miercuri, octombrie 16, 2024

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

Un tribunal de la Ankara a emis, joi, un verdict în procesul Kobani și a pronunțat pedepse cu închisoare pentru zeci de politicieni kurzi, inclusiv liderii închiși Selahattin Demirtaș și Figen Yüksekdağ, conform Turkish Minutes.

Înalta Curte Penală din Ankara și-a pronunțat hotărârile în timpul celei de-a 83-a audieri a procesului, care se referă la proteste mortale din 2014.

Demirtaş a fost condamnat la 42 de ani, redusă de la o pedeapsă iniţială agravată pe viaţă, în timp ce Yüksekdağ a primit 30 de ani și trei luni.

Demirtaş se numără printre cei 108 foşti reprezentanţi ai Partidului Democrat Popular (HDP) pro-kurd care au fost judecaţi. HDP este predecesorul Partidului pentru Egalitatea și Democrația Popoarelor (DEM) pro-kurd.

Alte pedepse au inclus 10 ani pentru Ahmet Türk, primarul provinciei predominant kurdă Mardin, și 13 ani și patru luni pentru Ali Ürküt, membru al organului de supraveghere al radiodifuziunii din Turcia RTÜK.

Fostul vicepreședinte al HDP, Alp Altınörs, a fost condamnat la un total de 22 de ani și șase luni, în timp ce Aynur Așan a primit nouă ani. Ayla Akat Ata, un fost membru al parlamentului, a fost condamnat la nouă ani și nouă luni, dar a fost eliberat în așteptarea apelului.

Fostul deputat HDP Sebahat Tuncel a fost condamnat la 12 ani de închisoare, dar a fost eliberat având în vedere că a fost executat termenul.

Persoane achitate

Mai multe persoane au fost achitate, inclusiv fostul deputat HDP Altan Tan, fostul primar Ayhan Bilgen, fostul deputat Aysel Tuğluk, Bircan Yorulmaz, deputatul Partidului DEM Sırrı Süreyya Önder și foștii deputați HDP Emine Beyza Üstün și İbrahim Bilici, precum și politicianul Akkaya. Cel mai tânăr inculpat, membrul HDP Can Memiş, a fost şi el achitat.

În total, cinci inculpați din cei 18 care au fost întemnițați au fost eliberați având în vedere termenul executat.

Procesul Koban și protestele

Procesul a durat aproape trei ani. Procesul Kobani se concentrează pe evenimentele din 6-8 octombrie 2014, când Statul Islamic din Irak și Levant (ISIL) a asediat orașul sirian Kobani.

Protestele au izbucnit în toată Turcia, în special în provinciile din sud-est, care sunt predominant kurzi. Guvernul turc i-a acuzat pe liderii HDP că au instigat protestele, care s-au soldat moartea a 37 de persoane.

Demirtaş şi alţi inculpaţi au negat acuzaţiile şi au susţinut că apelurile lor la solidaritate cu Kobani au fost democratice şi în cadrul libertăţii de exprimare.

Semn negru în istoria juridică a Turciei

Demirtaş a declarat decizia un semn negru în istoria juridică a Turciei și a refuzat să recunoască verdictele.

Hatimoğulları și Bakırhan au criticat procesul ca fiind o epurare politică și au susținut că cei responsabili pentru această nedreptate au prejudiciat viitorul Turciei.

Procesul are implicații politice semnificative, în special pentru politicienii kurzi, care au fost supuși unei presiuni intense din partea guvernului președintelui Recep Tayyip Erdogan. Poziția guvernului s-a întărit după eșecul discuțiilor de pace cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în 2015, ceea ce a condus la o politică mai naționalistă și anti-kurdă.

Detențiile în curs ale liderilor kurzi au atras atenție și critici semnificative atât din partea observatorilor locali, cât și internaționali, care susțin că acuzațiile împotriva lor sunt motivate politic și fac parte dintr-o represiune guvernamentală în curs împotriva kurzilor.

Despre Demirtaș

Fostul copreședinte al Partidului Popular Democrat (HDP), Selahattin Demirtaș  se află în închisoare din 2016 

În vârstă de 51 de ani, Demirtas era urmărit în justiţie pentru 47 de capete de acuzare, printre care atentat la unitatea şi integritatea teritorială ale statului turc şi incitare la comiterea unui crime.

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

CEDO a somat Ankara să îl elibereze ”în cel mai scurt timp” pe Demirtas, estimând că întemniţarea sa vizează ”reprimarea pluralismului” politic din Turcia.

China: Plângere împotriva Turcia din cauza prețurilor vehiculelor electrice

China se confruntă cu presiuni comerciale tot mai mari la nivel mondial din cauza exporturilor sale în creștere de vehicule electrice, despre care multe țări susțin că sunt subvenționate puternic de Beijing pentru a-și susține economia în plină desfășurare.

Cazurile continuă în Turcia. Și-a împușcat soția și cei 4 copii, apoi s-a sinucis

Biroul guvernatorului Gaziantep a declarat că Ahmet Demir și-a ucis mai întâi soția și cei patru copii cu o armă de foc, apoi s-a sinucis.

Cazurile îngrozitoare de femicid din Turcia. Erdogan promite înăsprirea legii

Violența împotriva femeilor este o crimă larg răspândită în Turcia - cu aproape 300 de femei ucise în acest an, însă partidul AKP, aflat la guvernare, nu vede siguranța femeilor ca o prioritate politică.

Premiul Nobel pentru economie a fost acordat unui om de știință turc de origine armeană

Premiul Nobel pentru economie a fost acordat lui Daron Acemoglu, Simon Johnson și James A. Robinson.

Erdogan vizită în Albania și Serbia. Inaugurarea a Marii Moschei din Tirana, cea mai mare din Balcani

Erdogan urmează să inaugureze, joi, în Albania, Marea Moschee din Tirana. Cea mai mare moschee din Balcani, construcția finanțată de Turcia.