luni, aprilie 15, 2024

Turcia: Femeile câștigă mai puțin decât bărbații, indiferent de nivelul de educație

Femeile de la toate nivelurile de educație din Turcia au salarii mai mici decât omologii lor de sex masculin, diferența de salariu fiind cea mai mare dintre absolvenții de universitate, relatează site-ul de știri Artı Gerçek.

Statisticile oficiale ale TurkStat s-au bazat pe date din 2022, iar diferența de remunerare a fost prezentată ca procent din venitul mediu al bărbaților înainte de impozitare pentru fiecare segment educațional.

Diferența a fost de 12,4 la sută în rândul persoanelor cu studii primare sau mai puțin; 12,8 la sută în rândul persoanelor cu studii medii; 16 la sută în rândul absolvenților de liceu; și 17,1 la sută în rândul persoanelor cu o diplomă de studii postuniversitare.

Procentul femeilor în câmpul de muncă

Ratele de angajare au variat, de asemenea, între sexe, în special la adulții tineri cu vârsta cuprinsă între 25 și 49 de ani, cu un copil de minim 3 ani, unde doar 28 la sută dintre femei erau în forța de muncă, comparativ cu 90,5 la sută dintre bărbați.

Ratele de ocupare a femeilor au fost cele mai scăzute în provinciile din sud-estul majorității kurde, cum ar fi Mardin, Batman, Şırnak și Siirt.

Implicarea femeilor pe piața muncii a crescut în paralel cu nivelul lor de studii, cu o rată de ocupare de 68,8 la sută în rândul absolvenților de facultate, față de 27,1 la sută în rândul celor fără diplomă de liceu și 13,9 la sută în rândul persoanelor cu școală primară sau fără studii.

La sfârșitul anului 2023, 119 din 599 de membri ai parlamentului erau femei.

Procentul de femei a crescut în rândul profesorilor angajați în învățământul superior de la 27,6 la sută în anul universitar 2010-2011 la 33,9 la sută în 2022-2023. Din 2012 până în 2022, proporția femeilor în rândul directorilor de corporații de rang înalt a crescut de la 14,4 la sută la 19,6 la sută.

Femeile au avut o speranță de viață de 80,3 ani între 2020 și 2022, mai mare decât cea a bărbaților, de 74,8 ani.

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.