luni, iulie 22, 2024

Șase femei ucise în 24 de ore.Ce ar fi putut face ”Convenția de la Istanbul”pentru ele?

Femicidul este o boală cronică a societății turcești, de care femeile suferă de ani de zile. Turcii au o vorbă” tai mâna, apoi pui o mânecă lungă peste”, ca gest de mușamalizare și a de a acoperi adevărul. Cam așa a fost Convenția de la Istanbul, inițiată de prim-ministrul de atunci, Recep Tayyip Erdoğan, în 2011.

Turcia, alături de alte 45 de țări au semnat trataul, gest care a făcut ca țara să crească în ochii UE și a convins femeile că ar fi o rezolvare la problema gravă a violenței domestice.

Cu toate acestea, Convenția nu a rezolvat nimic concret pentru viețile femeilor, iar totul a rămas doar pe hârtie. Ba mai mult, în ultima perioadă problema s-a agravat. Din cauza crizei economice, a creșterii șomajului și a discursurilor politizate ale lui Erdogan, toate acestea au dus la creșterea cazurilor de violență în familiile turcești.

Problemele cu care se confruntă țara au crescut o dată cu cazurile de femicid, iar problema nu mai putea să fie ascunsă pentru prea mult timp.

Aproape săptămânal, după moartea unei femei, pe rețelele de socializare se fac campanii care trag un semnal de alarmă asupra femicidului. Femeile și activiștii protestând și încercând să-și facă dreptate prin intermediul rețelelor de socializare.

Cu toate acestea, situația femeilor din Turcia a fost trântită pe masa de discuție, după ce Erdogan, pe 20 martie, a anunțat retragerea din Convenție, în ciuda faptului că la o distanță de 24 de ore, șase femei au fost ucise, dintre care patru au fost ucise pentru că doreau să pună capăt relațiilor în care erau.

Doar în luna februarie cel puțin 33 și-au pierdut viața în urma violenței domestice, iar anul trecut au fost raportate 300 de cazuri de femicid.

Pe scurt, raporturile lunare indică faptul că cel puțin o femeie din Turcia moare în fiecare zi.

Guvernul turc: “Sistemul nostru judiciar este suficient“

Convenția de la Istanbul era un subiect controversat, conservatorii susținând că afectează valorile familiei. Președintele Recep Erdogan a decis să scoată  Turcia din Convenția de la Istanbul.

Motivul? Oficialii turci susțin că reglementările naționale sunt suficiente pentru a asigura protecția împotriva violenței de gen.

„Garanția drepturilor femeilor sunt reglementările actuale din statutele noastre, în primul rând Constituția noastră. Sistemul nostru judiciar este suficient de dinamic și puternic pentru a pune în aplicare noi reglementări, după cum este necesar”, a scris ministrul Familiei, Muncii și Politicilor Social, Zehra Zumrut Selcuk pe Twitter.

Activiștii:”Femeile nu au fost luate în serios “

Citind presa din Turcia care raportează cazuri de femicid zilnic, nu trebuie  decât să ne întrebăm dacă această afirmație este adevărată.

Grupurile pentru drepturile femeilor au declarat pentru DW, că autoritățile turcești nu aplică normele legale ale Convenției de la Istanbul și nici nu oferă asistența și măsurile de protecție destinate femeilor.

Potrivit unui raport publicat de Sezgin Tanrıkulu, apărător al drepturilor omului și deputat al Partidului Popular Republican (CHP), se indică faptul că  unul dintre principalele motive pentru creșterea deceselor a fost faptul că femeile nu au fost luate în serios de forțele de ordine atunci când au semnalat actele de violență.

„Femeile merg la poliție și depun o plângere împotriva partenerilor lor după un incident violent.Cu toate acestea, în loc să ia măsurile legale necesare împotriva făptașilor, autoritățile acționează ca împăciuitori și încearcă să reconcilieze partenerii.”, se arată în raport.

Protecția femeilor sau voturile?

Bineînțeles că deciziei guvernului turc a stârnit un val de critici și de proteste din partea femeilor, activiștilor și din partea partidelor din opoziție.

Pe lângă faptul că retragerea Turciei din Convenția de la Istanbul ar putea să înrăutățească situația femeilor, mulți au pus la îndoială fondul legal al acestei acțiuni.

Partidele din opoziție sunt revoltate deoarece în 2011, când Turcia a semnat tratatul, acest lucru a fost trecut prin parlament, dar ulterior a fost anulat prin decret prezidențial. Astfel, opoziția cere ca anularea tratatului să fie tot prin parlament.

Mai mult, activiștii acuză că violența împotriva femeilor a crescut în timpul mandatului lui Erdogan, datorită sprijinului său pentru partidele conservatoare.

Deși alegerile vor avea loc abia în 2023, din cauza problemelor economice ale țării, Erdogan pierde din popularitate, iar partidele din opoziție câștigă teren.

Astfel, această mișcarea s-ar explica ca o modalitate de a atrage un sprijin suplimentar din partea islamiștilor, care consideră convenția ca un atac asupra valorilor familiei, și de a-și consolida puterea înainte de o posibilă alegere anticipată.

Despre Convencția de la Istanbul

Acordul din 2011, pe când Erdogan era prim-ministru, denumit în mod obișnuit Convenția de la Istanbul, a fost redactat de Consiliul Europei. Este un cadru legal care urmărește protejarea femeilor și promovarea egalității de gen prin legislație, educație și răspândirea conștientizării asupra violenței domestice.

Conform acordului, semnatarii au trebuit să „ia măsurile legislative și de altă natură necesare pentru a adopta și implementa la nivel de stat politici eficiente, cuprinzătoare și coordonate care să cuprindă toate măsurile relevante” pentru a preveni violența împotriva femeilor.

Convenția a fost semnată de 45 de țări europene, inclusiv România.

Unii conservatori din Turcia spun că acordul amenință structurile familiale și promovează homosexualitatea, invocând principiul său de nediscriminare pe motiv de orientare sexuală.

Ismail S. /București

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.

Stockholm: Raport care detaliază modul în care Erdoğan folosește practica nazistă „Sippenhaft”

În raportul „Pedepsele familiale în Turcia: Cum Erdoğan folosește practica nazistă a Sippenhaft”, SCF examinează conceptul de pedeapsă în familie prin explorarea dimensiunilor sale legale și practice, a evoluțiilor politice din Turcia care au precipitat punerea sa în aplicare și a utilizării sale curente de către guvernul Erdoğan, inclusiv diverse cazuri documentate.

Caz șocant în Turcia! Două persoane au murit electrocutate pe stradă din cauza ploii torențiale

Moartea a două persoane din cauza șocului electric după ce au călcat într-o băltoacă în timpul unei ploi torențiale în provincia İzmir, din vestul Turciei, săptămâna trecută, a provocat furie pe scară largă în Turcia, conform presei turcești.

Declarații șocante. Pacienții kurzi au fost folosiți ca și cobai pentru un tratament netestat împotriva COVID-19

Doctorul Cenap Ekinci, membru al facultății la Facultatea de Medicină a Universității Dicle, a susținut că unii pacienți de la Spitalul de Formare și Cercetare Gazi Yașargil au murit după ce au fost folosiți ca subiecți de testare fără protocoale adecvate.