sâmbătă, martie 16, 2024

Comitetul ONU cere de urgență Turciei să ia măsuri în cazul profesorului dispărut

Comitetul pentru Drepturile Omului al Organizației Națiunilor Unite a solicitat Turciei să ia cu promptitudine toate măsurile necesare pentru a stabili unde se află profesorul turc dispărut  din Kirghizstan, conform Turkish Minutes.

Asociația Internațională pentru Advocacy pentru Drepturile Omului din Geneva (IAHRA GENEVA) a anunțat, vineri, pe rețelele de socializare faptul că ONU a răspuns în termen de 24 de ore cererii lor scrise în legătură cu profesorul turc, Orhan İnandı.

„İnandi este acum protejat de măsurile provizorii adoptate de Comitetul pentru Drepturile Omului. Acceptarea cererii noastre de măsuri provizorii arată mai întâi că cererea noastră va trece, a priori, testul admisibilității de către Comitet”, se arată în declarația IAHRA GENEVA, de pe contul oficial de Twitter.

Solicitările comitetului au fost în conformitate cu articolul 94 din Regulamentul său de procedură, care prevede că comisia poate solicita, în orice moment după depunerea unei cereri și înainte de a se ajunge la o hotărâre cu privire la fond, guvernul relevant să ia de urgență o astfel de măsurile pe care le consideră necesare pentru a evita posibile acțiuni care ar putea avea consecințe ireparabile pentru părțile relevante.

Comitetul a adăugat faptul că guvernul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) ar trebui să se asigure că İnandı nu va fi supus torturii și tratamentelor inumane, va garanta integritatea sa fizică și mentală și îl va pune imediat sub protecția legii.

Între timp, site-ul de știri TR724 a raportat, vineri, că Departamentul de Stat al SUA a urmărit cu îngrijorare situația din İnandı și va continua să urmărească îndeaproape evoluțiile, citând o declarație scrisă a purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price.

Raportul vine cu doar câteva zile înainte de prima întâlnire dintre președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan și președintele SUA, Joe Biden, în cadrul unui summit NATO de la Bruxelles, pe 14 iunie.

Fondatorul și președintele rețelei școlare kirkize, Sapat, care funcționează în Kirghizstan, Orhan İnandı a dispărut pe 31 mai. Familia acestuia se teme că profesorul ar fi fost răpit de Organizația Națională de Informații din Turcia (MİT), din cauza presupuselor sale legături cu mișcarea Gülen.

În ultimii cinci ani, zeci de bărbați care ar avea presupuse legături cu mișcarea Gülen și locuiesc în afara Turciei, au fost reținuți în mod arbitrar și întorși cu forța în Turcia. Acolo sunt încarcerate pentru falsele acuzații de terorism, încălcând drepturile la un proces echitabil.

Turcia: Consiliul Europei va observa alegerile din 31 martie

Delegația se va afla în Turcia între 29 martie și 1 aprilie. Misiunea va fi împărțită în 12 echipe în ziua alegerilor, care lucrează în provinciile Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Adana, Mersin, Diyarbakır, Erzurum, Konya, Gaziantep și Kahramanmaraş.

Ca-n filme! Un academician trăiește de o lună în aeroportul din Istanbul

Aceasta a părăsit Iranul și a intrat în Turcia prin poarta de frontieră Gürbulak, după ce a fost emisă o interdicție politică împotriva ei. Kaviani a călătorit la aeroportul din Istanbul pentru a se întoarce înapoi în Toronto, unde s-a stabilit, dar i s-a refuzat o nouă viză pe motiv că perioada ei de ședere în Canada a expirat.

Turcia: Alegerile din martie ar putea fi ultimele pentru Erdogan 

Liderul, în vârstă de 70 de ani, și-a exprimat încrederea că partidul său conservator, AKP, va rămâne la putere chiar și după ce a părăsit mandatul.

Turcia: 338 de femei au fost victime ale feminicidului în ultimele 12 luni

212 de femei au fost ucise acasă și 67 au fost ucise pe stradă.