sâmbătă, aprilie 9, 2022

Erdogan: SUA a propus vânzarea F-16 în schimbul investiției în F-35


Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declara că SUA au propus vânzarea avioanelor de luptă F-16 către Turcia în schimbul investiției sale în programul F-35, din care Ankara a fost îndepărtată după achiziționarea sistemelor de apărare antirachetă din Rusia, conform Duvar English.

Turcia a făcut o cerere către Statele Unite pentru a cumpăra 40 de avioane de luptă F-16 fabricate de Lockheed Martin și aproape 80 de truse de modernizare pentru avioanele sale de război existente. Purtătorul de cuvânt al președinției turce, İbrahim Kalın, a confirmat raportul câteva zile mai târziu.

Vorbind reporterilor înainte de a pleca într-o călătorie în Africa de Vest, Erdoğan a declarat că Turcia dorește o revenire a investiției sale în programul F-35 și că discuțiile pe această temă sunt în curs.

„Există plata a 1,4 miliarde de dolari pe care am făcut-o pentru F-35 și SUA au avut o astfel de propunere în schimbul acestor plăți. Și în acest sens, am spus să luăm măsurile necesare pentru a satisface nevoile de apărare ale țării noastre”, a afirmat Erdogan, adăugând că noile avioane F-16 vor contribui la dezvoltarea flotei sale.

Ankara comandase mai mult de 100 de avioane F-35, fabricate de Lockheed Martin Corp, dar SUA au eliminat Turcia din program în 2019 după ce a achiziționat sisteme de apărare antirachetă S-400 din Rusia.

Parteneriatul vechi de zeci de ani dintre aliații NATO a trecut printr-un tumult fără precedent în ultimii cinci ani din cauza dezacordurilor cu privire la politica Siriei, legăturile mai strânse ale Ankarei cu Moscova, ambițiile sale navale în estul Mediteranei, acuzațiile SUA împotriva unei bănci turcești de stat și eroziunea a drepturilor și libertăților în Turcia.

Achiziționarea de către Ankara a S-400 a declanșat, de asemenea, sancțiuni din partea SUA. În decembrie 2020, Washingtonul a inclus pe lista neagră Direcția Industriei de Apărare a Turciei, șeful acesteia, İsmail Demir, și alți trei angajați.

De atunci, SUA au avertizat în repetate rânduri Turcia împotriva achiziționării de alte arme rusești. Dar Erdoğan a indicat că Ankara încă intenționează să cumpere un al doilea lot de S-400 din Rusia, o mișcare care ar putea aprofunda ruptura cu Washingtonul.

Cererea pentru avioane va avea probabil o perioadă dificilă de obținere a aprobării din partea Congresului SUA, unde sentimentul față de Turcia s-a înrăutățit profund în ultimii ani.

Există sprijin bipartizan în Congresul SUA pentru a împinge administrația Biden să facă presiuni suplimentare asupra Ankarei, în primul rând cu privire la achiziționarea de arme rusești și la palmaresul drepturilor omului. Ankara a declarat că speră la legături mai bune sub președintele american Joe Biden.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.