sâmbătă, mai 25, 2024

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Două adolescente reținute săptămâna trecută într-o operațiune împotriva presupușilor membri ai mișcării Gülen, au povestit despre abuzuri psihologice și încălcări ale drepturilor în timpul detenției, conform Stockholm Center for Freedom.

Zülal și Zümra Bayram, în vârstă de 17 și 15 ani, au vorbit într-o emisiune live, marți, despre operația de represiune în urma căreia 38 de persoane au fost reținute, pe 7 mai, inclusiv 14 minori.

Fetele și-au descris experiența îngrozitoare într-o transmisie în direct pe Twitter cu deputatul pro-kurd al Partidului Egalității Popoarelor și Democrației (Partidul DEM), Ömer Faruk Gergerlioğlu.

„Vă vor face să suferiți”.

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

„Au insultat-o ​​pe mama noastră și ne-au amenințat. Am fost reținuți timp de 16 ore fără explicații.”, spune Zülal.

Ambele adolescente au spus că li s-a interzis accesul la reprezentare juridică și au fost interogați fără avocat. Ele spun că declarațiile lor au fost denaturate și că nu li s-a permis să comunice cu familiile lor.

Una dintre fete a descris o interacțiune deosebit de tulburătoare cu o femeie ofițer care le-a spus: „Veți vedea cum este înăuntru, vă vor face să suferiți. Te vor face să vomiți sânge.”

„Am fost expuși violenței și presiunii psihologice. Declarațiile noastre au fost luate fără avocat. Ne-au distorsionat propozițiile.”

Zülal a subliniat presiunea psihologică la care au fost supuși, inclusiv insulte și intimidare constante din partea ofițerilor.

„Ești o lașă, pari stresată, îți este frică de mine pentru că ești o mincinosă”, i-a spus un ofițer.

După eliberare, mama lor, care suferă de ciroză hepatică și de boală Parkinson, a fost arestată. Preocupările legate de sănătatea ei s-au adăugat la suferința familiei. „Mama mea are nevoie de medicamentele ei și nu poate fi supusă stresului”, a spus Zümra.

„Mama și sora mea au fost arestate. Mama mea are boală de ficat și Parkinson. Suntem îngrijorați de sănătatea mamei mele. Sora mea, care studiază în primul an de drept, este în prezent judecată ilegal”., spune aceasta.

Surorile spun că în prezent nu pot contacta sau trimite haine mamei și surorii lor mai mari, care se află în prezent în închisoarea pentru femei Bakırköy.

Apel către Ministrul de Interne

Gergerlioğlu i-a cerut ministrului de Interne Ali Yerlikaya să abordeze abuzurile raportate.

„Au fost numeroase încălcări ale legii împotriva copiilor de la secția de poliție. Declarațiile lor au fost denaturate, au fost maltratați și supuși violenței psihologice.”, declară Gergerlioğlu.

Procuratura din Istanbul a emis mandate de reținere pentru minori sub acuzația de „diseminare de propagandă teroristă”.

Avocații drepturilor omului au condamnat operațiunea, invocând încălcări atât ale dreptului turc, cât și ale dreptului internațional.

Detenție pentru minori în Turcia

Tratamentul minorilor în centrele de detenție din Turcia a fost o problemă de lungă durată.

Un raport al lui Gülizar Biçer Karaca de la Partidul Popular Republican (CHP), intitulat „Închisoarea pentru copii”, a evidențiat preocupări semnificative cu privire la condițiile din centrele de detenție pentru minori.

Potrivit raportului, aproape jumătate din cei 30.000 de minori condamnați în 2022 au fost încarcerați, în timp ce 15.407 au fost eliberați sub supraveghere judiciară.

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park. 

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.

Guvernul Ciolacu în Ankara: 6 acorduri semnate între Turcia și România

În cadrul vizitei, vestea bună despre călătorii românilor în Turcia, doar cu buletinul, a fost transmisă cetățenilor români, iar între cele două țări au fost semnate 6 acorduri. 

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Chiriile în Istanbul. Care este cea mai scumpă și cea mai ieftină zonă?

În consecință, Sarıyer a ocupat primul loc în districtele din Istanbul în ceea ce privește prețul chiriei locuințelor cu o medie de 51.591 de lire, urmat de Beșiktaș cu 41.500 de lire și Kadıköy cu 32.820 de lire.