vineri, mai 3, 2024

Turcia va primi 3,1 miliarde de euro pentru Acordul de la Paris

Turcia va primi împrumuturi de 3,1 miliarde de euro pentru a o ajuta să îndeplinească obiectivele privind energia curată stabilite în acordul climatic de la Paris, în cadrul unui acord planificat finanțat de Banca Mondială, Franța și Germania, conform Turkish Minutes.

În temeiul unui memorandum de înțelegere destinat să fie semnat luna aceasta înainte de summit-ul Națiunilor Unite privind clima din Scoția, Ankara va primi împrumuturi internaționale chiar fără a obține schimbarea de statut solicitată.

Banca Mondială oferă finanțare de 2 miliarde de euro, adică majoritatea banilor, în timp ce Franța oferă până la 1 miliard de euro, iar Germania puțin peste 200 de milioane de euro.

„Acordul privind suma și modalitățile a fost deja încheiat și tocmai din această cauză Turcia a ratificat acordul de la Paris”, conform memorandumului.

Un purtător de cuvânt al Băncii Mondiale nu a comentat cu privire la sprijinul acordat împrumuturilor, însă a declarat că a salutat ratificarea acordului de către Turcia și aștept cu nerăbdare mai multe detalii despre planul său de îndeplinire a obiectivelor. 

„În acest sens, suntem pregătiți să ne extindem sprijinul către Turcia prin proiecte de impact”, a spus purtătorul de cuvânt.

Turcia a semnat acordul de la Paris în aprilie 2016, dar a întârziat mult timp ratificării, argumentând că nu ar trebui considerată o țară dezvoltată în sensul acordului și a fost responsabilă pentru o pondere foarte mică a emisiilor istorice de carbon. 

Acordul își propune să limiteze creșterea medie globală a temperaturii la mult sub 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale și să depună eforturi pentru a o limita la 1,5 grade.

Turcia a simțit întreaga forță a schimbărilor climatice, cu o succesiune rapidă de inundații și incendii care au ucis aproximativ 100 de oameni în iulie și august. Unele părți din țară au suferit, de asemenea, o secetă extinsă.

Crizele au generat presiuni politice asupra președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan pentru a combate emisiile de seră blamate pentru încălzirea globală, despre care oamenii de știință spun că contribuie la evenimente meteorologice adverse din ce în ce mai extreme și mai frecvente.

Aproape 200.000 de hectare (aproximativ 480.000 de acri) de pădure au fost arse în Turcia anul acesta – de peste cinci ori media anuală pentru 2008-2020, arată datele din Sistemul european de informații privind incendiile forestiere (EFFIS).

Înainte de ratificarea Turciei, proiectul Climate Action Tracker spunea că eforturile Ankarei de a atinge obiectivele Acordului de la Paris erau „extrem de insuficiente”.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.