vineri, iunie 21, 2024

Turcia: Un model și un fotograf reținuți, din cauza unor fotografii din moschee

Un model și o fotograf au fost reținuți după ce autoritățile au demarat o anchetă, în urma unor fotografii făcute într-o moschee din Ankara, conform Stockholm Center for Freedome.

Ancheta, declanșată de Procuratura Generală Ankara, vizează fotografii ale modelului Ezgi Cebeci, realizate de fotograful Bilal Gabra Kısa, care este și director, la Moscheea Kocatepe din Ankara.

O declarație a parchetului spune că ancheta asupra lui Kısa și Cebeci a fost lansată sub acuzația de „denegare a valorilor religioase respectate de un segment al societății” în temeiul articolului 216 din Codul penal turc (TCK).

Detențiile au avut loc după ce fotograful și modelul au fost vizați pe rețelele de socializare din cauza fotografiilor, unii descriindu-le drept „nepotrivite” și un act de lipsă de respect față de islam din cauza hainelor modelului, care a lăsat o parte din trupul ei la vedere.

Kısa a împărtășit fotografiile pe contul său de Instagram cu o descriere în engleză.

„Această fotografie încapsulează farmecul contrastelor în forma sa cea mai pură. Aura rebelă modernă a tricoului alb se armonizează izbitor cu grația tradițională emanată de fusta purpurie brodată complexă până la podea, rezultând un echilibru captivant.”, afirma fotograful.

Scopul a fost promovarea moscheei

Ulterior, fotograful a șters fotografiile în urma scandalului care a urmat. Fotograful a lansat, de asemenea, o declarație în care spune că munca sa a depășit scopul său de a atrage oamenii care s-au îndepărtat de moschei și de a le arăta că își pot găsi liniștea la o moschee.

Acesta a spus că este îngrijorat de reacțiile furioase, deoarece oamenii au ajuns până la a-l numi „trădător”, urmând să-și ceară scuze.

Sub conducerea Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP) cu rădăcini islamice din Turcia, este obișnuit ca oamenii să fie acuzați de denigrare a valorilor religioase.

Anul trecut, celebra cântăreață pop turcă Sezen Aksu s-a confruntat cu proceduri judiciare din cauza versurilor uneia dintre melodiile sale din 2017, sub acuzația de denigrare a valorilor religioase.

Cântecul, intitulat „Living Is Something Amazing”, includea o propoziție care spune „Salutează-i pe acei ignoranți, Adam și Eva”, ceea ce era considerat o insultă a valorilor religioase.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Turcia: Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a murit după ce și-a făcut transplant de păr

Sirianul Yasin Dibo, tatăl a cinci copii, care locuiește în Kahramanmaraş, a murit după operația de transplant de păr într-un spital din provincia Gaziantep.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.