unui cadavru, iar acuzațiile politice pot încălca regulile Interpol.

 „Este foarte ușor să fabricați sau să manipulați informații pentru a crea o acuzație de delapidare sau deturnare sau obținerea de profit nedrept”,  susține Estlund. 

De asemenea, secretarul general al Interpol din ultimii șapte ani, Jürgen Stock, este  îngrijorat de  amenințarea la adresa credibilității Interpol din cauza notificărilor problematice. Acesta a subliniat că este frustrant că uneori află din ziare, mai degrabă decât din organizația sa, despre cererile de arestare nedrepte, cum ar fi cele care implică refugiați. 

Stock spune că țările nu notifică întotdeauna Interpol cu ​​privire la statutul de refugiat al unei persoane,  considerând că există  o „responsabilitate comună”.

Cazul lui Gulen

O provocare cheie este legată de  cât timp poate dura până când notificările neconforme sunt eliminate  și care sunt daunele care se pot întâmpla între timp. Așa a fost cazul lui Selahaddin Gülen, un rezident permanent al SUA și nepot al lui Fethullah Gülen care a fost reținut în Kenya în octombrie anul trecut, după ce un comunicat al Interpol l-a acuzat de infracțiuni sexuale care implică un minor. (El neagă acuzațiile, pe care avocatul său le-a numit „dosar fals”.)

Șapte luni mai târziu, după ce a raportat poliției kenyene în mai ca parte a cerințelor sale de cauțiune, Gülen a fost reținut din nou și deportat în Turcia. 

„Fusese transferat complet ilegal fără ca măcar o hotărâre judecătorească din Kenya să fi existat.Acesta este un caz destul de evident de abuz Interpol”, spune Nate Schenkkan, director de cercetare la Freedom House. 

Avocații lui Gülen au cerut Interpolului să elimine avizul roșu în decembrie, susținând că încalcă regulile privind notificările motivate de politici. 

În iulie, Interpol a declarat că notificarea roșie a lui Gülen a fost eliminată. Dar a fost prea târziu pentru Gülen: acesta era deja în custodia turcească și acum se confruntă cu mai multe acuzații, inclusiv pentru infracțiuni de terorism. 

Turcia și Interpol-ul

Constituția Interpol interzice utilizarea organizației pentru chestiuni politice și a anunțat în 2015 că va elimin notificările roșii dacă acea persoană ar fi fost recunoscută ca fiind refugiată. Activitatea sa trebuie, de asemenea, să se încadreze în spiritul Declarației Universale a Drepturilor Omului, care cere procese echitabile și libertate de exprimare și interzice arestările arbitrare. Interpol spune că examinează fiecare solicitare a unei persoane căutate. Într-o organizație cu astfel de garanții aparent clare, ce se întâmplă?

Eliminarea cererilor discutabile de arestări internaționale revine unei echipe specializate la sediul Interpol din Lyon, creată în 2016. 

Turcia susține că Interpol a respins 773 de cereri de reținere a persoanelor cu legături cu Mișcarea Gulen, condusă de clericul turc Fethullah Gülen din SUA , un fost aliat al președintelui Recep Tayyip Erdoğan. Guvernul Turciei consideră membrii mișcării Gülen ca un grup terorist responsabil de complotare a loviturii de stat eșuate din 2016 și a criticat Interpolul pentru că a împiedicat eforturile sale de urmărire penală.

A fost raportat că Ankara a încercat să trimită până la 60.000 de nume către Interpol, dar organizația a respins această cifră.

Chiriile în Istanbul. Care este cea mai scumpă și cea mai ieftină zonă?

În consecință, Sarıyer a ocupat primul loc în districtele din Istanbul în ceea ce privește prețul chiriei locuințelor cu o medie de 51.591 de lire, urmat de Beșiktaș cu 41.500 de lire și Kadıköy cu 32.820 de lire. 

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Guvernul Ciolacu în Ankara: 6 acorduri semnate între Turcia și România

În cadrul vizitei, vestea bună despre călătorii românilor în Turcia, doar cu buletinul, a fost transmisă cetățenilor români, iar între cele două țări au fost semnate 6 acorduri. 

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park.