luni, iulie 15, 2024

O stradă din Germania denumită după prima doctoriță din Turcia

O stradă din Germania și-a schimbat numele, pe 17 august, după prima femeie doctor din Turcia, conform Bianet.org

Doctorul Safiye Ali, care s-a întors în Turcia după ce a făcut studii medicale în Germania, după Primul Război Mondial, a fost comemorată de comunitatea din Dortmund, din Germania.

Membrul Consiliului Orașului Dortmund, Emre Güleç, a menționat că strada obișnuia să fie numită după un ofițer nazist care a servit în al Doilea Război Mondial.

„Suntem mândri și bucuroși că am schimbat numele acestei străzi din orașul nostru în Safiye Ali”, afirmă Güleç, subliniind că Safiye Ali servește drept exemplu atât pentru societatea turcă, cât și pentru cea germană, prin contribuțiile în domeniul medicinei.

De asemenea, acesta a anunțat că municipalitatea Dortmund va acorda primul „Premiu medical Safiye Ali” în 2024 și a menționat că pregătirile pentru noul mormânt al lui Safiye Ali sunt aproape de finalizare.

Despre Safiye Ali

Născută la Istanbul în 1894, Safiye Ali, cu sprijinul tatălui ei care era însoțitor de palat, a obținut o bursă pentru a studia medicina la Würzburg, Germania, după încheierea Primului Război Mondial.

Safiye a devenit specialistă în boli ale femeilor și ale copiilor. După căsătorie Ferdinand Krekeler, medic oftalmolog în Germania, Safiye Ali s-a întors în Turcia în 1923 și a practicat medicina în clinica ei privată din Istanbul.

Mai târziu, s-a întors în Germania și și-a continuat practica medicală la Dortmund, în timp ce preda și la facultatea de medicină. Dr. Safiye Ali, care a contribuit semnificativ la educația și practica medicală, a murit pe 5 iulie 1952, după ce s-a luptat cu cancerul.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.

China va deschide o fabrică de mașini electrice în Turcia

Acordul a fost semnat la Istanbul de CEO-ul BYD, Wang Chuanfu, și de Ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Fatih Kaçır, în timpul unei ceremonii la care a participat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.