miercuri, noiembrie 29, 2023

O stradă din Germania denumită după prima doctoriță din Turcia

O stradă din Germania și-a schimbat numele, pe 17 august, după prima femeie doctor din Turcia, conform Bianet.org

Doctorul Safiye Ali, care s-a întors în Turcia după ce a făcut studii medicale în Germania, după Primul Război Mondial, a fost comemorată de comunitatea din Dortmund, din Germania.

Membrul Consiliului Orașului Dortmund, Emre Güleç, a menționat că strada obișnuia să fie numită după un ofițer nazist care a servit în al Doilea Război Mondial.

„Suntem mândri și bucuroși că am schimbat numele acestei străzi din orașul nostru în Safiye Ali”, afirmă Güleç, subliniind că Safiye Ali servește drept exemplu atât pentru societatea turcă, cât și pentru cea germană, prin contribuțiile în domeniul medicinei.

De asemenea, acesta a anunțat că municipalitatea Dortmund va acorda primul „Premiu medical Safiye Ali” în 2024 și a menționat că pregătirile pentru noul mormânt al lui Safiye Ali sunt aproape de finalizare.

Despre Safiye Ali

Născută la Istanbul în 1894, Safiye Ali, cu sprijinul tatălui ei care era însoțitor de palat, a obținut o bursă pentru a studia medicina la Würzburg, Germania, după încheierea Primului Război Mondial.

Safiye a devenit specialistă în boli ale femeilor și ale copiilor. După căsătorie Ferdinand Krekeler, medic oftalmolog în Germania, Safiye Ali s-a întors în Turcia în 1923 și a practicat medicina în clinica ei privată din Istanbul.

Mai târziu, s-a întors în Germania și și-a continuat practica medicală la Dortmund, în timp ce preda și la facultatea de medicină. Dr. Safiye Ali, care a contribuit semnificativ la educația și practica medicală, a murit pe 5 iulie 1952, după ce s-a luptat cu cancerul.

Ritualul Călușului dansat de tineri din Kenya pe scena IFLC 2023, din București

Festivalul, prezentat de îndrăgita actriță Tily Niculae, va începe joi, 23 noiembrie 2023, de la ora 18.30, la Lumina Sport Arena, fiind organizat de Lumina Instituții de Învățământ, în parteneriat cu Asociația pentru Dialog și Valori Universale.

Cupa Turciei se va juca în Arabia Saudită, în ciuda dorinței fotbaliștii de a juca în țară

Președintele Galatasaray, Dursun Özbek, a anunțat anterior că echipa sa a cerut ca meciul să se joace în Turcia „la 100 de ani de la Republica noastră”, în timp ce Fenerbahçe a cerut ca meciul să fie jucat pe Stadionul Olimpic Atatürk sau pe Stadionul Samsun 19 Mai.

Belgia: Conferința„ Crimes Against Humanity”, organizată de victimele puciului din Turcia

O conferința pentru drepturile omului, organizată de profesori universitari turci, victimele ale puciului eșuat din 2016, a reunit experți pentru a discuta probleme critice ale drepturilor omului la nivel global, conform presei internaționale.

Opera Națională: Peste 200 de elevi și profesori premiați la „Gala Lumina”

Sute de părinți, profesori și invitați au aplaudat performanțele elevilor din Școlile Lumina, care au obținut performanțe remarcabile la olimpiade naționale și internaționale, la competiții sportive, culturale și în campionate naționale.

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.