sâmbătă, aprilie 9, 2022

Partidul lui Erdogan a pierdut aproximativ 13% din votanți, după declarațiile mafiotului turc

Aproximativ 13,2 la sută dintre susținătorii Partidului pentru Justiție și Dezvoltare (AKP), condus de președintele turc, Recep Erdogan, au declarat că vor vota pentru alte partide în următoarele alegeri, după dezvăluirile mafiotului turc despre relațiile dintre stat și mafie, relatează Turkish Minutes. 

Potrivit sondajului Centrului pentru Studii Socio-Politice de Teren, realizat în 16 provincii din regiunile estice și sud-estice ale Turciei și constând în interviuri față în față cu 1.064 .

La întrebarea: „Afirmațiile lui Sedat Peker pe rețelele sociale vă afectează preferințele partidului în calitate de alegători? ”, 4,2 la sută au răspuns cu:„Am decis să schimb partidul”.

 13,2 la sută dintre alegătorii AKP, în timp ce 42 la sută din principalul opoziție Partidul Popular Republican (CHP) și 38,3 la sută dintre susținătorii Partidului Democrat al Poporului (HDP) pro-kurd au răspuns la aceeași întrebare cu „Am decis să susțin în continuare partidul pentru care am votat ”, potrivit sondajului.

La întrebarea care este principala problemă a Turciei, 54,6 la sută dintre participanți au răspuns „criză economică / șomaj”, în timp ce 17,6 la sută au spus „problema kurdă”, 5,6 la sută au spus „mediul de conflict / violență” și 4,9 au spus „situația actuală a sistemul juridic.”

Rezultatele au arătat, de asemenea, că 62,8% dintre respondenți au considerat că sistemul prezidențial executiv, care a fost adoptat în Turcia cu 51,4% din voturi la un referendum din aprilie 2017, a fost „nereușit”, în timp ce doar 16,3% au spus că sistemul a fost „ de succes.”

În 2018, Turcia a trecut de la un sistem parlamentar de guvernare la un sistem prezidențial executiv, care l-a ajutat pe Erdoğan și AKP să fie puterea dominatoare.

Potrivit sondajului, 65% dintre cei interogați au spus că țara trebuie să organizeze alegeri rapide.

Sedat Peker, șeful unuia dintre cele mai puternice grupuri mafiote din Turcia, care a fost odată un susținător ferm al președintelui Recep Tayyip Erdoğan, a stabilit de la începutul lunii mai agenda politică a țării prin videoclipuri pe care le postează pe YouTube.

Șeful mafiei a acuzat foști și actuali oficiali guvernamentali și rudele acestora de corupție, trafic de droguri, viol și crimă, printre alte infracțiuni.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.