sâmbătă, noiembrie 27, 2021

Turcia va primi 3,1 miliarde de euro pentru Acordul de la Paris

Turcia va primi împrumuturi de 3,1 miliarde de euro pentru a o ajuta să îndeplinească obiectivele privind energia curată stabilite în acordul climatic de la Paris, în cadrul unui acord planificat finanțat de Banca Mondială, Franța și Germania, conform Turkish Minutes.

În temeiul unui memorandum de înțelegere destinat să fie semnat luna aceasta înainte de summit-ul Națiunilor Unite privind clima din Scoția, Ankara va primi împrumuturi internaționale chiar fără a obține schimbarea de statut solicitată.

Banca Mondială oferă finanțare de 2 miliarde de euro, adică majoritatea banilor, în timp ce Franța oferă până la 1 miliard de euro, iar Germania puțin peste 200 de milioane de euro.

„Acordul privind suma și modalitățile a fost deja încheiat și tocmai din această cauză Turcia a ratificat acordul de la Paris”, conform memorandumului.

Un purtător de cuvânt al Băncii Mondiale nu a comentat cu privire la sprijinul acordat împrumuturilor, însă a declarat că a salutat ratificarea acordului de către Turcia și aștept cu nerăbdare mai multe detalii despre planul său de îndeplinire a obiectivelor. 

„În acest sens, suntem pregătiți să ne extindem sprijinul către Turcia prin proiecte de impact”, a spus purtătorul de cuvânt.

Turcia a semnat acordul de la Paris în aprilie 2016, dar a întârziat mult timp ratificării, argumentând că nu ar trebui considerată o țară dezvoltată în sensul acordului și a fost responsabilă pentru o pondere foarte mică a emisiilor istorice de carbon. 

Acordul își propune să limiteze creșterea medie globală a temperaturii la mult sub 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale și să depună eforturi pentru a o limita la 1,5 grade.

Turcia a simțit întreaga forță a schimbărilor climatice, cu o succesiune rapidă de inundații și incendii care au ucis aproximativ 100 de oameni în iulie și august. Unele părți din țară au suferit, de asemenea, o secetă extinsă.

Crizele au generat presiuni politice asupra președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan pentru a combate emisiile de seră blamate pentru încălzirea globală, despre care oamenii de știință spun că contribuie la evenimente meteorologice adverse din ce în ce mai extreme și mai frecvente.

Aproape 200.000 de hectare (aproximativ 480.000 de acri) de pădure au fost arse în Turcia anul acesta – de peste cinci ori media anuală pentru 2008-2020, arată datele din Sistemul european de informații privind incendiile forestiere (EFFIS).

Înainte de ratificarea Turciei, proiectul Climate Action Tracker spunea că eforturile Ankarei de a atinge obiectivele Acordului de la Paris erau „extrem de insuficiente”.

Criza economică din Turcia își spune cuvântul. Rație la alimente de bază

Piețele Cooperativelor de Credit Agricol au introdus cote de vânzare de o unitate pentru făină, ulei și zahăr și alte alimente de bază, conform portalului turcesc, Karar.

Anchetă după ce românii au pus bilețele în marmura din Hagia Sofia

Anchetă după ce românii au pus bilețele în marmura din Hagia Sofia

CEDO condamnă Ankara să plătească peste 2 milioane de euro pentru 427 de procurori și judecători

CEDO condamnă Ankara să plătească peste 2 milioane de euro pentru 427 de procurori și judecători

Oamenii invizibili ai Turciei. După 5 ani de izolare socială, „Ne întâlnim cu victimele decretului de lege”

Oamenii invizibili ai Turciei. După 5 ani de izolare socială, „Ne întâlnim cu victimele decretului de lege”

Fost membru al parlamentului UE: „Turcia nu mai este un stat de drept”

„După părerea mea, Turcia a luat o cale foarte dificilă și nu mai poate fi definită ca stat de drept. Există o agendă de oprimare politică a diferitelor grupuri. Oamenii își pierd nu doar locurile de muncă și averea, ci și reputația și chiar libertățile lor”, exprimă Harms, adăugând că acest lucru nu are nimic de-a face cu democrația și valorile liberale.

România: Un filantrop turc a murit după ce a pierdut lupta cu cancerul la creier

România: Un filantrop turc a murit după ce a pierdut lupta cu cancerul la creier

Germania:„Această poveste ar fi putut fi un film de la Hollywood”

Un ziar din Germania a povestit în paginile sale ancheta unui jurnalist turc care l-a găsit pe faimosul Reza Zarrab, care a dispărut în urmă cu 4 ani din Turcia,

Prima patiserie din Turcia se va închide la sfârșitul anului

Prima patiserie din Turcia se va închide la sfârșitul anului