sâmbătă, septembrie 30, 2023

Turcia: Un model și un fotograf reținuți, din cauza unor fotografii din moschee

Un model și o fotograf au fost reținuți după ce autoritățile au demarat o anchetă, în urma unor fotografii făcute într-o moschee din Ankara, conform Stockholm Center for Freedome.

Ancheta, declanșată de Procuratura Generală Ankara, vizează fotografii ale modelului Ezgi Cebeci, realizate de fotograful Bilal Gabra Kısa, care este și director, la Moscheea Kocatepe din Ankara.

O declarație a parchetului spune că ancheta asupra lui Kısa și Cebeci a fost lansată sub acuzația de „denegare a valorilor religioase respectate de un segment al societății” în temeiul articolului 216 din Codul penal turc (TCK).

Detențiile au avut loc după ce fotograful și modelul au fost vizați pe rețelele de socializare din cauza fotografiilor, unii descriindu-le drept „nepotrivite” și un act de lipsă de respect față de islam din cauza hainelor modelului, care a lăsat o parte din trupul ei la vedere.

Kısa a împărtășit fotografiile pe contul său de Instagram cu o descriere în engleză.

„Această fotografie încapsulează farmecul contrastelor în forma sa cea mai pură. Aura rebelă modernă a tricoului alb se armonizează izbitor cu grația tradițională emanată de fusta purpurie brodată complexă până la podea, rezultând un echilibru captivant.”, afirma fotograful.

Scopul a fost promovarea moscheei

Ulterior, fotograful a șters fotografiile în urma scandalului care a urmat. Fotograful a lansat, de asemenea, o declarație în care spune că munca sa a depășit scopul său de a atrage oamenii care s-au îndepărtat de moschei și de a le arăta că își pot găsi liniștea la o moschee.

Acesta a spus că este îngrijorat de reacțiile furioase, deoarece oamenii au ajuns până la a-l numi „trădător”, urmând să-și ceară scuze.

Sub conducerea Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP) cu rădăcini islamice din Turcia, este obișnuit ca oamenii să fie acuzați de denigrare a valorilor religioase.

Anul trecut, celebra cântăreață pop turcă Sezen Aksu s-a confruntat cu proceduri judiciare din cauza versurilor uneia dintre melodiile sale din 2017, sub acuzația de denigrare a valorilor religioase.

Cântecul, intitulat „Living Is Something Amazing”, includea o propoziție care spune „Salutează-i pe acei ignoranți, Adam și Eva”, ceea ce era considerat o insultă a valorilor religioase.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.