luni, iunie 17, 2024

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

Un tribunal de la Ankara a emis, joi, un verdict în procesul Kobani și a pronunțat pedepse cu închisoare pentru zeci de politicieni kurzi, inclusiv liderii închiși Selahattin Demirtaș și Figen Yüksekdağ, conform Turkish Minutes.

Înalta Curte Penală din Ankara și-a pronunțat hotărârile în timpul celei de-a 83-a audieri a procesului, care se referă la proteste mortale din 2014.

Demirtaş a fost condamnat la 42 de ani, redusă de la o pedeapsă iniţială agravată pe viaţă, în timp ce Yüksekdağ a primit 30 de ani și trei luni.

Demirtaş se numără printre cei 108 foşti reprezentanţi ai Partidului Democrat Popular (HDP) pro-kurd care au fost judecaţi. HDP este predecesorul Partidului pentru Egalitatea și Democrația Popoarelor (DEM) pro-kurd.

Alte pedepse au inclus 10 ani pentru Ahmet Türk, primarul provinciei predominant kurdă Mardin, și 13 ani și patru luni pentru Ali Ürküt, membru al organului de supraveghere al radiodifuziunii din Turcia RTÜK.

Fostul vicepreședinte al HDP, Alp Altınörs, a fost condamnat la un total de 22 de ani și șase luni, în timp ce Aynur Așan a primit nouă ani. Ayla Akat Ata, un fost membru al parlamentului, a fost condamnat la nouă ani și nouă luni, dar a fost eliberat în așteptarea apelului.

Fostul deputat HDP Sebahat Tuncel a fost condamnat la 12 ani de închisoare, dar a fost eliberat având în vedere că a fost executat termenul.

Persoane achitate

Mai multe persoane au fost achitate, inclusiv fostul deputat HDP Altan Tan, fostul primar Ayhan Bilgen, fostul deputat Aysel Tuğluk, Bircan Yorulmaz, deputatul Partidului DEM Sırrı Süreyya Önder și foștii deputați HDP Emine Beyza Üstün și İbrahim Bilici, precum și politicianul Akkaya. Cel mai tânăr inculpat, membrul HDP Can Memiş, a fost şi el achitat.

În total, cinci inculpați din cei 18 care au fost întemnițați au fost eliberați având în vedere termenul executat.

Procesul Koban și protestele

Procesul a durat aproape trei ani. Procesul Kobani se concentrează pe evenimentele din 6-8 octombrie 2014, când Statul Islamic din Irak și Levant (ISIL) a asediat orașul sirian Kobani.

Protestele au izbucnit în toată Turcia, în special în provinciile din sud-est, care sunt predominant kurzi. Guvernul turc i-a acuzat pe liderii HDP că au instigat protestele, care s-au soldat moartea a 37 de persoane.

Demirtaş şi alţi inculpaţi au negat acuzaţiile şi au susţinut că apelurile lor la solidaritate cu Kobani au fost democratice şi în cadrul libertăţii de exprimare.

Semn negru în istoria juridică a Turciei

Demirtaş a declarat decizia un semn negru în istoria juridică a Turciei și a refuzat să recunoască verdictele.

Hatimoğulları și Bakırhan au criticat procesul ca fiind o epurare politică și au susținut că cei responsabili pentru această nedreptate au prejudiciat viitorul Turciei.

Procesul are implicații politice semnificative, în special pentru politicienii kurzi, care au fost supuși unei presiuni intense din partea guvernului președintelui Recep Tayyip Erdogan. Poziția guvernului s-a întărit după eșecul discuțiilor de pace cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în 2015, ceea ce a condus la o politică mai naționalistă și anti-kurdă.

Detențiile în curs ale liderilor kurzi au atras atenție și critici semnificative atât din partea observatorilor locali, cât și internaționali, care susțin că acuzațiile împotriva lor sunt motivate politic și fac parte dintr-o represiune guvernamentală în curs împotriva kurzilor.

Despre Demirtaș

Fostul copreședinte al Partidului Popular Democrat (HDP), Selahattin Demirtaș  se află în închisoare din 2016 

În vârstă de 51 de ani, Demirtas era urmărit în justiţie pentru 47 de capete de acuzare, printre care atentat la unitatea şi integritatea teritorială ale statului turc şi incitare la comiterea unui crime.

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

CEDO a somat Ankara să îl elibereze ”în cel mai scurt timp” pe Demirtas, estimând că întemniţarea sa vizează ”reprimarea pluralismului” politic din Turcia.

Turcia oprește programul de ajutor pentru supraviețuitorii cutremurului din februarie 2023

Autoritatea de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD) au trimis un mesaj text supraviețuitorilor care au primit ajutor pentru chirie, pentru a-i informa că programul se va încheia.

Erdogan încearcă să se apropie de CHP, din opoziție. Mesajul inelului lui Bahçeli, aliatul AKP

Erdoğan a cerut sprijin pentru o „nouă constituție”, în timp ce Özel a adus în discuție probleme economice, numiri de primar și decizii judiciare controversate, în special procesul Gezi.

Turcia amendează Google cu 14,8 milioane de dolari din cauza unui hotel

autoritatea de concurență a anunțat că va fi aplicată o amendă de 0,0005 la sută din veniturile zilnice ale companiei până când aceasta își va îndeplini unele dintre obligațiile, dar noua amendă a fost aplicată în schimb.

Turcia: 7 persoane arestate că au ascultat predici religioase pe platforma X

Organizația Națională de Informații a Turciei (MİT) au condus o operațiune care vizează indivizii care participau la un live de pe platforma X, unde discutau Risale-i Nur, o exegeză Coranică scrisă de regretatul savant islamic Said Nursî, a cărui învățături au contribuit mai târziu la inspirarea Mișcării Gülen.

Vizită specială la Moscova. Putin critică politica lui Erdogan: „Economia Turciei va pierde”

Evenimentul marcheză prima întâlnire a lui Putin cu Fidan de la numirea sa și a avut loc la doar o săptămână după ce Putin a criticat Turcia pentru adâncirea legăturilor sale economice cu instituțiile financiare occidentale.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

Turcia: Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a murit după ce și-a făcut transplant de păr

Sirianul Yasin Dibo, tatăl a cinci copii, care locuiește în Kahramanmaraş, a murit după operația de transplant de păr într-un spital din provincia Gaziantep.

Germania: Partidul afiliat cu Erdogan nu a câștigat un loc în Parlamentul European

Demokratische Allianz für Vielfalt und Aufbruch (Alianța Democratică pentru Diversitate și Trezire, sau DAVA) a primit 148.724 de voturi din cei 65 de milioane de alegători eligibili din Germania.