vineri, aprilie 8, 2022

Turcia va primi 3,1 miliarde de euro pentru Acordul de la Paris

Turcia va primi împrumuturi de 3,1 miliarde de euro pentru a o ajuta să îndeplinească obiectivele privind energia curată stabilite în acordul climatic de la Paris, în cadrul unui acord planificat finanțat de Banca Mondială, Franța și Germania, conform Turkish Minutes.

În temeiul unui memorandum de înțelegere destinat să fie semnat luna aceasta înainte de summit-ul Națiunilor Unite privind clima din Scoția, Ankara va primi împrumuturi internaționale chiar fără a obține schimbarea de statut solicitată.

Banca Mondială oferă finanțare de 2 miliarde de euro, adică majoritatea banilor, în timp ce Franța oferă până la 1 miliard de euro, iar Germania puțin peste 200 de milioane de euro.

„Acordul privind suma și modalitățile a fost deja încheiat și tocmai din această cauză Turcia a ratificat acordul de la Paris”, conform memorandumului.

Un purtător de cuvânt al Băncii Mondiale nu a comentat cu privire la sprijinul acordat împrumuturilor, însă a declarat că a salutat ratificarea acordului de către Turcia și aștept cu nerăbdare mai multe detalii despre planul său de îndeplinire a obiectivelor. 

„În acest sens, suntem pregătiți să ne extindem sprijinul către Turcia prin proiecte de impact”, a spus purtătorul de cuvânt.

Turcia a semnat acordul de la Paris în aprilie 2016, dar a întârziat mult timp ratificării, argumentând că nu ar trebui considerată o țară dezvoltată în sensul acordului și a fost responsabilă pentru o pondere foarte mică a emisiilor istorice de carbon. 

Acordul își propune să limiteze creșterea medie globală a temperaturii la mult sub 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale și să depună eforturi pentru a o limita la 1,5 grade.

Turcia a simțit întreaga forță a schimbărilor climatice, cu o succesiune rapidă de inundații și incendii care au ucis aproximativ 100 de oameni în iulie și august. Unele părți din țară au suferit, de asemenea, o secetă extinsă.

Crizele au generat presiuni politice asupra președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan pentru a combate emisiile de seră blamate pentru încălzirea globală, despre care oamenii de știință spun că contribuie la evenimente meteorologice adverse din ce în ce mai extreme și mai frecvente.

Aproape 200.000 de hectare (aproximativ 480.000 de acri) de pădure au fost arse în Turcia anul acesta – de peste cinci ori media anuală pentru 2008-2020, arată datele din Sistemul european de informații privind incendiile forestiere (EFFIS).

Înainte de ratificarea Turciei, proiectul Climate Action Tracker spunea că eforturile Ankarei de a atinge obiectivele Acordului de la Paris erau „extrem de insuficiente”.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii