vineri, februarie 3, 2023

Turcia va primi 3,1 miliarde de euro pentru Acordul de la Paris

Turcia va primi împrumuturi de 3,1 miliarde de euro pentru a o ajuta să îndeplinească obiectivele privind energia curată stabilite în acordul climatic de la Paris, în cadrul unui acord planificat finanțat de Banca Mondială, Franța și Germania, conform Turkish Minutes.

În temeiul unui memorandum de înțelegere destinat să fie semnat luna aceasta înainte de summit-ul Națiunilor Unite privind clima din Scoția, Ankara va primi împrumuturi internaționale chiar fără a obține schimbarea de statut solicitată.

Banca Mondială oferă finanțare de 2 miliarde de euro, adică majoritatea banilor, în timp ce Franța oferă până la 1 miliard de euro, iar Germania puțin peste 200 de milioane de euro.

„Acordul privind suma și modalitățile a fost deja încheiat și tocmai din această cauză Turcia a ratificat acordul de la Paris”, conform memorandumului.

Un purtător de cuvânt al Băncii Mondiale nu a comentat cu privire la sprijinul acordat împrumuturilor, însă a declarat că a salutat ratificarea acordului de către Turcia și aștept cu nerăbdare mai multe detalii despre planul său de îndeplinire a obiectivelor. 

„În acest sens, suntem pregătiți să ne extindem sprijinul către Turcia prin proiecte de impact”, a spus purtătorul de cuvânt.

Turcia a semnat acordul de la Paris în aprilie 2016, dar a întârziat mult timp ratificării, argumentând că nu ar trebui considerată o țară dezvoltată în sensul acordului și a fost responsabilă pentru o pondere foarte mică a emisiilor istorice de carbon. 

Acordul își propune să limiteze creșterea medie globală a temperaturii la mult sub 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale și să depună eforturi pentru a o limita la 1,5 grade.

Turcia a simțit întreaga forță a schimbărilor climatice, cu o succesiune rapidă de inundații și incendii care au ucis aproximativ 100 de oameni în iulie și august. Unele părți din țară au suferit, de asemenea, o secetă extinsă.

Crizele au generat presiuni politice asupra președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan pentru a combate emisiile de seră blamate pentru încălzirea globală, despre care oamenii de știință spun că contribuie la evenimente meteorologice adverse din ce în ce mai extreme și mai frecvente.

Aproape 200.000 de hectare (aproximativ 480.000 de acri) de pădure au fost arse în Turcia anul acesta – de peste cinci ori media anuală pentru 2008-2020, arată datele din Sistemul european de informații privind incendiile forestiere (EFFIS).

Înainte de ratificarea Turciei, proiectul Climate Action Tracker spunea că eforturile Ankarei de a atinge obiectivele Acordului de la Paris erau „extrem de insuficiente”.

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.

Ce ar însemna ca Erdogan să piardă alegerile prezidențiale?

Criza economică din Turcia a pus în pericol lunga domnie a lui Erdogan. Pe măsură ce prețurile au crescut, președintele a continuat să reducă ratele dobânzilor, răsturnând teoria economică și conducând prețurile mai mari.

Conferință despre toleranță. Dumitru Borțun: „Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume” 

Zeci de tineri bucureșteni au participat la conferința ,,Toleranța și Rolul ei în Perioada Contemporană”, desfășurată pe 2 februarie, la ARCUB.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...

Erdogan catalogat ca „Piroman” de presa din Germania

Revista săptămânală germană Stern s-a referit la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan drept un „incendiat” pe coperta ultimului său număr, spunând că președintele alimentează conflicte periculoase, inclusiv în Germania, pentru a-și asigura puterea în timp ce se pregătește pentru alegerile din mai.

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.

Expoziția  „Istoria fotbalului turc”. Erdogan expus, dar nu și Hakan Şükür

Hakan Şükür a fost exclus de la expoziția „Tuturi şi gol: expoziţia de istorie a fotbalului turc”, deschisă la Palat, cu participarea preşedintelui Erdoğan, a foştilor jucători naţionali de fotbal, a preşedinţilor de club şi a politicienilor.

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.