miercuri, august 31, 2022

A devenit Interpol-ul brațul lung al regimurilor opresive?

Intervențiile Interpol împotriva Turciei se evidențiază  printr-o serie de exemple cunoscute public ale eforturilor organizației de a opri notificările motivate politic în ultimii ani. 

Cu toate acestea, unii se tem că Interpol crede adesea că membrii săi lucrează cu bună credință și îi furnizează informații corecte.

 „Interpol este acolo pentru a ajuta poliția să-și facă treaba, presupunând că poliția își face treaba cu cinste. Acesta este sistemul, așa că prima reacție este de a înfrunta situația imediată, apoi controalele legale intervin mai târziu în proces.”, susține Rutsel Martha, fostul șef juridic olandez al Interpol și autor al unui studiu asupra  organizației.

Una dintre cele mai simple modalități de a formula cereri de arestare înșelătoare este aceea de a acuza oamenii de infracțiuni financiare, cum ar fi spălarea banilor, în timp ce o acuzație de crimă necesită dovada prezenței unui cadavru, iar acuzațiile politice pot încălca regulile Interpol.

 „Este foarte ușor să fabricați sau să manipulați informații pentru a crea o acuzație de delapidare sau deturnare sau obținerea de profit nedrept”,  susține Estlund. 

De asemenea, secretarul general al Interpol din ultimii șapte ani, Jürgen Stock, este  îngrijorat de  amenințarea la adresa credibilității Interpol din cauza notificărilor problematice. Acesta a subliniat că este frustrant că uneori află din ziare, mai degrabă decât din organizația sa, despre cererile de arestare nedrepte, cum ar fi cele care implică refugiați. 

Stock spune că țările nu notifică întotdeauna Interpol cu ​​privire la statutul de refugiat al unei persoane,  considerând că există  o „responsabilitate comună”.

Cazul lui Gulen

O provocare cheie este legată de  cât timp poate dura până când notificările neconforme sunt eliminate  și care sunt daunele care se pot întâmpla între timp. Așa a fost cazul lui Selahaddin Gülen, un rezident permanent al SUA și nepot al lui Fethullah Gülen care a fost reținut în Kenya în octombrie anul trecut, după ce un comunicat al Interpol l-a acuzat de infracțiuni sexuale care implică un minor. (El neagă acuzațiile, pe care avocatul său le-a numit „dosar fals”.)

Șapte luni mai târziu, după ce a raportat poliției kenyene în mai ca parte a cerințelor sale de cauțiune, Gülen a fost reținut din nou și deportat în Turcia. 

„Fusese transferat complet ilegal fără ca măcar o hotărâre judecătorească din Kenya să fi existat.Acesta este un caz destul de evident de abuz Interpol”, spune Nate Schenkkan, director de cercetare la Freedom House. 

Avocații lui Gülen au cerut Interpolului să elimine avizul roșu în decembrie, susținând că încalcă regulile privind notificările motivate de politici. 

În iulie, Interpol a declarat că notificarea roșie a lui Gülen a fost eliminată. Dar a fost prea târziu pentru Gülen: acesta era deja în custodia turcească și acum se confruntă cu mai multe acuzații, inclusiv pentru infracțiuni de terorism. 

Turcia și Interpol-ul

Constituția Interpol interzice utilizarea organizației pentru chestiuni politice și a anunțat în 2015 că va elimin notificările roșii dacă acea persoană ar fi fost recunoscută ca fiind refugiată. Activitatea sa trebuie, de asemenea, să se încadreze în spiritul Declarației Universale a Drepturilor Omului, care cere procese echitabile și libertate de exprimare și interzice arestările arbitrare. Interpol spune că examinează fiecare solicitare a unei persoane căutate. Într-o organizație cu astfel de garanții aparent clare, ce se întâmplă?

Eliminarea cererilor discutabile de arestări internaționale revine unei echipe specializate la sediul Interpol din Lyon, creată în 2016. 

Turcia susține că Interpol a respins 773 de cereri de reținere a persoanelor cu legături cu Mișcarea Gulen, condusă de clericul turc Fethullah Gülen din SUA , un fost aliat al președintelui Recep Tayyip Erdoğan. Guvernul Turciei consideră membrii mișcării Gülen ca un grup terorist responsabil de complotare a loviturii de stat eșuate din 2016 și a criticat Interpolul pentru că a împiedicat eforturile sale de urmărire penală.

A fost raportat că Ankara a încercat să trimită până la 60.000 de nume către Interpol, dar organizația a respins această cifră.

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.

Turcia: Mâncare stradală, preferata turcilor, afectată de inflație

„Creșterea prețurilor are un impact în special asupra noastră. Ca studenți, ne bazăm pe banii de buzunar dați de familiile noastre. Cu greu ne putem permite să mergem la un restaurant și să comandăm o friptură, covrigi sunt întotdeauna alegerea noastră”, a declarat pentru un student din cartierul popular Kızılay, din Ankara.

Imagini șocante! Faimosul cântăreț, İbrahim Tatlıses a fost rănit într-un accident rutier în Bodrum

Faimosul cântărețul, İbrahim Tatlıses a fost transportat la spital după ce s-a ciocnit frontal cu camionul care venea din sens opus, în...

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK)...

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

VIDEO. Surpriza unor turiști românii în Turcia. Au închiriat o cameră de hotel, dar a trebuit să o împartă cu pisicile

Un turist român a publicat un videoclip cu o pisică care încerca să între de pe balcon în camera de hotel din provincia vestică Çanakkale.