luni, decembrie 5, 2022

Turcia convoacă 10 ambasadori pentru declarația lor despre filantropul Kavala

10 ambasadori, inclusiv din Statele Unite, Germania și Franța, au fost convocați după declarațiile prin care solicită eliberarea filantropului Osman Kavala în al patrulea an de detenție, conform Reuteurs.

Declarația, împărtășită luni de unele ambasade, a cerut o soluționare justă și rapidă a cazului Kavala, subliniind faptul că „aruncă o umbră asupra respectului pentru democrație”.

„Întârzierile continue în procesul său, inclusiv prin fuzionarea diferitelor cazuri și crearea de noi cazuri după o achitare anterioară, aruncă o umbră asupra respectului democrației, statului de drept și transparenței în sistemul judiciar turc.Luând act de hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului în această privință, solicităm Turciei să-i asigure eliberarea urgentă”, se arată în comunicat.

Celelalte țări menționate în declarație au fost Canada, Danemarca, Olanda, Norvegia, Suedia, Finlanda și Noua Zeelandă.

Ca răspuns, ministrul de interne Suleyman Soylu a declarat că Turcia este un stat democratic de drept.

 „Ambasadorii care fac o recomandare și o sugestie către sistemul judiciar într-un caz în curs sunt inacceptabile. Recomandarea și sugestia dvs. aruncă o umbră asupra înțelegerii dvs. despre drept și democrație”, a scris Suleyman Soylu.

Kavala, om de afaceri și filantrop, se află în închisoare în Turcia de patru ani fără să fie condamnat, în ciuda faptului că Curtea Europeană a Drepturilor Omului a solicitat eliberarea sa.

El a fost achitat anul trecut de acuzațiile legate de protestele la nivel național din 2013, însă hotărârea a fost anulată anul acesta și combinată cu acuzațiile într-un alt caz legat de puciul eșuat din 15 iulie 2016.

Grupurile pentru drepturile omului au descris procesele împotriva lui Kavala ca simbol al unei represiuni împotriva disidenței sub conducerea președintelui Tayyip Erdogan.

Următoarea audiere în cazul ui Kavala, care a negat toate acuzațiile, va avea loc pe 26 noiembrie.

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.

Erdogan semnalează un posibil război în Siria. Moscova:„ Facem apel la toate părțile să se abțină.”

Pe fondul crizei economice și a alegerilor care urmează în vara anul 2023, Erdogan se concertează pe un posibil război în Siria.

VIDEO: Istanbul. Un tramvai și un autobuz s-au ciocnit: 33 persoane rănite ușor și 4 persoane rănite grav

Accidentul a avut loc, luni, în jurul orei 09:15, în Alibeyköy. Conform informațiilor obținute, autobuzul IETT cu placa TP 7116, cu pasageri a trecut prin fața tramvaiului.

VIDEO. Un microbuz s-a răsturnat în Istanbul: 9 români au fost răniți

Un microbuz s-a răstunat în Istanbul, după ce șoferul a pierdut controlul din cauza vremii ploioase, confom presei turcești.

Fără scăpare! Grecia respinge victimele represiunii lui Erdogan. Turcia le arestează

Solicitanții de azil au fost reținuți imediat de soldații turci, care au arestat patru dintre ei pentru că au intrat într-o zonă militară interzisă și au eliberat în mod inexplicabil unul.

O turcoaică, primul academician, care predă istoria Imperiul Otoman la Vatican

Aksoy, care a lucrat mult timp în arhivele Vaticanului, a fost ales să predea un curs despre relațiile dintre papalitate și Imperiul Otoman în istoria Orientului apropiat la Institutul Pontifical Oriental.

Cupa Mondială:Scandal în Turcia după ce numele faimosului fotbalist, Hakan Șukur a fost pronunțat în timpul unui meci 

Alper Bakırcıgil, în timp ce explica golul marcat în meciul Canada-Maroc transmis pe TRT, crainicul a amintind că cel mai devreme gol marcat în istoria Cupei Mondiale i-a aparținut lui Hakan Şükür.

Un polițist din cadrul Ambasadei Turciei la Atena a creat o rețea de supraveghere în Grecia

Un polițist turc, angajat în cadrul Ambasadei Turciei din Atena a înființat o rețea de supraveghere în Grecia. Scopul era de a...