sâmbătă, iulie 27, 2024

Șase femei ucise în 24 de ore.Ce ar fi putut face ”Convenția de la Istanbul”pentru ele?

Femicidul este o boală cronică a societății turcești, de care femeile suferă de ani de zile. Turcii au o vorbă” tai mâna, apoi pui o mânecă lungă peste”, ca gest de mușamalizare și a de a acoperi adevărul. Cam așa a fost Convenția de la Istanbul, inițiată de prim-ministrul de atunci, Recep Tayyip Erdoğan, în 2011.

Turcia, alături de alte 45 de țări au semnat trataul, gest care a făcut ca țara să crească în ochii UE și a convins femeile că ar fi o rezolvare la problema gravă a violenței domestice.

Cu toate acestea, Convenția nu a rezolvat nimic concret pentru viețile femeilor, iar totul a rămas doar pe hârtie. Ba mai mult, în ultima perioadă problema s-a agravat. Din cauza crizei economice, a creșterii șomajului și a discursurilor politizate ale lui Erdogan, toate acestea au dus la creșterea cazurilor de violență în familiile turcești.

Problemele cu care se confruntă țara au crescut o dată cu cazurile de femicid, iar problema nu mai putea să fie ascunsă pentru prea mult timp.

Aproape săptămânal, după moartea unei femei, pe rețelele de socializare se fac campanii care trag un semnal de alarmă asupra femicidului. Femeile și activiștii protestând și încercând să-și facă dreptate prin intermediul rețelelor de socializare.

Cu toate acestea, situația femeilor din Turcia a fost trântită pe masa de discuție, după ce Erdogan, pe 20 martie, a anunțat retragerea din Convenție, în ciuda faptului că la o distanță de 24 de ore, șase femei au fost ucise, dintre care patru au fost ucise pentru că doreau să pună capăt relațiilor în care erau.

Doar în luna februarie cel puțin 33 și-au pierdut viața în urma violenței domestice, iar anul trecut au fost raportate 300 de cazuri de femicid.

Pe scurt, raporturile lunare indică faptul că cel puțin o femeie din Turcia moare în fiecare zi.

Guvernul turc: “Sistemul nostru judiciar este suficient“

Convenția de la Istanbul era un subiect controversat, conservatorii susținând că afectează valorile familiei. Președintele Recep Erdogan a decis să scoată  Turcia din Convenția de la Istanbul.

Motivul? Oficialii turci susțin că reglementările naționale sunt suficiente pentru a asigura protecția împotriva violenței de gen.

„Garanția drepturilor femeilor sunt reglementările actuale din statutele noastre, în primul rând Constituția noastră. Sistemul nostru judiciar este suficient de dinamic și puternic pentru a pune în aplicare noi reglementări, după cum este necesar”, a scris ministrul Familiei, Muncii și Politicilor Social, Zehra Zumrut Selcuk pe Twitter.

Activiștii:”Femeile nu au fost luate în serios “

Citind presa din Turcia care raportează cazuri de femicid zilnic, nu trebuie  decât să ne întrebăm dacă această afirmație este adevărată.

Grupurile pentru drepturile femeilor au declarat pentru DW, că autoritățile turcești nu aplică normele legale ale Convenției de la Istanbul și nici nu oferă asistența și măsurile de protecție destinate femeilor.

Potrivit unui raport publicat de Sezgin Tanrıkulu, apărător al drepturilor omului și deputat al Partidului Popular Republican (CHP), se indică faptul că  unul dintre principalele motive pentru creșterea deceselor a fost faptul că femeile nu au fost luate în serios de forțele de ordine atunci când au semnalat actele de violență.

„Femeile merg la poliție și depun o plângere împotriva partenerilor lor după un incident violent.Cu toate acestea, în loc să ia măsurile legale necesare împotriva făptașilor, autoritățile acționează ca împăciuitori și încearcă să reconcilieze partenerii.”, se arată în raport.

Protecția femeilor sau voturile?

Bineînțeles că deciziei guvernului turc a stârnit un val de critici și de proteste din partea femeilor, activiștilor și din partea partidelor din opoziție.

Pe lângă faptul că retragerea Turciei din Convenția de la Istanbul ar putea să înrăutățească situația femeilor, mulți au pus la îndoială fondul legal al acestei acțiuni.

Partidele din opoziție sunt revoltate deoarece în 2011, când Turcia a semnat tratatul, acest lucru a fost trecut prin parlament, dar ulterior a fost anulat prin decret prezidențial. Astfel, opoziția cere ca anularea tratatului să fie tot prin parlament.

Mai mult, activiștii acuză că violența împotriva femeilor a crescut în timpul mandatului lui Erdogan, datorită sprijinului său pentru partidele conservatoare.

Deși alegerile vor avea loc abia în 2023, din cauza problemelor economice ale țării, Erdogan pierde din popularitate, iar partidele din opoziție câștigă teren.

Astfel, această mișcarea s-ar explica ca o modalitate de a atrage un sprijin suplimentar din partea islamiștilor, care consideră convenția ca un atac asupra valorilor familiei, și de a-și consolida puterea înainte de o posibilă alegere anticipată.

Despre Convencția de la Istanbul

Acordul din 2011, pe când Erdogan era prim-ministru, denumit în mod obișnuit Convenția de la Istanbul, a fost redactat de Consiliul Europei. Este un cadru legal care urmărește protejarea femeilor și promovarea egalității de gen prin legislație, educație și răspândirea conștientizării asupra violenței domestice.

Conform acordului, semnatarii au trebuit să „ia măsurile legislative și de altă natură necesare pentru a adopta și implementa la nivel de stat politici eficiente, cuprinzătoare și coordonate care să cuprindă toate măsurile relevante” pentru a preveni violența împotriva femeilor.

Convenția a fost semnată de 45 de țări europene, inclusiv România.

Unii conservatori din Turcia spun că acordul amenință structurile familiale și promovează homosexualitatea, invocând principiul său de nediscriminare pe motiv de orientare sexuală.

Ismail S. /București

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului döner

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului doner, Berlinul făcând apel la încercarea Ankarei de a acorda îndrăgitului aliment stradal...

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

Turcia: Proeminent afacerist decedat în închisoare din cauza căldurii excesive și a supraaglomerării

İşgüder a fost arestat acum două luni şi jumătate, fiind acuzat că a participat la predici religioase organizate de mișcare și că a mers în pelerinaj cu presupuși membri care au fost concediați de la locul de muncă prin decrete guvernamentale în timpul epurărilor în urma unei tentative eșuate de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

Anatolian Food Fest în premieră la Alba Iulia! Bunătăți turcești pe ritmuri orientale

Din 26 iulie până pe 28 iulie, albaiulieni sunt așteptăm la Cetatea Alba Carolina cu bunătăți tradiționale turcești, precum lahmacun, gozleme, diferite tipuri de Kebab, și bineînțeles, deserturi precum: baclava, înghețată turcească, cataif, care merg perfect cu o cafea la nisip sau un șerbet.