vineri, iulie 30, 2021

Comitetul ONU cere de urgență Turciei să ia măsuri în cazul profesorului dispărut

Comitetul pentru Drepturile Omului al Organizației Națiunilor Unite a solicitat Turciei să ia cu promptitudine toate măsurile necesare pentru a stabili unde se află profesorul turc dispărut  din Kirghizstan, conform Turkish Minutes.

Asociația Internațională pentru Advocacy pentru Drepturile Omului din Geneva (IAHRA GENEVA) a anunțat, vineri, pe rețelele de socializare faptul că ONU a răspuns în termen de 24 de ore cererii lor scrise în legătură cu profesorul turc, Orhan İnandı.

„İnandi este acum protejat de măsurile provizorii adoptate de Comitetul pentru Drepturile Omului. Acceptarea cererii noastre de măsuri provizorii arată mai întâi că cererea noastră va trece, a priori, testul admisibilității de către Comitet”, se arată în declarația IAHRA GENEVA, de pe contul oficial de Twitter.

Solicitările comitetului au fost în conformitate cu articolul 94 din Regulamentul său de procedură, care prevede că comisia poate solicita, în orice moment după depunerea unei cereri și înainte de a se ajunge la o hotărâre cu privire la fond, guvernul relevant să ia de urgență o astfel de măsurile pe care le consideră necesare pentru a evita posibile acțiuni care ar putea avea consecințe ireparabile pentru părțile relevante.

Comitetul a adăugat faptul că guvernul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) ar trebui să se asigure că İnandı nu va fi supus torturii și tratamentelor inumane, va garanta integritatea sa fizică și mentală și îl va pune imediat sub protecția legii.

Între timp, site-ul de știri TR724 a raportat, vineri, că Departamentul de Stat al SUA a urmărit cu îngrijorare situația din İnandı și va continua să urmărească îndeaproape evoluțiile, citând o declarație scrisă a purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price.

Raportul vine cu doar câteva zile înainte de prima întâlnire dintre președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan și președintele SUA, Joe Biden, în cadrul unui summit NATO de la Bruxelles, pe 14 iunie.

Fondatorul și președintele rețelei școlare kirkize, Sapat, care funcționează în Kirghizstan, Orhan İnandı a dispărut pe 31 mai. Familia acestuia se teme că profesorul ar fi fost răpit de Organizația Națională de Informații din Turcia (MİT), din cauza presupuselor sale legături cu mișcarea Gülen.

În ultimii cinci ani, zeci de bărbați care ar avea presupuse legături cu mișcarea Gülen și locuiesc în afara Turciei, au fost reținuți în mod arbitrar și întorși cu forța în Turcia. Acolo sunt încarcerate pentru falsele acuzații de terorism, încălcând drepturile la un proces echitabil.

UNESCO cere Turciei un raport în care să detalieze modificările aduse în Hagia Sofia

UNESCO cere Turciei un raport în care să detalieze modificările aduse în Hagia Sofia

Turcia: Până la 5 ani de închisoare pentru „dezinformare” pe rețelele de socializare

Turcia: Până la 5 ani de închisoare pentru „dezinformare” pe rețelele de socializare

Femeile reprezintă 3% din funcțiile de conducere din Turcia

Femeile reprezintă 3% din funcțiile de conducere din Turcia

După vacanța de Bayram: Blocaje în trafic. Cazurile de COVID-19 în creștere

Creșterea numărului de oameni și-au vizitat familiile sau au mers în stațiunile de pe litoralul turcesc, cu ocazia Kurban Bayram au dus...

Moment viral: Erdogan adoarme în timpul unui discurs

Un videoclip a ajuns viral pe rețelele de socializare cu președintele turc,Recep Tayyip Erdoğan adormind o clipă în timp ce se adresa...

Libertatea presei în Turcia:109 jurnaliști au fost anchetați în ultimele două luni

Libertatea presei în Turcia:109 jurnaliști au fost anchetați în ultimele două luni