miercuri, septembrie 7, 2022

Erdogan: SUA a propus vânzarea F-16 în schimbul investiției în F-35


Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declara că SUA au propus vânzarea avioanelor de luptă F-16 către Turcia în schimbul investiției sale în programul F-35, din care Ankara a fost îndepărtată după achiziționarea sistemelor de apărare antirachetă din Rusia, conform Duvar English.

Turcia a făcut o cerere către Statele Unite pentru a cumpăra 40 de avioane de luptă F-16 fabricate de Lockheed Martin și aproape 80 de truse de modernizare pentru avioanele sale de război existente. Purtătorul de cuvânt al președinției turce, İbrahim Kalın, a confirmat raportul câteva zile mai târziu.

Vorbind reporterilor înainte de a pleca într-o călătorie în Africa de Vest, Erdoğan a declarat că Turcia dorește o revenire a investiției sale în programul F-35 și că discuțiile pe această temă sunt în curs.

„Există plata a 1,4 miliarde de dolari pe care am făcut-o pentru F-35 și SUA au avut o astfel de propunere în schimbul acestor plăți. Și în acest sens, am spus să luăm măsurile necesare pentru a satisface nevoile de apărare ale țării noastre”, a afirmat Erdogan, adăugând că noile avioane F-16 vor contribui la dezvoltarea flotei sale.

Ankara comandase mai mult de 100 de avioane F-35, fabricate de Lockheed Martin Corp, dar SUA au eliminat Turcia din program în 2019 după ce a achiziționat sisteme de apărare antirachetă S-400 din Rusia.

Parteneriatul vechi de zeci de ani dintre aliații NATO a trecut printr-un tumult fără precedent în ultimii cinci ani din cauza dezacordurilor cu privire la politica Siriei, legăturile mai strânse ale Ankarei cu Moscova, ambițiile sale navale în estul Mediteranei, acuzațiile SUA împotriva unei bănci turcești de stat și eroziunea a drepturilor și libertăților în Turcia.

Achiziționarea de către Ankara a S-400 a declanșat, de asemenea, sancțiuni din partea SUA. În decembrie 2020, Washingtonul a inclus pe lista neagră Direcția Industriei de Apărare a Turciei, șeful acesteia, İsmail Demir, și alți trei angajați.

De atunci, SUA au avertizat în repetate rânduri Turcia împotriva achiziționării de alte arme rusești. Dar Erdoğan a indicat că Ankara încă intenționează să cumpere un al doilea lot de S-400 din Rusia, o mișcare care ar putea aprofunda ruptura cu Washingtonul.

Cererea pentru avioane va avea probabil o perioadă dificilă de obținere a aprobării din partea Congresului SUA, unde sentimentul față de Turcia s-a înrăutățit profund în ultimii ani.

Există sprijin bipartizan în Congresul SUA pentru a împinge administrația Biden să facă presiuni suplimentare asupra Ankarei, în primul rând cu privire la achiziționarea de arme rusești și la palmaresul drepturilor omului. Ankara a declarat că speră la legături mai bune sub președintele american Joe Biden.

Vești proaste pentru turci!Prețurile la energie electrică și gaze cresc cu până la 50 la sută

Autoritatea de reglementare a energiei EMRA din Turcia a declarat că a crescut cu 20% prețurile la energie electrică casnică, cu 30% pe cele utilizate de sectoarele publice și de servicii și cu 50% pe cele utilizate în industrie, de pe 1 septembrie.

Turcia crește de cinci ori mai mult taxele de tranzit pentru strâmtorile Bosfor și Dardanele

Potrivit rapoartelor presei turce, taxa a fost stabilită la 4,08 de dolari pentru fiecare tonă de tonaj net înregistrat, de cinci ori taxa inițială de 0,83 dolari și o creștere a veniturilor anuale curente de la 40 milioane dolari la 200 milioane de dolari, noul regulament fiind așteptat să intre în vigoare pe 7 octombrie.

Vești bune! Turcia a introdus un nou card special pentru turiștii în Istanbul 

Istanbul, care face parte din top 10 cele mai vizitate orașe din lume, introduce un nou card de călătorie care va face...

Povestea cutremurătoare a unui polițist, victimă a puciul eșuat, care s-a sinucis

Viața polițistului turc, Mehmet Ali Gündoğan, a luat o întorsătură tragică, de la puciul eșuat din 15 iulie, fiind una dintre zecile de mii de victime ale guvernului turc. 

Un suspect în cazul uciderii unui academician turc prins în Bulgaria

Ministerul de Interne a anunțat că un suspect în cazul de ucidere a unui academician turc a fost prins de forțele de securitate bulgare.

Turcia a introdus pașaportul biometric: „În paginile din mijloc există o fotografie cu Hagia Sofia”

Süleyman Soylu, în timpul unei conferințe în locul unde a fost tipărit primul pașaport, a prezentat un prototip al noului pașaport turcesc.

Începe școala! Prețurile la rechizite s-au dublat. 1000 de lire pentru a pregătii ghiozdanul unui elev

Părinții din Turcia, care încep să-și pregătesc copii pentru noul an școalar, se confruntă cu măriri cu până la sută la sută...

Cea mai mare fraudă din Turcia! Fondatorul fugar al schimbului de criptomonede arestat în Albania

Procurorul Elbasan, Kreshnik Ajazi, a confirmat, marți, pentru BIRN că fugarul turc, Faruk Fatih Ozer, suspectat că a organizat o înșelătorie masivă de criptomonede, este reținut în orașul albanez.