miercuri, mai 4, 2022

Turcia convoacă 10 ambasadori pentru declarația lor despre filantropul Kavala

10 ambasadori, inclusiv din Statele Unite, Germania și Franța, au fost convocați după declarațiile prin care solicită eliberarea filantropului Osman Kavala în al patrulea an de detenție, conform Reuteurs.

Declarația, împărtășită luni de unele ambasade, a cerut o soluționare justă și rapidă a cazului Kavala, subliniind faptul că „aruncă o umbră asupra respectului pentru democrație”.

„Întârzierile continue în procesul său, inclusiv prin fuzionarea diferitelor cazuri și crearea de noi cazuri după o achitare anterioară, aruncă o umbră asupra respectului democrației, statului de drept și transparenței în sistemul judiciar turc.Luând act de hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului în această privință, solicităm Turciei să-i asigure eliberarea urgentă”, se arată în comunicat.

Celelalte țări menționate în declarație au fost Canada, Danemarca, Olanda, Norvegia, Suedia, Finlanda și Noua Zeelandă.

Ca răspuns, ministrul de interne Suleyman Soylu a declarat că Turcia este un stat democratic de drept.

 „Ambasadorii care fac o recomandare și o sugestie către sistemul judiciar într-un caz în curs sunt inacceptabile. Recomandarea și sugestia dvs. aruncă o umbră asupra înțelegerii dvs. despre drept și democrație”, a scris Suleyman Soylu.

Kavala, om de afaceri și filantrop, se află în închisoare în Turcia de patru ani fără să fie condamnat, în ciuda faptului că Curtea Europeană a Drepturilor Omului a solicitat eliberarea sa.

El a fost achitat anul trecut de acuzațiile legate de protestele la nivel național din 2013, însă hotărârea a fost anulată anul acesta și combinată cu acuzațiile într-un alt caz legat de puciul eșuat din 15 iulie 2016.

Grupurile pentru drepturile omului au descris procesele împotriva lui Kavala ca simbol al unei represiuni împotriva disidenței sub conducerea președintelui Tayyip Erdogan.

Următoarea audiere în cazul ui Kavala, care a negat toate acuzațiile, va avea loc pe 26 noiembrie.

Rușii nu vor avea probleme de plată în vacanțele din Turcia

Rușii nu vor avea probleme de plată în vacanțele din Turcia

Turcia: Un nou proiect pentru întoarcerea acasă a 1 milion de sirieni 

Guvernul turc lucrează la un nou proiect pentru a facilita întoarcerea acasă a aproximativ 1 milion de refugiați sirieni care locuiesc în Turcia, a declarat, marți, președintele Recep Tayyip Erdogan, reiterând o schimbare de ton asupra politicii de imigrantă, conform Ahval News.

Turcia și Germania și-au convocat ambasadorii, după decizia în cazul Kavala

Turcia și Germania și-au convocat ambasadorii, după decizia în cazul Kavala

3 zile de de sărbătoarea pentru musulmani. Cum era pe vremuri Ramadan Bayram în Constanța?

În timpul documentării despre comunitatea de musulmani din Constanța, bătrânele din orașul Ovidiu mi-au povestit despre cum obișnuiau să fie Ramazan Bayram pe vremuri.

Ziua muncii în Turcia: Proteste masive au avut loc în Istanbul. Peste 160 de cetățeni reținuți

Poliția a reținut peste 160 de protestatari care încercau să ajungă în Piața Taksim, din Istanbul pentru demonstrațiile de 1 Mai, în urma situației economice cauzate de inflația furioasă, conform Reuters.

Tucia: Curtea Constituțională verdict despre interzicerea literei „w” din numele kurde

Abdullah Yılmaz i-a dat numele de „Ciwan”, care înseamnă „tânăr” în kurdă, copilului său născut în 2014. Cu toate acestea, provincia de vest a registrului civil din İzmir a refuzat să elibereze o carte de identitate din cauza „w”.

Erdogan în vizită oficială în Arabia Saudită, pentru prima dată de la uciderea faimosului jurnalist Khashoggi

Agenția de știri de stat saudită SPA a publicat imagini cu liderul turc îmbrățișându-l pe prințul moștenitor Mohammed bin Salman, conducătorul de facto despre care oficialii serviciilor de informații americane l-au stabilit că a aprobat complotul împotriva lui Khashoggi.

Rezumatul lunii aprilie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? 

Iată situația la sfârșitul lunii aprilie și răspunsul la cele mai frecvente curiozități ale străinilor care sunt interesați să călătorească în Turcia.