duminică, mai 19, 2024

Turcia a adoptat o lege controversată privind barourile

Turcia a adoptat o lege controversată, pe 11 iulie, privind modificarea structurii barourilor, relatează Duvar English.

Parlamentul turc a adoptat o lege cu 251 de voturi din 600, privind modificarea structurii asociațiilor de avocați, un mod prin care guvernul vrea să reducă la tăcere păreri contradictorii împotriva conducerii.

Legea permite crearea a două barouri în cele 81 de provincii din Turcia, în locul unuia care este permis înainte. Astfel, încă o asociație altenativă va fi înființată în orașele care au mai mult de  5.000 de membri.

De asemenea, legea încearcă să schimbe sistemul electoral al consiliului executiv al Barour Turcia Associations, astfel încât să se rupă puterea celor mai mari trei asociații, iar organizațiile provinciale să aibă mai multe de spus în agendele avocaților.

Astfel, fiecare asociație a barourilor din provincii va fi reprezentată de trei delegați și un președinte în Adunarea Generală a Uniunii Barourilor din Turcia.

Mii de avocați au protestat

Mii de avocați au protestat în Istanbul, Ankara și alte orașe împotriva planului, spunând că are drept scop reducerea la tăcere a unora dintre puținele instituții care încă vorbesc împotriva înregistrării guvernului privind statul de drept și drepturile omului.

Opozanții spun că va consolida micile baruri provinciale în detrimentul marilor asociații din principalele orașe.

Reacții din occident

Human Rights Watch și Comisia Internațională a Juriștilor a criticat decizia guvernului turc susținut că este o mișcare politică, dar diminuează puterea avocaților.

“Legislația pare calculată pentru a împărți profesia juridică pe linii politice și a diminua rolul celor mai mari asociații de avocatură în calitate de paznici pentru drepturile omului”, au declarat Human Rights Watch și Comisia Internațională a Juriștilor.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.