luni, decembrie 11, 2023

Turcia: Șefa asociației medicale de top reținută din cauza declarațiilor privind armele chimice

Șefa Asociației Medicale Turce (TTB) a fost reținută în urma declarațiilor utilizarea armelor chimice de către Forțele Armate Turce (TSK) asupra militanților kurzi, conform Ahval News.

Președintele turc, Recep Erdogan, în urma unei reuniuni a cabinetului, a declarat că a instruit guvernul său să elaboreze o nouă structură pentru organizații profesionale precum TTB, principala instituție medicală din Turcia.

Declarațiile președintelui turc sosesc la câteva zile după ce Şebnem Korur Fincancı, de la TTB a cerut o investigație asupra informațiilor potrivit cărora armata turcă ar fi folosit „gaze chimice toxice” asupra Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Asociația Medicală Mondială condamnă Turcia

Asociația Medicală Mondială a emis un comunicat prin care condamnă ferm arestarea lui Şebnem Korur Fincancı, preşedintele Asociaţiei Medicale din Turcia.

„Este total inacceptabil că dr. Korur Fincancı a fost reținută și că membrii Asociației Medicale din Turcia sunt amenințați cu suspendare. AMM se alătură celor care cer o anchetă independentă asupra rapoartelor conform cărora autoritățile turce au folosit gaze chimice împotriva grupului PKK. Aceste atacuri perpetue asupra membrilor Asociației Medicale din Turcia sunt complet nejustificate,”, susține Dr. Frank Ulrich Montgomery, președintele Consiliului WMA. 

Guvernul turc a respins cu fermitate săptămâna trecută faptul că TAF a folosit arme chimice în operațiunile lor împotriva PKK, după ce militantul PKK-link a publicat videoclipuri care arată armele folosite de armată împotriva PKK în nordul Irakului.

Separat, International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW), care reprezintă mii de medici și campanii de prevenire a violenței armate, a declarat că a găsit dovezi indirecte ale posibilelor încălcări în timpul unei misiuni din septembrie în nordul Irakului.

Caz incredibil în Turcia: O femeie kurdă cu dizabilități în vârstă de 81 de ani aptă pentru închisoare

Dizabilitățile ei au fost documentate într-un raport medical emis de un spital local. Condamnat pentru sprijinirea unei organizații teroriste, Özer a fost arestat în provincia de est Van, în mai 2022 și condamnat la doi ani și o lună de închisoare.

Turcia: Aproape 2.000 de muncitori au murit în accidente de muncă în 2023

Turcia a înregistrat cel puțin 1.772 de decese în accidente de muncă în primele 11 luni ale anului 2023, relatează Stockholm Center...

Erdogan vizitează Atena în încercarea de a deschide „o nouă pagină” în relații cu Grecia

În întâlnirile cu premierul grec, Kyriakos Mitsotakis și președintele, Katerina Sakellaropoulou, liderul turc este așteptat să discute despre comerț, probleme regionale și problema a migrației.

Turcia. O faimoasă jurnalistă, în vârstă de 79 de ani, închisă pentru un articol scris în urmă cu 7 ani

Ilıcak, în vârstă de 79 de ani, a fost pusă într-o închisoare din provincia nord-vest Sakarya, după ce o instanță de apel i-a confirmat pedeapsa de doi ani și jumătate.

Scandal în Turcia. Faimoși fotbaliști au pierdut milioane de dolari într-o schemă de investiții: „Terim Fund”

Ancheta asupra acuzațiilor, care a fost lansată de Procuratura Generală din Istanbul în aprilie în urma unei plângeri din partea victimelor, inițial nu a atras atenția mass-media pe care o merita, iar informațiile referitoare la acestea au fost deosebit de limitate și controlate.