miercuri, decembrie 11, 2024

A devenit Interpol-ul brațul lung al regimurilor opresive?

Intervențiile Interpol împotriva Turciei se evidențiază  printr-o serie de exemple cunoscute public ale eforturilor organizației de a opri notificările motivate politic în ultimii ani. 

Cu toate acestea, unii se tem că Interpol crede adesea că membrii săi lucrează cu bună credință și îi furnizează informații corecte.

 „Interpol este acolo pentru a ajuta poliția să-și facă treaba, presupunând că poliția își face treaba cu cinste. Acesta este sistemul, așa că prima reacție este de a înfrunta situația imediată, apoi controalele legale intervin mai târziu în proces.”, susține Rutsel Martha, fostul șef juridic olandez al Interpol și autor al unui studiu asupra  organizației.

Una dintre cele mai simple modalități de a formula cereri de arestare înșelătoare este aceea de a acuza oamenii de infracțiuni financiare, cum ar fi spălarea banilor, în timp ce o acuzație de crimă necesită dovada prezenței unui cadavru, iar acuzațiile politice pot încălca regulile Interpol.

 „Este foarte ușor să fabricați sau să manipulați informații pentru a crea o acuzație de delapidare sau deturnare sau obținerea de profit nedrept”,  susține Estlund. 

De asemenea, secretarul general al Interpol din ultimii șapte ani, Jürgen Stock, este  îngrijorat de  amenințarea la adresa credibilității Interpol din cauza notificărilor problematice. Acesta a subliniat că este frustrant că uneori află din ziare, mai degrabă decât din organizația sa, despre cererile de arestare nedrepte, cum ar fi cele care implică refugiați. 

Stock spune că țările nu notifică întotdeauna Interpol cu ​​privire la statutul de refugiat al unei persoane,  considerând că există  o „responsabilitate comună”.

Cazul lui Gulen

O provocare cheie este legată de  cât timp poate dura până când notificările neconforme sunt eliminate  și care sunt daunele care se pot întâmpla între timp. Așa a fost cazul lui Selahaddin Gülen, un rezident permanent al SUA și nepot al lui Fethullah Gülen care a fost reținut în Kenya în octombrie anul trecut, după ce un comunicat al Interpol l-a acuzat de infracțiuni sexuale care implică un minor. (El neagă acuzațiile, pe care avocatul său le-a numit „dosar fals”.)

Șapte luni mai târziu, după ce a raportat poliției kenyene în mai ca parte a cerințelor sale de cauțiune, Gülen a fost reținut din nou și deportat în Turcia. 

„Fusese transferat complet ilegal fără ca măcar o hotărâre judecătorească din Kenya să fi existat.Acesta este un caz destul de evident de abuz Interpol”, spune Nate Schenkkan, director de cercetare la Freedom House. 

Avocații lui Gülen au cerut Interpolului să elimine avizul roșu în decembrie, susținând că încalcă regulile privind notificările motivate de politici. 

În iulie, Interpol a declarat că notificarea roșie a lui Gülen a fost eliminată. Dar a fost prea târziu pentru Gülen: acesta era deja în custodia turcească și acum se confruntă cu mai multe acuzații, inclusiv pentru infracțiuni de terorism. 

Turcia și Interpol-ul

Constituția Interpol interzice utilizarea organizației pentru chestiuni politice și a anunțat în 2015 că va elimin notificările roșii dacă acea persoană ar fi fost recunoscută ca fiind refugiată. Activitatea sa trebuie, de asemenea, să se încadreze în spiritul Declarației Universale a Drepturilor Omului, care cere procese echitabile și libertate de exprimare și interzice arestările arbitrare. Interpol spune că examinează fiecare solicitare a unei persoane căutate. Într-o organizație cu astfel de garanții aparent clare, ce se întâmplă?

Eliminarea cererilor discutabile de arestări internaționale revine unei echipe specializate la sediul Interpol din Lyon, creată în 2016. 

Turcia susține că Interpol a respins 773 de cereri de reținere a persoanelor cu legături cu Mișcarea Gulen, condusă de clericul turc Fethullah Gülen din SUA , un fost aliat al președintelui Recep Tayyip Erdoğan. Guvernul Turciei consideră membrii mișcării Gülen ca un grup terorist responsabil de complotare a loviturii de stat eșuate din 2016 și a criticat Interpolul pentru că a împiedicat eforturile sale de urmărire penală.

A fost raportat că Ankara a încercat să trimită până la 60.000 de nume către Interpol, dar organizația a respins această cifră.

9 protestatari arestați după ce au întrerupt discursul lui Erdogan: „Nu mai alimentați genocidul”

Incidentul a avut loc vineri, în timpul discursului televizat al lui Erdogan la Forumul Mondial TRT de la Istanbul. În timp ce președintele s-a adresat audienței, protestatarii au acuzat administrația sa de ipocrizie, strigând sloganuri precum „Navele poartă bombe în Gaza” și „Sioniștii își continuă operațiunile în mările și porturile noastre”.