vineri, aprilie 26, 2024

Turcia: Șefa asociației medicale de top reținută din cauza declarațiilor privind armele chimice

Șefa Asociației Medicale Turce (TTB) a fost reținută în urma declarațiilor utilizarea armelor chimice de către Forțele Armate Turce (TSK) asupra militanților kurzi, conform Ahval News.

Președintele turc, Recep Erdogan, în urma unei reuniuni a cabinetului, a declarat că a instruit guvernul său să elaboreze o nouă structură pentru organizații profesionale precum TTB, principala instituție medicală din Turcia.

Declarațiile președintelui turc sosesc la câteva zile după ce Şebnem Korur Fincancı, de la TTB a cerut o investigație asupra informațiilor potrivit cărora armata turcă ar fi folosit „gaze chimice toxice” asupra Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Asociația Medicală Mondială condamnă Turcia

Asociația Medicală Mondială a emis un comunicat prin care condamnă ferm arestarea lui Şebnem Korur Fincancı, preşedintele Asociaţiei Medicale din Turcia.

„Este total inacceptabil că dr. Korur Fincancı a fost reținută și că membrii Asociației Medicale din Turcia sunt amenințați cu suspendare. AMM se alătură celor care cer o anchetă independentă asupra rapoartelor conform cărora autoritățile turce au folosit gaze chimice împotriva grupului PKK. Aceste atacuri perpetue asupra membrilor Asociației Medicale din Turcia sunt complet nejustificate,”, susține Dr. Frank Ulrich Montgomery, președintele Consiliului WMA. 

Guvernul turc a respins cu fermitate săptămâna trecută faptul că TAF a folosit arme chimice în operațiunile lor împotriva PKK, după ce militantul PKK-link a publicat videoclipuri care arată armele folosite de armată împotriva PKK în nordul Irakului.

Separat, International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW), care reprezintă mii de medici și campanii de prevenire a violenței armate, a declarat că a găsit dovezi indirecte ale posibilelor încălcări în timpul unei misiuni din septembrie în nordul Irakului.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.