vineri, iulie 19, 2024

8 martie. Poveștile a 8 femei care au făcut istorie în Turcia (Partea II)

8 martie este ocazie perfectă în care să amintim și să celebrăm femeile care au fost pionieri și au deschis drumul pentru femeilor din Turcia, în mai multe domenii.


Prima femei pictor: Mihri Müșfik Hanım (1886 – 1954)

Mihri Müșfik a fost una dintre primele și cele mai renumite pictorițe de origine turcă. A fost recunoscută mai ales pentru realizarea de portrete, incluzând personalități precum Mustafa Kemal Atatürk și Papa Benedict al XV-lea.

Tatăl ei, Mehmet Rasim Pașa, a fost unul dintre cei mai de succes medici ai Imperiului Otoman. După ce a luat primele lecții private de pictură cu pictorul de curte, Fausto Zonaro, în atelierul său din Beșiktaș, din 1906 și-a continuat studiile la Académie de France din Roma și la École des Beaux-Arts din Paris.

 S-a întors la Istanbul în 1912, iar în 1913 a fost numită profesor de artă la Dârülmuallimât (Școala de formare a profesorilor pentru fete). Ea a jucat un rol important în înființarea Academiei de Arte Frumoase pentru Femei, care a luat naștere în 1914. Aceasta predat la Roma în 1918 și la New York în 1927.

Prima femeie chimist: Remziye Hisar( 1902- 1992)

Remziye Hisar este prima femeie turcă care a absolvit Universitatea Sorbona, din Franța și este considerată prima femeie chimist din Republica Turcia.

După ce s-a întors în Turcia, Hisar a fost profesor asociat de chimie și fizică la Universitatea din Istanbul între 1933 și 1936.

Remziye Hisar, care a murit în 1992, este mama fizicianului de renume mondial Feza Gürsey și a psihiatrului Deha Hanım, singurul membru turc al Societății Internaționale de Psihologie. 

Prima femeie ziarist: Selma Rıza (1872-1931)

Selma Rıza, care a primit educație sub supravegherea unui profesor particular, a evadat din Istanbul în secret din familia ei la sfârșitul secolului al XIX-lea și a plecat să locuiască cu fratele ei Ahmet Rıza, unul dintre liderii Tinerilor Turci, la Paris.

Selma Rıza, care a mers la Universitatea Sorbona, a fost membru al Comitetului Otoman de Unire și Progres timp de 10 ani. Ea este singura femeie membră a acestei societăți și a lucrat în ziarul Meșveret, publicat în franceză la Paris și la ziarul Şura-yı İmmet, publicat în turcă.

Deși s-a întors la Istanbul după declararea Monarhiei Constituționale, nu a lucrat ca jurnalist. În schimb, a participat la lucrarea de înființare a Semilunii Roșii.

El a fost secretar general al organizației cunoscute sub numele de Societatea Semilunii Roșii Otomane timp de 5 ani, apoi a demisionat din cauza divergențelor de opinie.

Prima femeie pilot cu vitează de reacție: Leman Bozkurt Altınçekiç (1932-2001)

Leman Bozkurt Altınçekiç, născută în Sarıkamış în 1932, este prima femeie pilot cu viteză de reacție.

Ea a fost prima și pentru o lungă perioadă de timp singura femeie pilot de avion cu reacție. Altınçekiç, care și-a primit insigna de pilot cu reacție în noiembrie 1958, a zburat cu avioane cu reacție F-84 și T-33 timp de 9 ani. În anii următori, a lucrat în serviciile de comandament al Forțelor Aeriene și s-a retras din Forțele Aeriene cu gradul de colonel superior. S-a stins din viață la Izmir la 4 mai 2001.

Caz șocant în Turcia! Două persoane au murit electrocutate pe stradă din cauza ploii torențiale

Moartea a două persoane din cauza șocului electric după ce au călcat într-o băltoacă în timpul unei ploi torențiale în provincia İzmir, din vestul Turciei, săptămâna trecută, a provocat furie pe scară largă în Turcia, conform presei turcești.

Stockholm: Raport care detaliază modul în care Erdoğan folosește practica nazistă „Sippenhaft”

În raportul „Pedepsele familiale în Turcia: Cum Erdoğan folosește practica nazistă a Sippenhaft”, SCF examinează conceptul de pedeapsă în familie prin explorarea dimensiunilor sale legale și practice, a evoluțiilor politice din Turcia care au precipitat punerea sa în aplicare și a utilizării sale curente de către guvernul Erdoğan, inclusiv diverse cazuri documentate.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

Declarații șocante. Pacienții kurzi au fost folosiți ca și cobai pentru un tratament netestat împotriva COVID-19

Doctorul Cenap Ekinci, membru al facultății la Facultatea de Medicină a Universității Dicle, a susținut că unii pacienți de la Spitalul de Formare și Cercetare Gazi Yașargil au murit după ce au fost folosiți ca subiecți de testare fără protocoale adecvate.