vineri, aprilie 8, 2022

Incredibil!Băgat în carantină COVID-19, ca să nu protesteze contra Chinei

Președintele Adunării Naționale a Turkestanului de Est a fost pus în carantină COVID-19, după ce a anunțat că va protesta contra vizitei ministrului de extern chinez la Ankara, conform presei turcești.

Seyit Tümtürk a scris pe contul său de Twitter că va protesta împotriva „ministrului chinez de externe Wang Yi, care este criminalul genocidului” în urmă cu câteva zile. 

Astfel, pentru a fi împiedicat să ajungă la protest, autoritățile turce l-au băgat în carantină pe motiv că ar fi intrat în contact cu un pacient COVID-19, urmând ca o echipă de poliție să fie trimisă la domiciliul său din provincia Kayseri, pentru a fi siguri că acesta rămâne în carantină.

“Nu am anunțat că vom protesta contra acțiunii Chieni față de uiguri. Păcat că aseară au venit și m-au anunțat că sunt infectat cu coronavirus. Un cod roșu a fost plasat în Codul HES.Nu pot părăsi casa. Ușa este păzită de polițiști. Știu că este un teatru. Vor să ne reducă la tăcere, pe  cei 35 de mii de uiguri, dar nu renunțăm la luptă” a afirmat Tumturk, pentru Durusthaber.com

Turcia închide ochii față de genocidul uigurilor din China

În emisiunea “Genocidul uygurilor. Vorbește, lume islamică! ”, jurnalistă Palki Sharma Upadhyay a descris situația acestora ca pe cel mai mare genocid de după al Doilea Război Mondial. Mai mult de atât, Upadhyay a remarcat atitudinea liderilor musulmani față de încercarea de epurarea a credincioșilor din China.

“ Ceea ce vrea Erdogan este să se comporte ca un musluman. Aspiră să fie noul sultan. Transformă muzee în moschee. Susține că rezolvă greșelile istoriei, dar nu vorbește despre cele ale Chinei. Pentru că are nevoie de banii Chinei. Dacă musulmanii uiguri sunt găsiți în Turcia, Erdogan găsește o cale să-i trimită înapoi în China ca să fie pedepsiți”, explică Palki Sharma Upadhyay, pentru canalul WION.

Mai multe rapoarte din presa internațională au surprins comportamentul Chinei care arată cum aceasta distruge majoritatea în mare parte musulmană din nord-vestul Chinei, conform BBC.news

Aceasta include provocarea deliberată de vătămare a uigurilor în detenție, măsuri de prevenire a nașterii femeilor , inclusiv sterilizarea forțată și avortul,  și transferul forțat al copiilor uiguri din comunitatea lor.De asemenea, mai mulți uiguri care au reușit să scape din lagărele au dat mărturii despre tortură și violuri. 

Beijing a negat inițial existența lor, dar anul trecut a schimbat abordarea și a început să descrie facilitățile drept „școli internate” care oferă formare profesională pentru uiguri.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii