joi, mai 23, 2024

Turcia! Nou record de temperatură. 50 de grade în orașul afectat de cutremurul din februarie

Turcia a doborât un nou record național de temperaturi înalte, ajugând la 50 de grade în provincia grav afectată de cutremur din februarie 2023, conform Gazete Duvar.

Districtul Hassa, din sud-estul provinciei Hatay, pe 14 august, a doborât recordul național pentru cea mai ridicată temperatură, atingând 50 de grade Celsius

Acest record a fost deținut anterior timp de trei ani de districtul Cizre, din estul Şırnak cu 49,1°C, din 2021.

După Hassa, districtul Siverek din sud-estul provinciei Urfa a atins 48,5°C, urmat îndeaproape de districtul Kozan, din sudul provinciei Adana, la 48,4°C.

Anterior, Serviciul Meteorologic de Stat al Turciei (MGM) a anunțat că temperaturile vor fi cu 6-10°C peste valorile normale sezoniere, cu excepția Marmara și a coastei Mării Egee, în timpul săptămânii. MGM a declarat că temperaturile medii vor fi mai mari de 40°C în toată regiunea cutremurului.

Hatay este una dintre provinciile cele mai afectate de cutremurul din 6 februarie și au fost lovită de o căldura extremă vara aceasta. În timp ce cei care locuiesc în oraș se confruntă cu o lipsă mare de apă, oamenii trebuie să aștepte la cozi mult timp pentru a avea acces la apă de la ONG-uri și agenții guvernamentale.

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Guvernul Ciolacu în Ankara: 6 acorduri semnate între Turcia și România

În cadrul vizitei, vestea bună despre călătorii românilor în Turcia, doar cu buletinul, a fost transmisă cetățenilor români, iar între cele două țări au fost semnate 6 acorduri. 

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park.