luni, aprilie 15, 2024

Turcii, în topul utilizatorilor serviciilor VPN. Motivul ar fi cenzura online

Cererea pentru rețeaua privată virtuală (VPN) a înregistrat o creștere de 99% în Turcia în 2023, a raportat Free Web Turkey.

Conform studiului realizat de Techopedia, Turcia este printre țările cu o creștere considerabilă a cererii de VPN, alături de Senegal, Etiopia, Pakistan, Italia, Brazilia și Irak. 

Motivele utilizării VPN

Studiul intitulat „Cererea globală VPN: de ce aceste țări caută cel mai mult VPN-uri”, explorează motivele din spatele interesului global în creștere pentru VPN-uri, care oferă confidențialitate și anonimat utilizatorilor de internet. 

Raportul a concluzionat că o temă comună în rândul țărilor care s-au evidențiat a fost istoricul lor slab în domeniul drepturilor omului și limitările stricte ale libertăților pe internet.

Potrivit studiului, mare parte dintre cei care folosesc VPN-uri fac acest lucru pentru a-și ascunde activitatea online.

Libertatea internetului în Turcia a scăzut constant în ultimul deceniu, iar țara a fost clasată printre țările „care nu sunt libere” în ceea ce privește libertățile online, conform ultimului raport al Freedom House, despre libertatea internetului.

Libertatea presei

Autoritățile turce blochează în mod obișnuit accesul la articolele de știri care conțin infracțiuni de corupție, luare de mită, abatere și nepotism care implică oficiali guvernamentali sau birocrați de rang înalt. Datorită controlului guvernului asupra instituțiilor media tradiționale, turcii care caută surse alternative de informații apelează adesea la rețelele sociale.

Cu toate acestea, aceste platforme au fost obligate să numească reprezentanți ai Turciei și să respecte ordinele instanțelor de eliminare a conținutului în temeiul unei legi a rețelelor sociale recent adoptate, care le-a amenințat cu interdicții de publicitate și reduceri de lățime de bandă.

La sfârșitul anului 2023, Autoritatea pentru Tehnologii Informaționale și Comunicațiilor (BTK) a interzis accesul la 16 furnizori VPN folosiți frecvent pentru a evita cenzura guvernamentală.

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.