luni, martie 20, 2023

Turcia convoacă 10 ambasadori pentru declarația lor despre filantropul Kavala

10 ambasadori, inclusiv din Statele Unite, Germania și Franța, au fost convocați după declarațiile prin care solicită eliberarea filantropului Osman Kavala în al patrulea an de detenție, conform Reuteurs.

Declarația, împărtășită luni de unele ambasade, a cerut o soluționare justă și rapidă a cazului Kavala, subliniind faptul că „aruncă o umbră asupra respectului pentru democrație”.

„Întârzierile continue în procesul său, inclusiv prin fuzionarea diferitelor cazuri și crearea de noi cazuri după o achitare anterioară, aruncă o umbră asupra respectului democrației, statului de drept și transparenței în sistemul judiciar turc.Luând act de hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului în această privință, solicităm Turciei să-i asigure eliberarea urgentă”, se arată în comunicat.

Celelalte țări menționate în declarație au fost Canada, Danemarca, Olanda, Norvegia, Suedia, Finlanda și Noua Zeelandă.

Ca răspuns, ministrul de interne Suleyman Soylu a declarat că Turcia este un stat democratic de drept.

 „Ambasadorii care fac o recomandare și o sugestie către sistemul judiciar într-un caz în curs sunt inacceptabile. Recomandarea și sugestia dvs. aruncă o umbră asupra înțelegerii dvs. despre drept și democrație”, a scris Suleyman Soylu.

Kavala, om de afaceri și filantrop, se află în închisoare în Turcia de patru ani fără să fie condamnat, în ciuda faptului că Curtea Europeană a Drepturilor Omului a solicitat eliberarea sa.

El a fost achitat anul trecut de acuzațiile legate de protestele la nivel național din 2013, însă hotărârea a fost anulată anul acesta și combinată cu acuzațiile într-un alt caz legat de puciul eșuat din 15 iulie 2016.

Grupurile pentru drepturile omului au descris procesele împotriva lui Kavala ca simbol al unei represiuni împotriva disidenței sub conducerea președintelui Tayyip Erdogan.

Următoarea audiere în cazul ui Kavala, care a negat toate acuzațiile, va avea loc pe 26 noiembrie.

Președintele Finlandei în vizita în zonele afectate de cutremur din Turcia

Președintele Finlandei a vizitat ieri și Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), unde este prezentă și echipa de salvare din Finlanda.

Turcia: Autoritățile au tăiat salariile medicii din zonele afectata de cutremur pe motiv că au mai puțini pacienți

Ministerul Sănătății din Turcia a redus salariile medicilor de familie care lucrează în zona cutremurului din cauza scăderii numărului oficial de pacienți...

Medic suspendat după ce a comparat remarcile lui Erdogan cu ale lui Ataturk despre medici

În provincia vestică Eskişehir, dr. Senem Kaser, care lucrează la Centrul de Sănătate al Familiei Alanönü, a pus observațiile lui Erdoğan la monitorul din fața cabinetului său.

Turcia: Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor

Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor din provinciile din sud-estul Turciei: Adıyaman și Şanlıurfa, conform Gazete Duvar.

Imagini apocaliptice! Provinciile afectate de cutremur, inundate în urma ploilor torențiale

Ploile care au afectat regiunea de sud-est a Turciei de marți noaptea au făcut ravagii, lăsând case, spitale și afaceri inundate, conform...

Veste mult așteptată de turci! Prețul la carburant scade sub 20 de lire

Turcii, care au fost afectați de fluctuația prețurilor la carburanți pe fondul evenimentelor internaționale, se vor bucura de motorină mai ieftină, conform...

Raport Freedom House: Turcia rămâne în categoria țărilor fără libertate în 2023

Turcia rămâne în categoria țărilor fără libertate în raportul „Freedom in the World 2023” publicat de Freedom House din Washington, conform Stockholm...

Caz unic în Europa: Universitățile turcești fără autonomie. Erdogan deține controlul deplin asupra rectorilor

Potrivit raportului, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan deține controlul deplin asupra numirii rectorilor universităților. Anterior, președintele trebuia să numească o persoană din trei candidați care au fost aleși de personalul universitar și de Consiliul de Învățământ Superior al Turciei (YÖK).