sâmbătă, aprilie 13, 2024

Turcia: Alegerile din martie ar putea fi ultimele pentru Erdogan 

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a declarat că alegerile locale din martie vor fi ultimele sale, sugerând încheierea celor peste două decenii la putere, conform agenției de stat, Anadolu.

Vineri, 8 martie, a fost prima dată când Erdoğan, care este la putere din 2003, vorbește despre părăsirea mandatului.

„Lucrez non-stop. Noi alergăm acum, pentru că pentru mine, este cel final”, susține președintele la o întâlnire a Fundației pentru Tineret din Turcia (TÜGVA) pro-guvernamentală.

„Cu autoritatea pe care mi-o conferă legea, aceste alegeri sunt ultimele mele alegeri, dar rezultatul care va ieși din aceasta va fi transferul unui trust pentru frații mei care vor veni după mine”, adaugă președintele,

Liderul, în vârstă de 70 de ani, și-a exprimat încrederea că partidul său conservator, AKP, va rămâne la putere chiar și după ce a părăsit mandatul.

Erdogan a spus că rezultatele alegerilor locale din 31 martie vor fi „o binecuvântare pentru frații care vin după mine. Va exista un transfer de încredere.”

AKP speră să recâștige primăria Istanbulului în alegerile de la sfârșitul acestei luni, după ce opoziția a câștigat în 2019.

Cariera politică

Erdogan a fost primar al Istanbulului între 1994 și 1998.

Apoi a fost ales prim-ministru în 2003, când premierul era figura dominantă în politica turcă. Acest lucru s-a schimbat când Erdogan a fost ales președinte în 2014, după trei mandate ca prim-ministru.

O schimbare constituțională în 2017 a transformat apoi Turcia dintr-un sistem parlamentar într-o președinție executivă, eliminând funcția de prim-ministru și asigurând că puterea lui Erdogan rămâne neschimbată.

Alte succese electorale din 2018 și anul trecut au însemnat că regula adesea controversată a lui Erdogan s-a extins într-un al treilea deceniu.

Erdogan și-a construit o reputație de lider imbatabil de când AKP-ul său a ajuns la putere în 2002.

Cu toate acestea, puterea lui de atrage a scăzut în ultimii ani.

Candidații săi pentru funcția de primărie din Istanbul — centrul economic al țării — și capitala Ankara au fost ambii învinși în 2019.

Și în luna mai 2023, la alegerile prezidențiale, a fost dus pentru prima dată la turul doi.

Antalya: Povestea ciobanului care locuiește de 17 ani singur în munți

Turma de capre a lui Çabuk a fost furată peste noapte, în 2007. Acesta a spus că și-a închis caprele și, când s-a trezit dimineața, nu mai era niciuna.

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Turcia. Fără taxe de drum și transportul public gratuit timp de 9 zile, cu ocazia Ramadan Bayram

În urma unui decret al președintelui Recep Tayyip Erdogan, Ministrului Transporturilor și Comunicațiilor, Abdulkadir Uraloglu, a anunțat drumurile și podurile publice vor fi gratuite timp de nouă zile în Istanbul, Ankara și Izmir.