luni, aprilie 11, 2022

Comitetul ONU cere de urgență Turciei să ia măsuri în cazul profesorului dispărut

Comitetul pentru Drepturile Omului al Organizației Națiunilor Unite a solicitat Turciei să ia cu promptitudine toate măsurile necesare pentru a stabili unde se află profesorul turc dispărut  din Kirghizstan, conform Turkish Minutes.

Asociația Internațională pentru Advocacy pentru Drepturile Omului din Geneva (IAHRA GENEVA) a anunțat, vineri, pe rețelele de socializare faptul că ONU a răspuns în termen de 24 de ore cererii lor scrise în legătură cu profesorul turc, Orhan İnandı.

„İnandi este acum protejat de măsurile provizorii adoptate de Comitetul pentru Drepturile Omului. Acceptarea cererii noastre de măsuri provizorii arată mai întâi că cererea noastră va trece, a priori, testul admisibilității de către Comitet”, se arată în declarația IAHRA GENEVA, de pe contul oficial de Twitter.

Solicitările comitetului au fost în conformitate cu articolul 94 din Regulamentul său de procedură, care prevede că comisia poate solicita, în orice moment după depunerea unei cereri și înainte de a se ajunge la o hotărâre cu privire la fond, guvernul relevant să ia de urgență o astfel de măsurile pe care le consideră necesare pentru a evita posibile acțiuni care ar putea avea consecințe ireparabile pentru părțile relevante.

Comitetul a adăugat faptul că guvernul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) ar trebui să se asigure că İnandı nu va fi supus torturii și tratamentelor inumane, va garanta integritatea sa fizică și mentală și îl va pune imediat sub protecția legii.

Între timp, site-ul de știri TR724 a raportat, vineri, că Departamentul de Stat al SUA a urmărit cu îngrijorare situația din İnandı și va continua să urmărească îndeaproape evoluțiile, citând o declarație scrisă a purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price.

Raportul vine cu doar câteva zile înainte de prima întâlnire dintre președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan și președintele SUA, Joe Biden, în cadrul unui summit NATO de la Bruxelles, pe 14 iunie.

Fondatorul și președintele rețelei școlare kirkize, Sapat, care funcționează în Kirghizstan, Orhan İnandı a dispărut pe 31 mai. Familia acestuia se teme că profesorul ar fi fost răpit de Organizația Națională de Informații din Turcia (MİT), din cauza presupuselor sale legături cu mișcarea Gülen.

În ultimii cinci ani, zeci de bărbați care ar avea presupuse legături cu mișcarea Gülen și locuiesc în afara Turciei, au fost reținuți în mod arbitrar și întorși cu forța în Turcia. Acolo sunt încarcerate pentru falsele acuzații de terorism, încălcând drepturile la un proces echitabil.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.