luni, aprilie 15, 2024

8 martie. Poveștile a 8 femei care au făcut istorie în Turcia (Partea I)

8 martie este ocazie perfectă în care să amintim și să celebrăm femeile care au fost pionieri și au deschis drumul pentru femeilor din Turcia, în mai multe domenii.

Prima femeie doctor. Safiye Ali (1894 – 1952)

Hatice Safiye Ali, prima femeie doctor din Republica Turcia, s-a născut la 2 februarie 1894 la Istanbul. Tatăl său, Ali Kırat Pasha, a fost unul dintre consilierii sultanului Abdulhamid.

Safiye Ali, prima femeie medic din Turcia.

După ce a absolvit Colegiul American pentru Fete, a decis să devină medic după ce a văzut mulți răniți de pe front în timpul Războaielor Balcanice. A fost foarte greu să realizeze această dorință pentru că școlile de medicină nu primea candidați de gen feminin în acea perioadă. În 1918, Safiye Alia a plecat în Germania pentru a primi studii medicale, unde s-a specializat în ginecologice și pediatrice.

La sfârșitul Războiului de Independență a Turciei s-a întors în țară și și-a început tratamentele la clinica pe care a deschis-o în Cağaloğlu. La început, clinica nu s-a bucurat de succes, societatea turcă fiind încă sceptică față de un medic de sex feminin.

Din cauza unor probleme de sănătate, s-a mutat împreună cu soțul, Ferdinand Krekeler, în Germania și și-a continuat cariera acolo. A avut grijă de răniți și bolnavi din Germania în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. S-a întors în Turcia după război și a murit în 1952 din cauza cancerului.

Din 2023, o stradă din Dortmund, Germania, îi poartă numele.

La puțin timp, Turcia s-a bucurat și de prima femeie asistent medical, Esma Deniz (1924-1997), care a absolvit Columbia University Teachres College din New York, SUA. A absolvit în 1929 și a rămas în America timp de 1 an. Apoi, s-a întors în Turcia și și-a continuat cariera de asistentă medicală timp de 73 de ani și a murit la vârsta de 95 de ani.

Prima cântăreață de opera. Semiha Berksoy (1910-2004)

Semiha Berksoy, născută la Istanbul în 1910, este pictor și prima cântăreață de operă turcă. A studiat la Conservatorul din Istanbul și la Academia de Arte Frumoase „Namık İsmail”. Apoi, a mers la Departamentul de Operă a Academiei Superioare de Muzică de Stat din Berlin din Germania.

Berksoy, care și-a început cariera de operă în 1934, a devenit prima cântăreață de operă turcă care a jucat în Europa, cu rolul din opera lui Richard Strauss, Ariadne Auf Naxos, în 1939. Aceasta a primit titlurile „Cântăreață de operă de clasă mondială”, „Primadonna” și „Artist naționalt”.

A murit pe 15 august 2004, la vârsta de 94 de ani.

Prima femeie pilot militar. Sabiha Gökçen(1913- 2001)

În timpul carierei sale, ea a zburat în jur de 8.000 de ore și a participat la 32 de operațiuni militare diferite. Ea a fost prima femeie pilot de luptă din lume,în vârstă de 23 de ani.

Ca orfană, a fost unul dintre cei nouă copii adoptați de Mustafa Kemal Atatürk. Ea este recunoscută drept prima femeie pilot de luptă de către Cartea Recordurilor Guinness și a fost desemnată în lista „Cei 20 de cei mai mari aviatori din istorie” publicat de Forțele Aeriene ale Statelor Unite în 1996.

Aeroportul Sabiha Gökçen, al doilea aeroport din Istanbul, poartă numele ei.

Prima femeie arheolog: Jale İnan (1914-2001)

Jale İnan, născută la Istanbul în 1914, este prima femeie arheolog din Turcia. Ea este, de asemenea, soția lui Mustafa İnan, unul dintre cei mai importanți oameni de știință ai perioadei. Aceasta a condus săpături în Perga și Side, care au dus la extinderea Muzeului din Antalya. Lucrările ei de restaurare la Templul lui Apollo, din Side au fost remarcate pentru patrimoniul național turcesc.

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..