marți, iunie 18, 2024

Turcia: Șefa asociației medicale de top reținută din cauza declarațiilor privind armele chimice

Șefa Asociației Medicale Turce (TTB) a fost reținută în urma declarațiilor utilizarea armelor chimice de către Forțele Armate Turce (TSK) asupra militanților kurzi, conform Ahval News.

Președintele turc, Recep Erdogan, în urma unei reuniuni a cabinetului, a declarat că a instruit guvernul său să elaboreze o nouă structură pentru organizații profesionale precum TTB, principala instituție medicală din Turcia.

Declarațiile președintelui turc sosesc la câteva zile după ce Şebnem Korur Fincancı, de la TTB a cerut o investigație asupra informațiilor potrivit cărora armata turcă ar fi folosit „gaze chimice toxice” asupra Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Asociația Medicală Mondială condamnă Turcia

Asociația Medicală Mondială a emis un comunicat prin care condamnă ferm arestarea lui Şebnem Korur Fincancı, preşedintele Asociaţiei Medicale din Turcia.

„Este total inacceptabil că dr. Korur Fincancı a fost reținută și că membrii Asociației Medicale din Turcia sunt amenințați cu suspendare. AMM se alătură celor care cer o anchetă independentă asupra rapoartelor conform cărora autoritățile turce au folosit gaze chimice împotriva grupului PKK. Aceste atacuri perpetue asupra membrilor Asociației Medicale din Turcia sunt complet nejustificate,”, susține Dr. Frank Ulrich Montgomery, președintele Consiliului WMA. 

Guvernul turc a respins cu fermitate săptămâna trecută faptul că TAF a folosit arme chimice în operațiunile lor împotriva PKK, după ce militantul PKK-link a publicat videoclipuri care arată armele folosite de armată împotriva PKK în nordul Irakului.

Separat, International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW), care reprezintă mii de medici și campanii de prevenire a violenței armate, a declarat că a găsit dovezi indirecte ale posibilelor încălcări în timpul unei misiuni din septembrie în nordul Irakului.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Erdogan încearcă să se apropie de CHP, din opoziție. Mesajul inelului lui Bahçeli, aliatul AKP

Erdoğan a cerut sprijin pentru o „nouă constituție”, în timp ce Özel a adus în discuție probleme economice, numiri de primar și decizii judiciare controversate, în special procesul Gezi.

Vizită specială la Moscova. Putin critică politica lui Erdogan: „Economia Turciei va pierde”

Evenimentul marcheză prima întâlnire a lui Putin cu Fidan de la numirea sa și a avut loc la doar o săptămână după ce Putin a criticat Turcia pentru adâncirea legăturilor sale economice cu instituțiile financiare occidentale.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

Turcia oprește programul de ajutor pentru supraviețuitorii cutremurului din februarie 2023

Autoritatea de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD) au trimis un mesaj text supraviețuitorilor care au primit ajutor pentru chirie, pentru a-i informa că programul se va încheia.

Turcia: Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a murit după ce și-a făcut transplant de păr

Sirianul Yasin Dibo, tatăl a cinci copii, care locuiește în Kahramanmaraş, a murit după operația de transplant de păr într-un spital din provincia Gaziantep.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Turcia amendează Google cu 14,8 milioane de dolari din cauza unui hotel

autoritatea de concurență a anunțat că va fi aplicată o amendă de 0,0005 la sută din veniturile zilnice ale companiei până când aceasta își va îndeplini unele dintre obligațiile, dar noua amendă a fost aplicată în schimb.