marți, aprilie 9, 2024

8 martie. Poveștile a 8 femei care au făcut istorie în Turcia (Partea II)

8 martie este ocazie perfectă în care să amintim și să celebrăm femeile care au fost pionieri și au deschis drumul pentru femeilor din Turcia, în mai multe domenii.


Prima femei pictor: Mihri Müșfik Hanım (1886 – 1954)

Mihri Müșfik a fost una dintre primele și cele mai renumite pictorițe de origine turcă. A fost recunoscută mai ales pentru realizarea de portrete, incluzând personalități precum Mustafa Kemal Atatürk și Papa Benedict al XV-lea.

Tatăl ei, Mehmet Rasim Pașa, a fost unul dintre cei mai de succes medici ai Imperiului Otoman. După ce a luat primele lecții private de pictură cu pictorul de curte, Fausto Zonaro, în atelierul său din Beșiktaș, din 1906 și-a continuat studiile la Académie de France din Roma și la École des Beaux-Arts din Paris.

 S-a întors la Istanbul în 1912, iar în 1913 a fost numită profesor de artă la Dârülmuallimât (Școala de formare a profesorilor pentru fete). Ea a jucat un rol important în înființarea Academiei de Arte Frumoase pentru Femei, care a luat naștere în 1914. Aceasta predat la Roma în 1918 și la New York în 1927.

Prima femeie chimist: Remziye Hisar( 1902- 1992)

Remziye Hisar este prima femeie turcă care a absolvit Universitatea Sorbona, din Franța și este considerată prima femeie chimist din Republica Turcia.

După ce s-a întors în Turcia, Hisar a fost profesor asociat de chimie și fizică la Universitatea din Istanbul între 1933 și 1936.

Remziye Hisar, care a murit în 1992, este mama fizicianului de renume mondial Feza Gürsey și a psihiatrului Deha Hanım, singurul membru turc al Societății Internaționale de Psihologie. 

Prima femeie ziarist: Selma Rıza (1872-1931)

Selma Rıza, care a primit educație sub supravegherea unui profesor particular, a evadat din Istanbul în secret din familia ei la sfârșitul secolului al XIX-lea și a plecat să locuiască cu fratele ei Ahmet Rıza, unul dintre liderii Tinerilor Turci, la Paris.

Selma Rıza, care a mers la Universitatea Sorbona, a fost membru al Comitetului Otoman de Unire și Progres timp de 10 ani. Ea este singura femeie membră a acestei societăți și a lucrat în ziarul Meșveret, publicat în franceză la Paris și la ziarul Şura-yı İmmet, publicat în turcă.

Deși s-a întors la Istanbul după declararea Monarhiei Constituționale, nu a lucrat ca jurnalist. În schimb, a participat la lucrarea de înființare a Semilunii Roșii.

El a fost secretar general al organizației cunoscute sub numele de Societatea Semilunii Roșii Otomane timp de 5 ani, apoi a demisionat din cauza divergențelor de opinie.

Prima femeie pilot cu vitează de reacție: Leman Bozkurt Altınçekiç (1932-2001)

Leman Bozkurt Altınçekiç, născută în Sarıkamış în 1932, este prima femeie pilot cu viteză de reacție.

Ea a fost prima și pentru o lungă perioadă de timp singura femeie pilot de avion cu reacție. Altınçekiç, care și-a primit insigna de pilot cu reacție în noiembrie 1958, a zburat cu avioane cu reacție F-84 și T-33 timp de 9 ani. În anii următori, a lucrat în serviciile de comandament al Forțelor Aeriene și s-a retras din Forțele Aeriene cu gradul de colonel superior. S-a stins din viață la Izmir la 4 mai 2001.

Antalya: Povestea ciobanului care locuiește de 17 ani singur în munți

Turma de capre a lui Çabuk a fost furată peste noapte, în 2007. Acesta a spus că și-a închis caprele și, când s-a trezit dimineața, nu mai era niciuna.

Au făcut istorie! 11 orașe conduse de femei în Turcia.Cea mai tânără primăriță are 22 de ani

11 din 81 de provincii turcești vor avea primari femei, în ciuda faptul că în perioada premergătoare alegerilor locale din 31 martie, listele de candidați pentru primari au fost insuficiente în ceea ce privește egalitatea de gen pentru aproape toate partidele.

Cină de Iftar cu Andrew Tate. Canalul de stat, TRT, difuzează un interviu exclusiv

Yusuf Erim, redactor general al canalului, a împărtășit un fragment din cina sa cu Tate și a spus că cei doi au vorbit despre „problemele lui juridice, viitorul rețelelor sociale, geopolitică și multe altele”.

Turcia. Fără taxe de drum și transportul public gratuit timp de 9 zile, cu ocazia Ramadan Bayram

În urma unui decret al președintelui Recep Tayyip Erdogan, Ministrului Transporturilor și Comunicațiilor, Abdulkadir Uraloglu, a anunțat drumurile și podurile publice vor fi gratuite timp de nouă zile în Istanbul, Ankara și Izmir.

VIDEO.Istanbul: 29 de persoane ucise în incendiu de la un club de noapte

Cel puțin 29 de persoane au murit într-un incendiu care a început în timpul lucrărilor de reparații în timpul zilei la un...

Alegerile din Turcia. Reacții internaționale: „Moment de cotitură pentru Turcia?”

Partidul din opoziție, Partidul Republican al Poporului din Turcia( CHP) a strâns mai mult de 37% din voturi la nivel național, pe când partidul lui Erdogan, AKP, a primit aproximativ 35% din voturi.