sâmbătă, aprilie 1, 2023

Erdogan: SUA a propus vânzarea F-16 în schimbul investiției în F-35


Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declara că SUA au propus vânzarea avioanelor de luptă F-16 către Turcia în schimbul investiției sale în programul F-35, din care Ankara a fost îndepărtată după achiziționarea sistemelor de apărare antirachetă din Rusia, conform Duvar English.

Turcia a făcut o cerere către Statele Unite pentru a cumpăra 40 de avioane de luptă F-16 fabricate de Lockheed Martin și aproape 80 de truse de modernizare pentru avioanele sale de război existente. Purtătorul de cuvânt al președinției turce, İbrahim Kalın, a confirmat raportul câteva zile mai târziu.

Vorbind reporterilor înainte de a pleca într-o călătorie în Africa de Vest, Erdoğan a declarat că Turcia dorește o revenire a investiției sale în programul F-35 și că discuțiile pe această temă sunt în curs.

„Există plata a 1,4 miliarde de dolari pe care am făcut-o pentru F-35 și SUA au avut o astfel de propunere în schimbul acestor plăți. Și în acest sens, am spus să luăm măsurile necesare pentru a satisface nevoile de apărare ale țării noastre”, a afirmat Erdogan, adăugând că noile avioane F-16 vor contribui la dezvoltarea flotei sale.

Ankara comandase mai mult de 100 de avioane F-35, fabricate de Lockheed Martin Corp, dar SUA au eliminat Turcia din program în 2019 după ce a achiziționat sisteme de apărare antirachetă S-400 din Rusia.

Parteneriatul vechi de zeci de ani dintre aliații NATO a trecut printr-un tumult fără precedent în ultimii cinci ani din cauza dezacordurilor cu privire la politica Siriei, legăturile mai strânse ale Ankarei cu Moscova, ambițiile sale navale în estul Mediteranei, acuzațiile SUA împotriva unei bănci turcești de stat și eroziunea a drepturilor și libertăților în Turcia.

Achiziționarea de către Ankara a S-400 a declanșat, de asemenea, sancțiuni din partea SUA. În decembrie 2020, Washingtonul a inclus pe lista neagră Direcția Industriei de Apărare a Turciei, șeful acesteia, İsmail Demir, și alți trei angajați.

De atunci, SUA au avertizat în repetate rânduri Turcia împotriva achiziționării de alte arme rusești. Dar Erdoğan a indicat că Ankara încă intenționează să cumpere un al doilea lot de S-400 din Rusia, o mișcare care ar putea aprofunda ruptura cu Washingtonul.

Cererea pentru avioane va avea probabil o perioadă dificilă de obținere a aprobării din partea Congresului SUA, unde sentimentul față de Turcia s-a înrăutățit profund în ultimii ani.

Există sprijin bipartizan în Congresul SUA pentru a împinge administrația Biden să facă presiuni suplimentare asupra Ankarei, în primul rând cu privire la achiziționarea de arme rusești și la palmaresul drepturilor omului. Ankara a declarat că speră la legături mai bune sub președintele american Joe Biden.

Dacia Duster va fi produs în Turcia!  200.000 de mașini pe an vor ieși din uzina din Bursa

Potrivit reportajului special al jurnalistului Emre Özpeynirci, care ia pulsul industriei auto, Oyak Renault s-a angajat la producția popularului SUV model Duster de la Dacia și își propune ca 200.000 de mașini să fie produse anual în provincia Bursa.

Turcii nu l-au ascultat pe Erdogan! Rata fertilității a scăzut cel mai mult din Europa

În ultimii 20 de ani, s-a înregistrat o creștere cu 7% a ratei totale de fertilitate în Europa, țara cu cea mai mare rată totală de fertilitate din Europa în 2021 a fost Franța cu 1,84.

Scenariile AI cu Erdogan au ajuns virale. Iată imaginile în cazul în care câștigă sau pierde alegerile

Platforma de documentare turcă, 140journos, a creat cu ajutorul programele de inteligență artificială, viața post-electorală a președintelui Recep Tayyip Erdogan

190 de miliarde de vânzări către străini: Cumpărarea unei case în Turcia a devenit un vis pentru cetățeni

Deputatul CHP İzmir, Özcan Purçu a înaintat o întrebare către Ministeru Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice cu privire la vânzarea de locuințe către străini.

Erdogan a promis creștere a salariului minim în iulie. Prețurile la gaz și curent vor scădea

Turcia a majorat salariul minim cu aproximativ 54,66% la 8.506 lire (444 dolari) în prima lună a anului 2023. În iulie 2022, salariul minim a crescut cu 30% pentru a doua oară în 2022, în fața inflației ridicate.

Alegerile din Turcia sunt mai vulnerabile decât cele din Zimbabwe și Pakistan

Potrivit noului index al Freedom House, care își propune să investigheze relația dintre platformele digitale și integritatea alegerilor, Turcia este una dintre mai vulnerabile țările din lume.

Eurostat: 145% mai mulți turci au solicitat azil în UE în 2022

Potrivit Eurostat, în 49.720 de turci au căutat adăpost în țările europene în 2022, comparativ cu anul 2021, când 20.315 cetățeni turci au solicitat azil.

27 martie, ultima zi în care se poate depune candidatura. Un faimos actor vrea să fie deputat

27 martie este ultima zi în care candidații vor fi desemnați de alegătorii care încearcă să adune 100 de mii de semnături,...