marți, mai 28, 2024

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

O fotografie a creat un scandal pe platformele de rețele de socializare din Turcia, turcii acuzând guvernul că a numit în funcții persoane necalificate, cărora le lipsește eticheta diplomatică de bază.

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Yıldırım a făcut o vizită arhiepiscopului Olivier de Germay pe 7 mai. La sfârșitul întâlnirii, Yıldırım și Germay au pozat pentru o fotografie, care a fost postată ulterior pe pagina X a consulatului din Lyon.

În imagine, Yıldırım este văzut ușor în fața lui Germay, cu sacoul de la costum descheiat și degetul arătător al mâinii drepte întins, în timp ce Germay, neștiind gestul, zâmbește.

Semnificația degetului întins

Un deget arătător ridicat se referă la tawhid, credința în unitatea lui Dumnezeu, o componentă cheie a religiei islamice, dar gestul a început de-a lungul timpului să fie asociat cu grupuri extremiste precum Statul Islamic din Irak și Levant (ISIL).

În Germania, de exemplu, Oficiul Federal pentru Protecția Constituției consideră gestul un simbol al radicalizării islamiste, iar ministrul german de Interne Nancy Faeser l-a numit în gest inacceptabil.

Când Yıldırım s-a confruntat cu o reacție publică pentru că a făcut gestul controversat, fotografia sa cu arhiepiscopul a fost imediat ștearsă de pe contul X al consulatului.

Fostul ministru de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, a dezvăluit în octombrie 2022, că 662 de angajați ai ministerului au fost scoși din serviciul public din 20 iulie 2016, când guvernul a declarat stare de urgență în 2016. Acesta nu a specificat câți dintr aceștia erau diplomați.

Relația Turcia-Grecia: Acuzații de spionaj

O curte de apel grecească a condamnat un bărbat care lucra pentru un consulat turc la cinci ani de închisoare sub acuzația de spionaj, au declarat vineri surse juridice pentru Reuters, într-un caz care a tensionat relațiile dintre aliații NATO.

Bărbatul, cetățean grec angajat la consulatul turc din insula Rodos, a fost arestat în 2020.El a negat orice faptă greșită, iar ministerul de externe al Turciei a condamnat arestarea, spunând că a încălcat drepturile oficialului consular de atunci.

Un al doilea cetățean grec, care lucra ca bucătar pe o navă de pasageri care opera pe linia Rhodos-Kastelorizo ​​​​și care a fost arestat în același timp, a fost condamnat la trei ani de închisoare.

Kastelorizo ​​​​este o mică insulă grecească chiar lângă coasta Turciei. Cei doi fuseseră sub supraveghere luni de zile înainte de arestare și au fost acuzați că au fotografiat mișcările forțelor armate grecești în Marea Egee.

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Guvernul Ciolacu în Ankara: 6 acorduri semnate între Turcia și România

În cadrul vizitei, vestea bună despre călătorii românilor în Turcia, doar cu buletinul, a fost transmisă cetățenilor români, iar între cele două țări au fost semnate 6 acorduri. 

Sâmbăta Mamelor marchează cea de 1000 săptămână: „Nu ne mai rămân decât numele și fotografiile din brațele noastre”

Mamele s-au adunat din nou în Piața Galatasaray, din Istanbul, pe 25 mai, alături de mii de oameni, și au citit o declarație de presă pentru a-și comemora rudele dispărute. 

Chiriile în Istanbul. Care este cea mai scumpă și cea mai ieftină zonă?

În consecință, Sarıyer a ocupat primul loc în districtele din Istanbul în ceea ce privește prețul chiriei locuințelor cu o medie de 51.591 de lire, urmat de Beșiktaș cu 41.500 de lire și Kadıköy cu 32.820 de lire. 

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.

De 24 de ori campioni! Galatasaray, fosta echipa a lui Hagi, a făcut istorie!

Meciul cu Konyaspor s-a încheiat cu un scor de 3-1, duminică, în ultima etapă a sezonului, şi a obţinut al 24-lea titlu de campioană a Turciei din istoria sa.

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.