luni, aprilie 15, 2024

Turcia: 338 de femei au fost victime ale feminicidului în ultimele 12 luni


Un total de 338 de femei în Turcia au fost ucise de bărbați în ultimele 12 luni, conform Turkish Minutes.

Platforma „We Will Stop Femicide” a lansat, vineri, un raport cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, spunând că 338 de femei au fost ucise de bărbați între 8 martie 2023 și 8 martie 2024, iar 248 au murit în circumstanțe suspecte.

Potrivit raportului, majoritatea femeilor au fost ucise de o rudă apropiată masculină: un soț în 134 de cazuri, iubit în 47 de cazuri, fiu în 21 de cazuri, fost iubit în 17 de cazuri, tată în 11 de cazuri sau frate în 6 de cazuri.

Motivul cea mai comun pentru crime a fost refuzul lor de a se căsători sau de a avea o relație cu ucigașii lor, în timp ce alte motive includ „motive financiare” și „ura”.

212 de femei ucise acasă

Raportul mai spune că 212 de femei au fost ucise acasă și 67 au fost ucise pe stradă.

12 femei au fost ucise în ciuda ordinelor de protecție, subliniază platforma, adăugând că 36 au inițiat proceduri judiciare pentru a divorța de făptuitori și 19 au depus plângeri la poliție și la parchet împotriva făptuitorilor.

În timp ce 200 de femei au fost ucise cu o armă, 96 au fost înjunghiate până la moarte, 20 au fost sugrumate, 12 au fost bătute până la moarte, două au murit din cauza focului și două au fost aruncate de la înălțime.

Creșterea semnificativă a femicidului

Avocatul Esin İzel Uysal de la platforma „We Will Stop Femicide Platform” a declarat că a existat o creștere semnificativă a femicidului după ce Turcia s-a retras din Convenția de la Istanbul. Aceasta a adăugat că autoritățile au exprimat clar că nu vor ridica un deget în fața încălcărilor drepturilor femeilor.

Despre Convencția de la Istanbul

Acordul din 2011, pe când Erdogan era prim-ministru, denumit în mod obișnuit Convenția de la Istanbul, a fost redactat de Consiliul Europei. Este un cadru legal care urmărește protejarea femeilor și promovarea egalității de gen prin legislație, educație și răspândirea conștientizării asupra violenței domestice.

Conform acordului, semnatarii au trebuit să „ia măsurile legislative și de altă natură necesare pentru a adopta și implementa la nivel de stat politici eficiente, cuprinzătoare și coordonate care să cuprindă toate măsurile relevante” pentru a preveni violența împotriva femeilor.

Convenția a fost semnată de 45 de țări europene, inclusiv România.

Unii conservatori din Turcia spun că acordul amenință structurile familiale și promovează homosexualitatea, invocând principiul său de nediscriminare pe motiv de orientare sexuală.

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..