luni, iulie 15, 2024

Turcia: Femeile câștigă mai puțin decât bărbații, indiferent de nivelul de educație

Femeile de la toate nivelurile de educație din Turcia au salarii mai mici decât omologii lor de sex masculin, diferența de salariu fiind cea mai mare dintre absolvenții de universitate, relatează site-ul de știri Artı Gerçek.

Statisticile oficiale ale TurkStat s-au bazat pe date din 2022, iar diferența de remunerare a fost prezentată ca procent din venitul mediu al bărbaților înainte de impozitare pentru fiecare segment educațional.

Diferența a fost de 12,4 la sută în rândul persoanelor cu studii primare sau mai puțin; 12,8 la sută în rândul persoanelor cu studii medii; 16 la sută în rândul absolvenților de liceu; și 17,1 la sută în rândul persoanelor cu o diplomă de studii postuniversitare.

Procentul femeilor în câmpul de muncă

Ratele de angajare au variat, de asemenea, între sexe, în special la adulții tineri cu vârsta cuprinsă între 25 și 49 de ani, cu un copil de minim 3 ani, unde doar 28 la sută dintre femei erau în forța de muncă, comparativ cu 90,5 la sută dintre bărbați.

Ratele de ocupare a femeilor au fost cele mai scăzute în provinciile din sud-estul majorității kurde, cum ar fi Mardin, Batman, Şırnak și Siirt.

Implicarea femeilor pe piața muncii a crescut în paralel cu nivelul lor de studii, cu o rată de ocupare de 68,8 la sută în rândul absolvenților de facultate, față de 27,1 la sută în rândul celor fără diplomă de liceu și 13,9 la sută în rândul persoanelor cu școală primară sau fără studii.

La sfârșitul anului 2023, 119 din 599 de membri ai parlamentului erau femei.

Procentul de femei a crescut în rândul profesorilor angajați în învățământul superior de la 27,6 la sută în anul universitar 2010-2011 la 33,9 la sută în 2022-2023. Din 2012 până în 2022, proporția femeilor în rândul directorilor de corporații de rang înalt a crescut de la 14,4 la sută la 19,6 la sută.

Femeile au avut o speranță de viață de 80,3 ani între 2020 și 2022, mai mare decât cea a bărbaților, de 74,8 ani.

China va deschide o fabrică de mașini electrice în Turcia

Acordul a fost semnat la Istanbul de CEO-ul BYD, Wang Chuanfu, și de Ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Fatih Kaçır, în timpul unei ceremonii la care a participat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.