duminică, mai 26, 2024

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis va fi primit, luni, la Ankara de președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, într-un gest de reconciliere a relațiilor dintre vecinii NATO, conform Turkish Minutes.

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

„Nu suntem dușmani”

Într-un interviu publicat, duminică, în ziarul grec Kathimerini, Erdogan a spus că discuțiile se vor concentra pe „rezolvarea problemelor” dintre vecini.

„Să calmăm relațiile dintre cele două țări… pentru a ne asigura că pacea și liniștea domnesc pentru totdeauna de ambele maluri ale Mării Egee”, spune Erdoğan, adăugând că dorește „să ridice nivelul relațiilor bilaterale la un nou nivel”.

Mitsotakis a făcut ecou sentimentul lui Erdogan într-un interviu pentru ziarul turc, Milliyet, publicat duminică, spunând că dorește „să meargă înainte pe o cale constructivă”.

„Nu suntem dușmani, suntem vecini”, a spus el, enumerând „provocări comune”, inclusiv fluxurile de migranți în Marea Egee.

În decembrie, rivalii regionali – împărțiți în insula Cipru și care se ocupă de migrația prin apele lor respective – au semnat o declarație prin care cere „relații de prietenie și bună vecinătate, recunoscând importanța respectului reciproc și a coexistenței pașnice”.

Dar această liniște, ajutată și de solidaritate, după ce un cutremur a ucis peste 50.000 de persoane în sud-estul Turciei în februarie 2023, a fost subminată de Turcia care a transformat o altă fostă biserică bizantină într-o moschee.

„Nu lipsesc moscheile în oraș”

După patru ani de restaurare, fosta biserică ortodoxă Chora, din Istanbul s-a redeschis ca moschee pe 6 mai.

Decizia din 2020 de a converti biserica a venit după ce slujbele musulmane au fost reluate la fosta catedrală bizantină din secolul al VI-lea din Hagia Sofia.

Schimbările au fost văzute ca parte a eforturilor lui Erdogan de a-și câștiga susținătorii mai conservatori și naționaliști.

„Nu lipsesc moscheile în oraș. Nu este o modalitate de a trata patrimoniul cultural”, a spus Mitsotakis în urmă cu o săptămână, deși a mai spus că „canalele de conversație trebuie să rămână deschise”.

Mitsotakis a declarat sâmbătă postului de televiziune grec Alpha TV că va folosi discuțiile de luni pentru a-l împinge pe Erdogan să „inverseze” conversia Chora.

Vize pentru turci

Întâlnirea din decembrie din 2023 a dus la noi colaborări dintre cele două țări, cum ar fi noi vize speciale pentru turcii pentru a vizita insulele grecești din apropierea coastei turcești.

Și Erdogan nu a repetat niciuna dintre amenințările sale anterioare de a invada insulele grecești pentru a preveni presupusa lor militarizare – amenințări care au determinat Congresul SUA să blocheze livrările de avioane F-16 în Turcia.

Acest drept de veto a fost ridicat în ianuarie, în același timp în care Statele Unite au aprobat livrarea de F-35 Greciei.

Dezacordurile rămân în privința Ciprului, care de la intervenția militară a Turciei din 1974 a fost împărțit în statul Cipru, recunoscut la nivel internațional, din sud și Republica Turcă a Ciprului de Nord, care este recunoscută doar de Turcia.

Turcia și Grecia s-au luptat, de asemenea, să coopereze în materie de migrație. Mările din jurul ambelor țări sunt folosite de migranții din Asia și Africa care încearcă să ajungă în Europa.

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.

Chiriile în Istanbul. Care este cea mai scumpă și cea mai ieftină zonă?

În consecință, Sarıyer a ocupat primul loc în districtele din Istanbul în ceea ce privește prețul chiriei locuințelor cu o medie de 51.591 de lire, urmat de Beșiktaș cu 41.500 de lire și Kadıköy cu 32.820 de lire. 

Sâmbăta Mamelor marchează cea de 1000 săptămână: „Nu ne mai rămân decât numele și fotografiile din brațele noastre”

Mamele s-au adunat din nou în Piața Galatasaray, din Istanbul, pe 25 mai, alături de mii de oameni, și au citit o declarație de presă pentru a-și comemora rudele dispărute. 

Guvernul Ciolacu în Ankara: 6 acorduri semnate între Turcia și România

În cadrul vizitei, vestea bună despre călătorii românilor în Turcia, doar cu buletinul, a fost transmisă cetățenilor români, iar între cele două țări au fost semnate 6 acorduri. 

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park.