duminică, aprilie 18, 2021

Șase femei ucise în 24 de ore.Ce ar fi putut face ”Convenția de la Istanbul”pentru ele?

Femicidul este o boală cronică a societății turcești, de care femeile suferă de ani de zile. Turcii au o vorbă” tai mâna, apoi pui o mânecă lungă peste”, ca gest de mușamalizare și a de a acoperi adevărul. Cam așa a fost Convenția de la Istanbul, inițiată de prim-ministrul de atunci, Recep Tayyip Erdoğan, în 2011.

Turcia, alături de alte 45 de țări au semnat trataul, gest care a făcut ca țara să crească în ochii UE și a convins femeile că ar fi o rezolvare la problema gravă a violenței domestice.

Cu toate acestea, Convenția nu a rezolvat nimic concret pentru viețile femeilor, iar totul a rămas doar pe hârtie. Ba mai mult, în ultima perioadă problema s-a agravat. Din cauza crizei economice, a creșterii șomajului și a discursurilor politizate ale lui Erdogan, toate acestea au dus la creșterea cazurilor de violență în familiile turcești.

Problemele cu care se confruntă țara au crescut o dată cu cazurile de femicid, iar problema nu mai putea să fie ascunsă pentru prea mult timp.

Aproape săptămânal, după moartea unei femei, pe rețelele de socializare se fac campanii care trag un semnal de alarmă asupra femicidului. Femeile și activiștii protestând și încercând să-și facă dreptate prin intermediul rețelelor de socializare.

Cu toate acestea, situația femeilor din Turcia a fost trântită pe masa de discuție, după ce Erdogan, pe 20 martie, a anunțat retragerea din Convenție, în ciuda faptului că la o distanță de 24 de ore, șase femei au fost ucise, dintre care patru au fost ucise pentru că doreau să pună capăt relațiilor în care erau.

Doar în luna februarie cel puțin 33 și-au pierdut viața în urma violenței domestice, iar anul trecut au fost raportate 300 de cazuri de femicid.

Pe scurt, raporturile lunare indică faptul că cel puțin o femeie din Turcia moare în fiecare zi.

Guvernul turc: “Sistemul nostru judiciar este suficient“

Convenția de la Istanbul era un subiect controversat, conservatorii susținând că afectează valorile familiei. Președintele Recep Erdogan a decis să scoată  Turcia din Convenția de la Istanbul.

Motivul? Oficialii turci susțin că reglementările naționale sunt suficiente pentru a asigura protecția împotriva violenței de gen.

„Garanția drepturilor femeilor sunt reglementările actuale din statutele noastre, în primul rând Constituția noastră. Sistemul nostru judiciar este suficient de dinamic și puternic pentru a pune în aplicare noi reglementări, după cum este necesar”, a scris ministrul Familiei, Muncii și Politicilor Social, Zehra Zumrut Selcuk pe Twitter.

Activiștii:”Femeile nu au fost luate în serios “

Citind presa din Turcia care raportează cazuri de femicid zilnic, nu trebuie  decât să ne întrebăm dacă această afirmație este adevărată.

Grupurile pentru drepturile femeilor au declarat pentru DW, că autoritățile turcești nu aplică normele legale ale Convenției de la Istanbul și nici nu oferă asistența și măsurile de protecție destinate femeilor.

Potrivit unui raport publicat de Sezgin Tanrıkulu, apărător al drepturilor omului și deputat al Partidului Popular Republican (CHP), se indică faptul că  unul dintre principalele motive pentru creșterea deceselor a fost faptul că femeile nu au fost luate în serios de forțele de ordine atunci când au semnalat actele de violență.

„Femeile merg la poliție și depun o plângere împotriva partenerilor lor după un incident violent.Cu toate acestea, în loc să ia măsurile legale necesare împotriva făptașilor, autoritățile acționează ca împăciuitori și încearcă să reconcilieze partenerii.”, se arată în raport.

Protecția femeilor sau voturile?

Bineînțeles că deciziei guvernului turc a stârnit un val de critici și de proteste din partea femeilor, activiștilor și din partea partidelor din opoziție.

Pe lângă faptul că retragerea Turciei din Convenția de la Istanbul ar putea să înrăutățească situația femeilor, mulți au pus la îndoială fondul legal al acestei acțiuni.

Partidele din opoziție sunt revoltate deoarece în 2011, când Turcia a semnat tratatul, acest lucru a fost trecut prin parlament, dar ulterior a fost anulat prin decret prezidențial. Astfel, opoziția cere ca anularea tratatului să fie tot prin parlament.

Mai mult, activiștii acuză că violența împotriva femeilor a crescut în timpul mandatului lui Erdogan, datorită sprijinului său pentru partidele conservatoare.

Deși alegerile vor avea loc abia în 2023, din cauza problemelor economice ale țării, Erdogan pierde din popularitate, iar partidele din opoziție câștigă teren.

Astfel, această mișcarea s-ar explica ca o modalitate de a atrage un sprijin suplimentar din partea islamiștilor, care consideră convenția ca un atac asupra valorilor familiei, și de a-și consolida puterea înainte de o posibilă alegere anticipată.

Despre Convencția de la Istanbul

Acordul din 2011, pe când Erdogan era prim-ministru, denumit în mod obișnuit Convenția de la Istanbul, a fost redactat de Consiliul Europei. Este un cadru legal care urmărește protejarea femeilor și promovarea egalității de gen prin legislație, educație și răspândirea conștientizării asupra violenței domestice.

Conform acordului, semnatarii au trebuit să „ia măsurile legislative și de altă natură necesare pentru a adopta și implementa la nivel de stat politici eficiente, cuprinzătoare și coordonate care să cuprindă toate măsurile relevante” pentru a preveni violența împotriva femeilor.

Convenția a fost semnată de 45 de țări europene, inclusiv România.

Unii conservatori din Turcia spun că acordul amenință structurile familiale și promovează homosexualitatea, invocând principiul său de nediscriminare pe motiv de orientare sexuală.

Suheila Ismail, București

Ramadan la un an după marele lockdown – la fel sau doar pe alocuri diferit

Ramadan la un an după marele lockdown – la fel sau doar pe alocuri diferit

Poveste incredibilă!A înmormântat omul greșit lângă mama. Fiul a leșinat când l-a văzut pe tatăl său mergând

Un scenariu ca de film a avut loc în provincia Canakkale din Turcia după ce spitalul a sunat familia în mod eronat, atunci când un bărbat internat la ATI a decedat, conform presei turce.

Ramadan în Turcia: Ghidul COVID-19 pentru rugăciunea în moschee

Direcția pentru afaceri religioase a Turciei a publicat ghiduri de pandemie pentru toate moscheile pe care să le urmeze în timpul lunii sfinte islamice a Ramadanului, conform ahval.news

Controlul social media continuă în Turcia: Pinterest a numit un reprezentant local în Turcia

Rețeaua de socializare Pinterest a fost de acord să numească un reprezentant local în țară, a declarat Ministerul Turciei pentru Transporturi și Infrastructură, conform Duvar English.

Noi restricții stricte în Turcia în perioada Ramadan: Carantină după ora 19:00

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a anunțat, marți, o serie de măsuri pentru luna sfântă, Ramadan

Basketbalistul turc, Enes Kanter a făcut doborât două recorduri la NBA

Baschetbalistul turc, Enes Kanter a făcut istorie pentru Portland Trail Blazers în victoria echipei 118-103 asupra Detroit Pistons, conform fansided.com

Scriitorul turc,Ahmet Altan a fost eliberat: „Primul pas către libertate”

Faimosul scriitor turc Ahmet Altan a fost eliberat, miercuri seară, după ce a petrecut mai mult de patru ani după gratii pentru presupusa sa implicare în puciul eșuat din 15 iulie 2016, de lovitură de stat din 2016, conform Turkish Minutes.

Campanie de eliberare din închisoare a mamei lui Hakan, un băiețel bolnav de cancer

O campanie a fost lansată pe Twitter solicitând autorităților să o elibereze pe mama lui Hakan,băiețelul în vârstă de 11 ani, care luptă singur împotriva cancerului într-un spital,